Közélet

Orbán azt hitte, megértőbbek lesznek a belvárosban törő-zúzó ultrák

A miniszterelnök szerint csak azután érdemes bármi másról beszélni menekültügyben, ha megvédtük a határainkat. Szerinte tízmilliók is jöhetnek, ha hamis illúziókat keltünk.

Komoly véleménykülönbség van az európai vezetők és Magyarország között – mondta Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádiónak adott interjúban. A miniszterelnök szerint az európai vezetők nagy része azt gondolja, mindenkit be kell engedni és ezt a gyakorlatot is folytatják. Az EU még mindig nem érti, hogy csak akkor van esély a polgárok jogos, biztonsági igényeinek eleget tenni, ha meg tudjuk védeni a határainkat – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy „amelyik nyilatkozat erről eltereli a figyelmet, az gyengít bennünket”.

Az európai vezetők nem szeretik a kerítést, de jobb ötletük nekik sincs – mondta Orbán, hozzátéve, hogy kvótákról, szétosztásról, a már határon belül lévő emberekről akkor érdemes beszélni, ha képesek vagyunk megvédeni a határainkat. A kvótákkal az a legnagyobb baja a kormányfőnek, hogy szerinte nem tudjuk megmondani, hányan vannak, akiket szét kell osztani, mert újabb és újabb emberek jöhetnek, tízmilliókról beszélt a miniszterelnök.

„Azt kell világosan megüzenni, hogy akik a jobb élet reményében akarnak jönni, ne vállalják a kockázatot, ne keltsünk hamis illúziókat” – mondta. Szerinte korlátlan utánpótlás van érkezőkből, „egyszer arra leszünk figyelmesek, hogy mi vagyunk kisebbségben a saját kontinensünkön”. Orbán szerint az eddig ismert írásos javaslatok arról szólnak, hogy Görögországból és Olaszországból hoznának hozzánk embereket, olyan javaslat még nem született, ami alapján elvinnének tőlünk.

A miniszterelnök azt mondta: olyan Európában hisz, mely annak az ezeréves hagyománynak folytatása, amit a szüleink, nagyszüleink, őseink létrehoztak. Ez megváltozik, ha szépen lassan megváltozik az itt élők összetétele – jelentette ki. Szerinte tiszteletben kell tartani azoknak az országoknak – így Németországnak és Franciaországnak – a döntéseit, akik együtt akarnak élni egy nagyobb muszlim közösséggel, de a magyaroknak azt javasolja, ne kövessük az ő példájukat. Erről konzultációt is kilátásba helyezett.

Felidézte: a Keleti pályaudvaron a „magyar törvényeket elfogadni nem akaró bevándorlók” Németország és a német kancellár nevét skandálják. Szerinte ezt a helyzetet a német kommunikáció hozta létre, az, hogy meghívták őket, de „visszavonták a meghívót”. Ha továbbengednék ezeket az embereket, Ausztria lezárná a határt – mondta Orbán. A bevándorlók viszont nem akarnak regisztrálni, ujjlenyomatot adni, megtagadják az együttműködést. Ezért kezdeményezte a magyar kormány, hogy települjön ki a német nagykövetség, adjon nekik vízumot és akkor ki lehet őket engedni.

Orbán szerint felelőtlenség az a politika, amely együttérzésre hivatkozva olyan javaslatokat dob fel, melyeket a bevándorlók életük nagy lehetőségeként értelmeznek. A hamis illúziókeltés az európai politika legnagyobb problémája, csak arról kell beszélni, azt kell sulykolni, hogy senki nem lépheti át illegálisan Európa határait. Azt is elmondta, hogy tájékoztatási kampány indul, hogy a bevándorlók fel tudjanak készülni arra, hogy nem tudnak Magyarországra belépni illegálisan. Szeptember 15. után be fogják tartatni a szabályokat, „másik időszámítás kezdődik” – mondta.

Képtelenség, hogy mindenkit beengedjünk, az emberekkel mindent meg kell beszélni és nem lehet mellőzni azt a körülményt, hogy Európa legtöbb országában mindenki szigorúbb szabályozást akar – közölte a kormányfő. Hozzátette: a nemzeti konzultációból ez világosan kiderült. Az emberek aggódnak, tele vannak félelemmel, akik a Keleti pályaudvar környékén laknak, „el tudja képzelni, milyen gondolatok járnak a fejében, amikor elengedi a gyereket iskolába” – mondta. Orbán szerint az emberek azt érezhetik, hogy vezetőik nem urai a helyzetnek, a legfontosabb, hogy biztonságban élhessenek a választók.

Magyarországon minden menekültet ellátunk, de „az emberek nagy része nem menekült, hanem gazdasági bevándorló” – jelentette ki. Szerinte nem az a baj, hogy nem tudjuk őket ellátni, a befogadó állomásokon el tudnánk, a magyar hatóságok arról nem tehetnek, hogy nem akarnak oda menni.

Orbán szerint a magyar kormány időben cselekedett, időben meghirdették a nemzeti konzultációt, ami megadta a felhatalmazást a cselekvésre. „Vártuk, hogy legyen közös európai megoldás, amikor világos lett, hogy nem lesz, megindítottuk saját nemzeti politikánkat” – közölte. A pénteki V4-es csúcson megértésre találhatunk, ideológia helyett lehet beszélni a valóságról – mondta, hozzátéve, hogy Szlovákia, Csehország és Lengyelország is értékesnek tekinti saját identitását, európai történelmét – ezt szeretnék folytatni és „nem új történelmet kezdeni”.

Azt mondta, nem mi vagyunk a frontállam, hanem Görögország – miattuk váltunk mi frontállammá, mert nem teljesítik schengeni kötelezettségeiket. Ha megtennék, Magyarországon nem lennének problémák – jelentette ki, hozzátéve, hogy „a görögöket csapdába csalták” és „teljes szívvel szolidáris” a görög néppel.

„Ha gazdag és vonzó vagy mások számára, erősnek kell lenni, mert elveszik tőled, amiért megdolgozták” – mondta Orbán, aki szerint Európa most gazdag, de gyenge.

Arról, hogy csütörtökről péntekre virradó éjszaka focihuligánok dúlták fel Budapest belvárosát, Orbán azt mondta: azt hitte, a huligánokban több megértés van, látva, milyen a helyzet a menekültekkel, de úgy látszik, ő is illúziókat kergetett. Hozzátette: ő is ott lesz az esti román-magyar focimeccsen, „a nézőtérről fogja befújni a labdát a hálóba”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik