Közélet

Özönlenek a menekültek Ausztria felé, zár a határ

22:45 – A Keleti csendes

A kevés zaj sem az alváshoz készülő menekültek miatt van. A köztévé bejelentkezését egy ordítozó zavarta meg, magyarul: “ne vegyél fel, én nem vagyok bevándorló, megölöm az anyádat” – kiabálta, majd köpött egyet. Ettől eltekintve nyugalom van, szinte üres a tranzitzóna, pár gyerekes család maradt a helyszínen, éjfélkor zárás. Csak a Migration Aid raktáránál van mozgás, folyamatosan érkeznek az adományok.

24.hu
24.hu

22:00 – Hogy mi történt ma menekültfronton? Egyre több embernek egyre közelebb az álma, hogy elérje a Nyugatot, Ausztriát és Németországot

Szombaton is rengeteg gondolták úgy, hogy gyalog indulnak útnak, az ország több pontjáról is, ezeket szedjük össze. Végül mindenki vonatra szállt. Vagyis szinte mindenki.

  • A Keletiből délelőtt indult meg egy nagyobb tömeg, körülbelül ötszázan. Köztük több olyan ember is volt, akik Debrecenből érkeztek vonattal. A rendőrök őket nem engedték fel az M1-es autópályára, az 1-es úton gyalogoltak, egészen Biatorbágyig, ott vonatra szálltak.
  • A Keletiből később egy néhány száz fős tömeg is útra kelt, de ők a Naphegynél úgy gondolták, átmennek a Déli pályaudvarra, ott szálltak vonatra, mert úgy tudni, az osztrákok éjfélkor zárják a határt.
  • Bicskénél is gyalog vágtak útnak, párszázan az M1-esen, őket az 1-es útra terelték, Tatabányánál szálltak vonatra.
  • Vámosszabadiból is gyalogoltak, egészen Károlyházáig, onnan vonattal tovább a határig.
  • Röszkénél is gyalogolni akartak, nagyjából 70-en, de őket a hatóságok visszaterelték a befogadóállomásra. Közben a déli határnál több ezer ember várja, hogy Szerbiából Magyarországba jöjjön. Ott most ülősztrájk van.

21:55 – Több száz menekült érkezett Szabadkára

A helyi buszpályaudvar jegypénztárosa az MTI tudósítójának elmondta: az utóbbi néhány héten minden nap ekkora tömeg van a szabadkai állomáson. A menekültek Belgrádból érkeznek, és autóbusszal vagy gyalog folytatják útjukat Magyarkanizsa felé, illetve taxival indulnak meg a zöldhatár irányába.

A szerb fővárosból szombaton 24 óra alatt több mint harminc jármű indult a menekültekkel Szabadkára, további 25 pedig a szintén a határhoz közeli Magyarkanizsára. Szabadkára este nyolc után öt autóbusznyi migráns érkezett, akik csatlakoztak ahhoz a több száz emberhez, aki a pályaudvaron húzta meg magát. Arra várnak, hogy a következő járat elinduljon, vagy hogy elálljon az eső, és útra kelhessenek. A hangosbemondó folyamatosan közli a Magyarkanizsára és Horgosra induló buszok indulási idejét.

Egy afgán férfi elmondta, hogy Németországba készül, ahol munkát akar vállalni. Hozzátette: országában a háború miatt nincs munka és nincs jövő sem. Családjával indult útnak, az út pedig viszontagságos volt – részletezte. Egy fiatal afgán férfi pedig tanulni szeretne Svédországban, s miután helyreáll a béke országában, hazatérne. Egy középkorú szíriai utazási ügynök úti célja is Németország. Családtagjai Szíriában, Egyiptomban és Szaúd-Arábiában vannak, ő pedig Nyugat-Európában próbálna szerencsét – mondta az MTI tudósítójának.

21:48 – Röszkénél ülősztrájkba kezdtek a menekültek

Az M1 szerint 2-300 menekült „Germany, Germany” kiáltások között nem hajlandó bemenni a röszkei hangárba, rendőrsorfal állította meg őket, azóta egy 50-60 fős csoport ülősztrájkba kezdett. A hvg szerint a gyűjtőpontnál volt körülbelül 3-400 menekült, akik megunták a várakozást és gyalog indultak Szeged irányába. A rendőrség feltartóztatta őket.

21:29 – Aki a Keleti tranzitzónájában maradt,

azoknak is szükségük van segítségére. Egy luxusautó gördült be, de nem Porsche és nem szlovák rendszámú, így nem üvöltözött, hanem Merci és német, segíteni jött, rengeteg adománnyal.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

21:15 – A helyzet Hegyeshalomnál

A személyautókat átengedik az osztrákok, a buszokat is, ellenben a kamionokat nem. Károlyházáról is vonat indult, azon a szerelvényen a Vámosszabadiból indult menekültek vannak, döcögnek a határ felé, az önkéntesek visszaindultak Győr felé.

Közben a tranzitzóna üres, legalábbis az előző napokhoz képest, nagyjából százan lehetnek. Közben elment az utolsó vonat ma, a menekültek ujjongtak, de többen nem mertek elmenni, féltek, hogy nem jutnak el a határig.

24.hu, Kaufmann Balázs
24.hu, Kaufmann Balázs

20:50 – Indulnak a menekültek Hegyeshalom felé

20:35-kor indult volna el a vonat, az öt kocsi közül az elsőbe csak magyarok szállhattak a csakegyruszki tumblr szerint. A hangosbemondó szerint 9-kor indulnak. Sokan attól félnek, hogy lemaradnak a vonatról. Közben a Déliből elindult egy vonat Győr felé 20:20-kor, a Migration Aid-től úgy tudjuk, egyeztettek a MÁV-val, hogy a menekültek jegy nélkül is felszállhassanak a vonatra.

A 8-as vágányról nemrég gördült ki egy szerelvény, a 9-esről hamarosan követi egy másik.

20:45 – A Keleti egyik kapuját lezárták

Helyszíni tudósítónk szerint erre azért kerülhetett sor, mert már nem fér fel több ember a hamarosan induló hegyeshalmi vonatra. Nem a főbejáratról van szó, csak egy oldalsóról.

24.hu
24.hu

20:20 – Orbán és Merkel telefonon egyeztettek

A menekültválságról folytatott telefonbeszélgetést Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, közölte Berlinben Georg Streiter helyettes kormányszóvivő. A kancellári hivatal honlapján megjelent közlemény idézte a helyettes szóvivőt, aki hangsúlyozta:

a német kancellár és a magyar miniszterelnök egyetértett abban, hogy mind Magyarország, mind Németország betartja európai kötelezettségeit, beleértve a dublini megállapodásból származó kötelezettségeket.

Angela Merkel és Orbán Viktor egyetértett abban is, hogy a menekültek szombati továbbutazására a magyar határon kialakult szükséghelyzet alapján került sor, és – mint azt már előző nap hangsúlyozták – kivételes esetet jelentett, olvasható a közleményben.

20:15 – Mindenki vonatra szállt

A Keletiből érkező információink szerint mindenkit engednek vonatra szállni, ha annak a végállomása Győr vagy Hegyeshalom, a MÁV plusz három kocsit biztosított. Ha minden igaz, este fél kilenckor begördül még egy szerelvény, aztán mára ennyi. Sokan futva közlekednek a pályaudvaron. Elindultak a Délibe átgyalogolt menekültek is, illetve Biatorbágyról is. A Keletinél napok óta nem voltak ilyen kevesen, ők most lefekvéshez készülődnek.

Orosz Zoltán kollégánk összefoglalója a Keletiből:

20:00 – Kilencéves önkéntes segít a Keletinél

Katz Dávid kollégánk nagyszerű videója arról, ahogy önkéntesek megnyitnak egy babafürdetőt a menekülteknek.

19:40 – Éjfélkor zár a határ

Kiderült, hogy miért fordultak a Déli felé a Keletiből induló menekültek. Az a hír terjed ugyanis közöttük, hogy éjfélkor zár a határ, ezért azt tervezik, hogy a Déliben felszállnak a 20:20-kor induló győri vonatra, majd onnan jutnának el Ausztriába.

19:38 – Német belügyminiszter: 7 ezer menedékkérővel számolnak

Németországban a szövetségi belügyminisztérium   7 ezer Magyarországról érkező menedékkérővel számol, őket még a hét végén szétosztják a tartományok között. A tárca szombati közleménye szerint a menedékkérőket a szokásos rendben osztják el a tartományok között, az úgynevezett königsteini képlet alapján, amely a lakosság nagysága és az adóbevétel figyelembevételével határozza meg a terhek megosztását a 16 tartomány között.

A bajor hatóságok becslése szerint szombat estig nagyjából 3 ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe vonattal Ausztrián keresztül. Éjfélig pedig eléri a  7 ezret a Németországba München érintésével megérkező, Magyarországról indult menedékkérők száma. A legtöbben – a BR bajor tartományi közszolgálati médiatársaság adatai szerint kora estig több mint 1500-an – a müncheni főpályaudvarra érkeztek. Az első különvonat kora délután futott be, ezután óránként érkeztek újabb szerelvények, rendre több száz menedékkérővel, többnyire szírekkel.

Több tartomány már kora délután jelezte, hogy Bajorország terheinek csökkentése céljából kész azonnal elhelyezni Magyarországról érkezett menedékkérőket. Így például a Bajorországgal szomszédos Türingia tartománybeli Saalfeldben a tervek szerint már szombat este megérkezik egy vonat 500 menedékkérővel, akiket Türingiában, Szászországban és Szász-Anhalt tartományban helyeznek el. Rajna-vidék-Pfalz, Hamburg és Berlin is jelezte már, hogy fogad Magyarországról érkező menedékkérőket.

A menedékkérőket már működő befogadóállomásokon, vagy rögtönzött, átmeneti szállásokon helyezik el. Az ARD országos közszolgálati televízió hírportáljának beszámolója szerint mindez rendezetten zajlik, arabul beszélő tolmácsok közreműködésével. A müncheni főpályaudvaron sok önkéntes segíti a hatóságokat, és a bajor főváros rendőrsége délután egy Twitter-üzenetben arra kérte az adományozókat, hogy már ne vigyenek több élelmiszert és más holmit, mert mindenből van elég.

19:27 – Pillanatkép Röszkéről

Sisakos, pajzzsal felszerelt rendőrök próbálják visszatartani a buszra felszállni akaró illegális bevándorlók tömegét Röszkén, a Dugonyi úti gyűjtőponton.

MTI / Kelemen Zoltán Gergely
MTI / Kelemen Zoltán Gergely

19:11 – Valaki tapssal, valaki agresszívan várja a menekülteket Münchenben

A BBC videóján jól látszik, ahogy a tömeg megtapsolta a Magyarországról érkező menekülteket, de radikális csoportok is gyülekeznek, az Abendzeitung beszámolója szerint A Jobboldal (Die Rechte) nevű tart demonstrációt a pályaudvar előtt. Információik szerint 5 (öt) ember jelent meg.

19:05 – A Keletiből elindultak, a cél a Déli

A délután folyamán újabb csoport indult el a Keletiből, a cél természetesen Ausztria volt, de az Index most azt írja, hogy a Naphegynél kicsit megpihentek és meggondolták magukat. Nem Győr felé indulnak el, inkább a Déli pályaudvarhoz. Közben a Keletihez osztrák önkéntesek érkeztek, ők segítik a menekülteket, hol, mikor, milyen vonatra szálljanak.

18:45 – Érkeznek a menekültek Hegyeshalomhoz

Ott buszokkal várják őket, vonattal mentek a hegyeshalmi állomásra, onnan gyalogoltak a határhoz. Közben a Biatorbágy térségében gyalogló menekültek tovább folytatták útjukat, előtte ülősztrájkoltak. Buszokra vártak, hogy elvigyék őket, de azok nem jöttek. Azt mondták, addig gyalogolnak, amíg kell. Hogy teljes legyen a kép: a Röszke térségében gyaloglókat visszavitték a hangárba, az m1 tudósítója pedig a szerb-magyar határnál azt mondta, több ezer menekült léphet be Magyarországra este.

18:30 – A legszomorúbb kép az Európába érkező menekültekről

18:24 – Gyurcsány illegális bevándorló lett

Többet nem is mondunk, csak még azt, hogy eljárás indul ellene. Kattintson ide, olvassa el részletesen. Közben a DK bejelentette, feljelentik a Porsche-s gyűlölködőt. Hogy ő ki? A 24.hu videós stábja itt számolt be róluk.

MTI / Kelemen Zoltán Gergely
MTI / Kelemen Zoltán Gergely

18:16 – ORFK: a hatóságok urai a helyzetnek, a magyar emberek biztonságban vannak

A rendőrség sajtótájékoztatóján Kontrát Károly államtitkár ismertette, hogy a menekültek viselkedése ugyanakkor megnehezítik a hatóságok munkáját, akik humánusan jártak el, erőszakot nem alkalmaztak. „Egyre nehezebbek a körülmények” – mondták. A cél az, hogy Magyarország területére senki nem léphessen be illegálisan. Elhangzott az is, hogy 17:21 perctől folyamatosan biztosítják a forgalmat az M1-esen az osztrákok, megnyílt a határ. Szerintük most a Keletinél nagyjából 600 menekült lehet.

Kontrát megismételte újra, a buszoztatás egyszeri alkalom volt.

A bicskei táborból indultak önszántukból hagyták el a menekülttábort, mondja a rendőrezredes, majd Tatbányán vonatra szálltak. A BÁH illetékese csak annyit mondott, a táborokban rend és béke van.

Közben egy kép a Keletiből:

DCIM101GOPRO
Orosz Zoltán, 24.hu

17:57 – Megszólalt újra a Fidesz: a baloldal a hibás

A Fidesz szerint amennyiben a szocialistákon múlna a migrációs krízis kezelése, akkor ma védtelenül állnának az ország határai és mindenkit beengednének az országba, az Európai Unióba.

A kormánypárt parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében Tóbiás József MSZP elnök-frakcióvezető napközben tartott sajtótájékoztatójára reagált, amelyen az ellenzéki politikus egy humanitárius tranzitfolyosó kialakítását, illetve uniós menedékkérő-regisztrációs központok, úgynevezett hot spotok létrehozását javasolta.

“Az a Tóbiás József beszél, aki fél évvel ezelőtt álproblémának tartotta az illegális bevándorlást” – fogalmaz a Fidesz közleményében.

Kiemelik, Tóbiás József és az MSZP pénteken a parlamentben is bebizonyította, hogy a “magyar emberekkel szemben a bevándorlók pártján állnak”. A kormánypárt szerint “pontosan ez a következetlen és felelőtlen baloldali bevándorláspolitika okozza a már egész Európára kiterjedő válságot, amely képtelen megvédeni az európai polgárokat, és amelynek éppen a valódi politikai menekültek a legnagyobb áldozatai”.

17:40 – Zárva az M1-es autópálya hegyeshalmi határszakasza

Egyelőre még zárva van az M1-es autópálya hegyeshalmi határátkelője – közölte szombat délután a burgenlandi tartományi rendőrség szóvivője. Helmut Marban azt hangoztatta, hogy ideiglenes intézkedésről van szó, amit biztonsági megfontolásokkal indokolt.

Hegyeshalom határ
Hegyeshalom, 24.hu / Olvasói fotó

A szóvivő az intézkedést azzal magyarázta, hogy mivel a menekülteket szállító magyar autóbuszok nem mehettek el Nickelsdorfig, a migránsoknak az autópályán kellett kiszállniuk, és ott gyalogolniuk kellett. “Így az autóforgalom a pályának ezen a szakaszán túl veszélyes lenne” – fogalmazott a szóvivő. Marban szerint az autópályát a határhoz vezető szakaszon csak akkor nyitják meg, ha ott már nem gyalogolnak az emberek. Az azonban bizonytalan, hogy mikor – tette hozzá.

Az Osztrák Autóklub (ARBÖ) délután ugyanakkor azt közölte, hogy az autópálya határszakaszát az esti órákban megnyitják. Az autóklub azt javasolta az autóval utazóknak, hogy addig is Sopronon keresztül Deutschkreuz és Kittsee felé kerüljenek.

17:33 – Vonatra szállt a reggel Bicskéről indult kétszáz ember, új csoport indult el a Keletiből

Írtuk korábban, hogy megérkeztek az állomásra, de csak alig hárman érték el a négy óra után induló vonatot; a csoport zöme egy órával később szállt fel a Bécsbe tartó nemzetközi gyorsra; egy, a gyaloglás megpróbáltatásaitól mozgásképtelen, idősebb férfit hat társa egy lepedőn emelt fel a peronról a szerelvényre.

A gyaloglás során lemaradókat a rendőrök mikrobusszal segítették a vasútállomásra, ahol önkéntesek ételt, italt és ruhát osztottak nekik. Közben újabb csoport gondolta úgy a Keleti pályaudvarnál, hogy gyalog indulnak el Ausztria, majd Németország felé. Úgy tudni, azért indultak el, mert már nem volt pénzük vonatjegyre.

17:15 – Mégsem lesz busz

Korábban azt írtuk, hogy a Budaörs környékén gyalogló menekültek körében elterjedt a hír, hogy jön egy busz értük, mostanra kiderült, ez a hír nem igaz, menetelnek tovább Ausztria felé. A rendőröknek sikerült elérniük, hogy ne az autópályán menjenek a menekültek.

17:11 – Vona: Magyarország a magyaroké

A Jobbik elnöke szerint egyértelművé kell tenni, hogy Magyarország a magyaroké, “mindenkit becsülünk, de ide senkit nem kérünk”. Vona Gábor az ellenzéki párt budapesti, a Belügyminisztérium előtt tartott demonstrációján az illegális bevándorlás megállításának megoldásaként a regisztráció eltörlését és a határ lezárását jelölte meg. Azt is hangoztatta: a migrációs helyzet megoldása nemzeti ügy, katasztrófahelyzetben a nemzeti egység számít.

A tüntetés előtt a téren többször elhaladt egy kisteherautó, amelyen Vona Gábor egy korábbi nyilatkozata volt látható: “Az iszlám az emberiség utolsó reménye”.

16:50 – Elfáradtak a Budaörsnél gyalogló menekültek

A Keletitől indultak ma gyalog, Budaörsig jutottak. A rendőrök egymás között arról beszélnek:

újra lesz busz, elviszik majd őket a nyugati határhoz.

16:44 – A CÖF üzent a Jobbiknak, hogy ne tüntessenek a bevándorlók ellen, majd a kormány teszi a dolgát a bevándorlók ellen

Annyira hibátlan közleményt adtak ki, hogy szó szerint idézzük:

A CÖF figyelemfelkeltő akciójával jelezni kívánta, hogy álságosnak és kétszínűnek tartja a Jobbik mai tüntetését.

Ma az a Jobbik tart demonstrációt a bevándorlás ügyében, amelynek elnöke, Vona Gábor korábban úgy nyilatkozott: az “iszlám az emberiség utolsó reménye”. Ma az a gárdistapárt tart tüntetést, amely korábban az Iráni Forradalmi Gárdát hívta Magyarországra választási megfigyelőnek. A sokak által iszlámbarátnak tartott Jobbik kétszínűsége a migránskérdés ügyében már csak azért is nyilvánvaló, mert saját párttársai körében sem tisztázta a bevándorlással kapcsolatos egyértelmű véleményét, ennek eredménye, hogy egy párthoz köthető gárdista maga is tevékenyen részt vehetett az embercsempészetben.

A Jobbik politikája veszélyes. Üzenjük a Jobbiknak, hogy európai politikai kultúrával rendelkező kormány felelősséggel kell, hogy cselekedjen és nem azonosulhat olyan szélsőséges véleményekkel, amelyek azt tanácsolják, hogy gépfegyverrel tisztítsunk ablakot.

16:32 – Tatabányán a Bicskéről gyaloglók

Megérkeztek az állomásra, hamarosan indul egy vonat Hegyeshalomra, arra szállnak majd fel.

16:30 – Osztrák belügyminiszter: a magyar eljárás “nem kielégítő”

Nehezen követhetőnek és nem kielégítőnek nevezte Magyarország migránsokkal kapcsolatos eljárását az osztrák belügyminiszter, aki újságíróknak Bécsben azt is megjegyezte, hogy “rendkívül nehéz” az együttműködés a két ország között. Johanna Mikl-Leitner szombat délután ellátogatott a bécsi Westbahnhofra, ahol menekültekkel beszélgetett és köszönetet mondott az önkénteseknek.

“Megszakad a szívem a sok szenvedéstől, amit látok, hogy emberek ilyen hosszú utat tettek meg, mire kimerülten megérkeztek Ausztriába” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a menekültek “itt biztonságban vannak”.

Szombaton eddig mintegy 6500 ember érkezett Ausztriába Magyarországról, és 2200 már továbbutazott Németországba. Mikl-Leitner szerint a hatóságok, a segélyszervezetek és a rendőrség között kiváló, és annak ellenére is súrlódásmentes az együttműködés, hogy több ezer embert kell ellátni. Arra a kérdésre, hogy a bevándorlók előtt a határok meddig maradnak nyitva, a belügyminiszter azt válaszolta, hogy a jelenlegi helyzet rendkívüli. Magyarországnak – mint a hírügynökség szerint fogalmazott – végre “humanitárius magatartást kell tanúsítania”.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a dublini rendszernek sok-sok hibája van, például az, hogy nem rendelkezik a menekültek igazságos elosztásáról, és az a feladat, hogy javítsanak rajta, és új stratégiát találjanak. A migrációs válság szerinte azt bizonyítja, hogy “közös Európára” van szükség. “Nem kevesebb, hanem több Európára” – hangoztatta.

16:29 – Debrecenbe folyamatosan érkeznek a menekültek

A debreceni pályaudvarról minden induló vonaton van olyan kocsi, amelyiken csak menekültek utaznak, a Nyugatiba mennek, de nem tervezik, hogy a fővárosban maradnak, mennének tovább, Ausztriába, Németországba.

16:25 – Újabb különvonat érkezett Münchenbe Magyarországról

Megérkezett szombat délután a müncheni főpályaudvarra a második különvonat, amely Magyarországról indult menedékkérőket szállított Ausztriából. A főpályaudvaron összegyűlt emberek tapssal fogadták a vonatról leszálló menedékkérőket – számolt be online kiadásában az Abendzeitung című müncheni lap, amely szerint a pályaudvaron spontán látogatást tett Reinhard Marx, München és Freising érseke, a német katolikus püspöki kar elnöke.

Az érsek hangoztatta: nem szabad hagyni, hogy bárki is meghaljon “Európa határainál”. A bajor hatóságok szerint szombaton 5 ezer és 7 ezer között lehet a Magyarországról érkező menedékkérők száma.

Az újabb különvonatok nem mind a müncheni főpályaudvarra érkeznek majd. A müncheni keleti pályaudvarra (Ostbahnhofra) is irányítnak szerelvényeket, és onnan más bajor városokba vagy más tartományokba indulnak majd vonatok menedékkérőkkel, akiket így az egész országban szétosztanak a tartományok közötti tehermegosztás rendszere alapján.

16:20 – A röszkei csoportot visszavitték a táborba

A Röszkétől délelőtt elindult, nagyjából 70 fős csoport gyalog indult Budapest irányába az M5-ösön, de két rendőrautó az M1 szerint megállította őket, igazoltatás után pedig visszaszállították őket a röszkei hangárba.

16:15 – A finn kormányfő Gyurcsányozott egyet

Felajánlotta a házát a menekülteknek, bővebben itt írtunk róla.

16:05 – Az Átlátszó fotója a hegyeshalmi pályaudvarról

4IW9f

Tíz perce készítették. Mint írják, az látható rajta, ahogy 200 menekült megérkezik a határ menti faluba vonattal.

16:00 – Újabb osztrák határzár

Ausztria lezárta a jánossomorjai határátkelőket is, amelyek a Fertő-tó mellett találhatóak. A lezárás egyirányú, a magyar oldalról nem lehet kifelé menni, írja az Index egy olvasója. Közben a jánossomorjai földek határában megjelentek a menekültek már.

15:52 – Tájkép csata után, a magyar-román után

Jól mutatja a helyzetet a stadion környékéről, hogy ez egy közúti jelzőlámpa – volt.

Molnár Zoltán, 24.hu
Molnár Zoltán, 24.hu

15:48 – Egyre több a Magyarországról érkező menekült a nickelsdrofi pályaudvarnál

Közben mutatunk egy képet a Keleti pályaudvarról.

Kaufmann Balázs, 24.hu
Kaufmann Balázs, 24.hu

15:40 – Drónfelvétel Győrből, az M1-es mellett

15:30 – Hogy a Jobbik mit csinál? Természetesen tüntet

Hogy mi ellen? A bevándorlás ellen. Hol? A korábban nyaraló Pintér minisztériuma előtt. Miért? Nem tudjuk. Külön felhívjuk a figyelmet a padkán ülő úr kivillanó bokahusijára. És a Gárda is ott van a helyszínen.

MTI / Balogh Zoltán
MTI / Balogh Zoltán

15:25 – Tanulni mennek Németországba

A budaörsi gyaloglók még mindig ott vannak, de egyre többen, feltehetőleg okostelefonokon tartják a kapcsolatot. Több olyan ember is vonul, akik voltak már Németországban, de hazalátogattak, azonban visszatérni már nem tudtak Európába. Ők az m1 tudósítójának azt mondták, tanulni mennének Németországba.

15:21 – Tatbánya környékén a bicskei menekülttáborból gyaloglók

Sokszor megpihennek, ilyenkor az önkéntesektől kapnak vizet, kevés élelmet. A cél az, hogy Bécsbe jussanak, a közelebbi cél pedig az, hogy eljussanak Tatabányára, ott pedig vonatra szálljanak. Az Öttevény környékén gyaloglók is sokszor megállnak pihenni.

15:16 – Arabul is kiírták a vonatok indulását

No, nem a MÁV, hanem a civilek. Így könnyítve meg a menekültek dolgát, hogy juthatnak el Sopron és Hegyeshalom felé. Egy soproni vonat nemrég indult el, tele menekültekkel, egy hegyeshalmi szerelvény pedig benn áll.

keleti arab
Molnár Zoltán, 24.hu

15:13 – Tóbiás: humanitárius tranzitfolyosó kell

Az MSZP elnök-frakcióvezetője a menekülthelyzet kezelésére humanitárius tranzitfolyosó, illetve uniós menedékkérő-regisztrációs központok, úgynevezett hot spotok létrehozását javasolja. Tóbiás József szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a kialakult káoszért a kormány a felelős, a fenyegetései és az intézkedései “nem állították meg a menekülthullámot”.

Utalva Manfred Webernek, az Európai Parlament néppárti frakcióvezetőjének nyilatkozatára, az MSZP elnöke amellett foglalt állást: át kell adni a határvédelmet a Frontexnek, hogy ez az uniós szervezet védje meg a közös európai határt. Ez nem szuverenitás kérdése és nem ideológiai kérdés, ez minden európai érdeke – hangoztatta.

15:10 – Szétszakított családok találkoznak a Keletinél

_MG_4931
Kaufmann Balázs, 24.hu

Többen vannak, akik napok-hetek óta nem látták egymást és ma a Keletinél futhattak össze újra. A magyar hatóságok ugyanis szétválasztották őket Röszkénél. Egy szír csoport úgy örült egymásnak, ahogy a képeken látható, egy másik szír család öröme pedig torokszorító.

15:08 – Molnár Zoltán kollégánk a Keleti pályaudvarról jelenti

Beszélt egy szír menekülttel, Azizzal, a háború elől menekült. Arra a kérdésre, hogy ő miért nem ment el a menettel, azt válaszolta, vonattal szeretne menni, de 500 euróért embercsempészek felajánlották neki, hogy elviszik határig, nem ment.

A 9-es vágányon áll most egy győri vonat, arra majd felszáll több barátjával, a rendőrök nem állják útjukat.

Két-három ismerőse azonban feladta, megcsömörlöttek az itteni helyzettől, hazaindultak Szíriába. De ő nagyon hálás a magyar segítőknek.

14:51 – Együtt: Szégyelld magad, Orbán

A párt is üzent a miniszterelnöknek, jövő héten tüntetnek.

14:50 – Merkel: a védelemre szorulók befogadásának nincs felső korlátja

Megszólalt a kancellár is, kattintson ide és bővebben is elolvashatja, mit mondott.

14:47 – A Keletinél továbbra is sokan várakoznak

Az aluljáróban a tranzit területen közel ezer bevándorló tartózkodik, de sokan várakoznak a pályaudvar területén, a peronokon is. A pénztáraknál és az információnál is hosszan sorakoznak az emberek. A hangulat nyugodt, bár készenléti rendőrök továbbra is vannak a pályaudvaron, intézkedniük nem kellett.

Egy óra után néhány perccel elindult a bécsi nemzetközi vonat, amely azonban a Mávinform tájékoztatása szerint csak Hegyeshalomig közlekedik. A vonaton néhány menekült is utazott.

14:45 – Az 1-es főúton a menekültek

Elérte az 1-es főutat szombaton 14 órakor menekültek több mint kétszáz fős csoportja, amelyik reggel gyalog indult Bécs felé a bicskei befogadó állomásról – közölte a helyszínről az MTI tudósítója. A bevándorlók több mint húsz kilométeres gyaloglás után az 1-es főút menetirány szerinti bal oldalán haladnak rendőri biztosítás mellett, a forgalmat nem zárták le. A menet hamarosan Tatabánya Felsőgalla városrészéhez ér. A migránsok korábban alsóbbrendű útvonalakon haladtak.

A Migration Aid nevű szervezet képviselői azt közölték az MTI tudósítójával, hogy ötven autóból álló konvojt szerveznek az emberek határhoz szállítására. Az MTI tudósítójánál ezzel egy időben több magyar rendszámú gépkocsi sofőrje is érdeklődött a menetről.

14:35 – Győrbe érkezik a vonat, de sokan inkább gyalogolnak

A Keletiben nagyjából helyreállt a vonatforgalom, de késések azért még előfordulnak. Információink szerint hamarosan megérkezik egy vonat Győrbe, több menekült és több rendőr is kinn van az állomáson, de nyugalom van. Néhányan Münchenig szóló jegyeket szorongatnak, azonban többen gyalog indultak Hegyeshalomig.

14:15 –  A Hegyalja úton a helyzet

Ők már Budaörs környékén járnak, most ők is megpihentek. A cél ott is Bécs. Nem szeretnének letérni az 1-es főútra, mert az Bicske felé vezet, maradnának az autópályán. Ez azért necces, mert Orbán és a rendőrség is bejelentette, mindenkit leterelnek az autópályáról.

14:08 – Münchenben a menekültek

A Reuters információi szerint 450 menekült érkezett Münchenbe, azok közül, akiket éjjel elbuszoztattak az osztrák-magyar határra. Közben a vámosszabadiból induló, nagyjából 200 menekült már Öttevénynél tart, ahol megpihentek egy kicsit. A cél az, hogy elérjék a hegyeshalmi határt, ami 40-50 km-re van tőlük. Este 8-ra érhetnek oda.

13:55 – Orbán: “tízmillióan fognak jönni”

MTI / Varga György
MTI / Varga György

Megszólalt a miniszterelnök, azt ígéri, rendben lesznek a dolgok, de ha nem teszünk semmit, nagy baj lesz. Közben a menekülteket leterelik az autópályáról.

13:15 – A Fidesz szerint a kvótarendszer álmegoldás, a határvédelem az igazán fontos

Ugye nekünk is mennyire bejött a dolog.

13:11 – Jóval többen mehettek át Ausztriába, mint vártuk

Meg mint az osztrákok várták. Eredetileg akár négyezer emberről beszéltek, most a Twitteren közölte a belügy, hogy már 6500 ember ment át a határon.

Galéria
Hegyeshalom, 2015. szeptember 5. Illegális bevándorlók leszállnak egy buszról Hegyeshalomnál 2015. szeptember 5-én éjjel. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Mohai Balázs

13:08 – Az osztrák kancellár sem tudja

Bizonytalan ő is, hogy meddig tart az a rendkívüli helyzet, ami a tegnapi határnyitás miatt alakult ki. Werner Faymann szombaton azt mondta, nem tudja megmondani, hogy az elkövetkező napokban hány menekült érkezik még Magyarországról, illetve, hogy közülük hányan akarnak Ausztriában maradni.

A kancellár szerint minden lépést összehangolnak Németországgal, és a határ jelenlegi megnyitása semmiképp nem jelenthet tartós megoldást.

13:03 – Steve Jobs is csak egy szíriai

9812519_282595_6c084863ee4421ec83242e648b2e934a_wm

Az Index szemlézte a Twittert, ahol tömegek emlékeztetnek arra, hogy Steve Jobs is szíriai bevándorlók gyermeke volt. Nem szabad ugyanakkor engednünk, hogy ez a tény a szíriai menekültek ellen hangoljon minket.

12:58 – Ha esetleg aggódott volna, hogy a sok migráns közben elveszi a munkánkat

Akkor ne tegye. Varga Mihály megszólalt, szerinte a növekedés biztos alapokat jelenthet a nehezebb időkben. Varga éppen az aktuális gazdaságpolitikai helyzetképet vázolta a Közgazdász-vándorgyűlésen, amikor mindezt mondta.

12: 51 Már a Hegyalja úton gyalogolnak a menekültek

Szombaton 13 órakor már a Hegyalja úton gyalogolt több száz menekült, akik szombaton délben indultak útnak a Keleti pályaudvartól nyugat felé.

Az MTI tudósítója azt látta, hogy az emberek a járdán mennek, a közlekedést nem akadályozzák. A menet elejénél az úttesten motoros rendőrök haladnak.
A sor elején tizenéves fiatalok gyalogolnak, és sok a kisgyerekes család is. Több család kisebb csoportokban, kissé lemaradva követi a menetet.

12:31 – Rendőrök szirénéznak tömegesen

Kaufmann kolléga szerint egy rakás rendőrautó szirénázva húzott el mellette a Blaha Lujza tér felé. Valószínűleg azokat a menekülteket követték, akik gyalog indultak el a Keletitől, talán ők sem tudják, hová.

12:20 – Megjelent egy csomó teljesen fölösleges művész

A Keleti lépcsőjén hirtelen megjelent a Trafó néhány művésze, akik úgy érezték, jelen helyzetben a leghasznosabb, ha egy performansz keretében elnézést kérnek a menekültektől.

11982591_10204921516381021_198199679_o 11991262_10204921523141190_825478943_o

11:25 – Rengetegen lettek hirtelen a Keletinél

11996311_10204921425418747_383869190_o

11986178_10204921433778956_1804331401_o

11:20 – A belföldi vonatokra özönlenek fel a menekültek

Fáradtak és idegesek, nem is nagyon tudják, hol vannak. Kaufmann riporter szerint a belföldi járatokra – most épp a pécsi vonatra – szállnak fel sorban, mert azt hiszik, Ausztriába mennek.

11986238_10204921417458548_1919799896_o

Eközben a Keletinál összesen nyolc darab rendőr van, akik tehetetlenül figyelik az egészet. Miután páran mondták nekik, hogy ezek belföldi vonatok, egy részük leszállt és most a pályaudvar közepén várakoznak.

11999379_10204921425218742_2131897397_o

11990303_10204921418258568_577330903_o

11:18 – Na ezért nem kellett volna buszoztatni a menekülteket

Több száz ideges menekült érkezett meg az imént Debrecenből a Keleti pályaudvarhoz. A buszokat keresik, amik Ausztriába vinnék őket. Hangosan kiabálják, hogy

“Where is the bus, where is the bus?”

Véletlenül lementek a metróba is, majd letről visszafordultak. Rengetegen vannak.

11982558_10204921389377846_1947383052_o

11982449_10204921391097889_192572310_o

11991116_10204921393097939_569716910_o

11990340_10204921396018012_1834092024_o11996336_10204921390697879_285674328_o

11:04 – Rengeteg menekült érkezett hirtelen a Keletihez

Hosszú sorokban vonulnak. Kaufmann kolléga szerint több száz menekült érkezett meg egyszerre, a sor végét sem lehet látni. A Rákóczi út felől jönnek az aluljárón keresztül.

11982630_10204921380057613_1892893914_o

10:57 – Hirtelen megjelent a Keletiben egy rakás amerikai önkéntes

Kaufmann kolléga szerint nagyon belelendültek, hoztak ételt és italt, tájékoztatókat osztanak. Egyébként tényleg röhej, hogy át kell egy csapat önkéntesnek jönnie a fél világon, hogy ilyeneket osszanak. Ez többek között a magyar állam feladata lenne.

11989271_10204921360577126_1360728031_o

11990873_10204921358017062_397704986_o

11994169_10204921353136940_1026074569_o

11999152_10204921358297069_1052385118_o

11996357_10204921358897084_2105341875_o

10:35 – Ha a mai napból csak egyetlen üzenetre akarsz emlékezni, akkor ez legyen az!

A Keleti aluljárójában.

11992045_10204921298735580_408969329_n

10:16 – Az főkefések az összes takarót és polifoamot elvitték elégetni

Hiába mondták nekik az önkéntesek, hogy ezt ne tegyék, a közterület-fenntartósok összeszedték az összes polifoamot és takarót, aztán mindet elvitték elégetni. Az önkéntesek egyébként azért kérték ezt, mert ételből ugyan van bőven az adományok miatt, de takaró és matrac kifejezetten kevés van, pedig egyre hidegebb az idő.

11982654_10204921228413822_1122482804_o

9:59 – Elindult az első vonat nyugatra

Az imént tévedtem, mégis elindult a berlini vonat, alig félórás késéssel. A viszonylat távozása után négy rendőr állt fel laza köröcske alakzatba, migránsokat ellenőrizendő.

11995357_10204921193772956_62995668_o

9:58 – Soha nem fog elindulni ez a vonat

11779034_10204921187812807_110014919_o

9:56 – A Washinghton Post szerint Orbán Viktor az EU Donald Trumpja

Véleménycikket írtak a miniszterelnökről, aki szerintük nagyon hasonlít a republikánus párt flúgos platformjának tisztelebeli elnökére. Például ezekért:

  • Trump falat szeretne emelni Mexikó ellen, Orbán meg már emelt is. (Nem Mexikó ellen)
  • Kirakatott egy csomó táblát, hogy a menekültek ne vegyék el a munkánkat, miközben a legtöbbjük csak nagyon gyorsan el szeretné hagyni az országot.
  • Olyan dolgokat mond, amit az óceánnak azon a felén nagyon nem szoktak. (Ez amúgy nem bátorság, hanem hülyeség.)
  • A lapnak a PC-s Krekó Péter is nyilatkozott, azt mondta, Orbán nem véletlenül választotta a menekülteket ellenségnek, a xenofób érzéseknek most divatja van nálunk.

9:51 – Éééééés még mindig nem indult el a berlini vonat

Kaufmann kolléga szerint most már 25 perc késést írnak, de nem tudni, mire várnak. A Keletinél segítő önkéntesek azt mondták, nem tudtak a vonatról, de nem fogják arra bíztatni a menekülteket, hogy szálljanak fel. Rendőr egyébként egy darab nincs ma a pályaudvaron, állítja magabiztosan Kaufmann Balázs.

9:49 – Az MTI ma nagyon ráfeküdt a migránsgombra

Minden hírben ezerszer (megszámoltam) szerepel, hogy mit tettek a migránsok. Veszek valakinek egy sört, ha először leírják, hogy menekült. Valószínűleg én leszek az a valaki.

9:47 – Elindult az első különvonat

Elindult az első különvonat Nickelsdorf vasútállomásról a Magyarországról érkezett menekültek első csoportjával. A Salzburgba menő szerelvényen 450 menekült van, közölte reggel Sonja Horner, az ÖBB osztrák állami vasúttársaság szóvivője.

A vonat a tervek szerint 10 óra 30-ra érkezik meg Salzburgba, ahol a szükséges ellátásban részesítik majd őket. Egy második szerelvénnyel a bécsi Westbahnhofra viszik majd az arra felszállókat – tette hozzá. Erre eddig mintegy 350 menekült szállt fel. A vonatot 8 óra 50-re várják az osztrák fővárosba – tette hozzá a szóvivő.

Osztrák rendőri források szerint eddig mintegy háromezer menekült érkezett meg a határ osztrák oldalán lévő Nickelsdorfba. A rendőrség előzőleg azt közölte, azzal számolnak, hogy az országba belépő menekültek száma a nap folyamán megduplázódhat.

9:45 – Kétszáz menekült nem várt a BKV-ra, inkább elindultak gyalog

Kétszáz migráns gyalog indult Hegyeshalom és Bécs irányába Vámosszabadiból – közölte az M1 szombat reggel.

9:44 – A MÁV szerint megindult nyugatra a vonatforgalom, a tények nem értenek egyet velük

Újraindult a nemzetközi vonatforgalom a Keleti pályaudvaron szombat reggel 9 órakor – közölte Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Ehhez képest az első nyugatra induló vonat, a 9:25-ös berlini még mindig a peronon áll, most negyed órás késés van tervben.

9:42 – Több ezer menekült érkezhet ma Szerbiába

A várakozások szerint szombaton több mint ötezer migráns érkezik Macedóniából Szerbiába, írja az MTI.

A szerb-macedón határhoz közeli, presevói ideiglenes befogadóközpontban jelenleg mintegy másfél ezren várakoznak arra, hogy elkészüljenek a 72 órás tartózkodást biztosító dokumentumaik – mondta Muci Attila, a magyar közmédia televíziós tudósítója az MTI tudósítójának.

A migránsok feszültek, és láthatóan mindenre elszántak, a magyar határzár, illetve a megerősített határvédelem híre sem ijesztette el őket attól, hogy megkíséreljenek átjutni a szerb-magyar zöldhatáron.” – rémisztget a köztévé.

A szomszédban még vannak párezren.

9:39 – Nagyon bíztató dolog történt: Megszólalt végre Kontrát Károly!

A Belügy kitűnő parlamenti államtitkára azt mondta, 4500 menekültet vittek tegnap az osztrák határhoz. Giró-Szász András szerint az operatív törzs még mindig ülésezik, és megállapították, hogy mehet vonat nyugatra.

9:31 – Kicsit érthetetlen, most mi történik

Az egyik képernyő szerint indul a vonat Prágába, a másik szerint sehova nem indul, nem hogy Prágába.

Update: Ez ugyanaz a vonat, aminek a fele Berlinbe is megy. Egyelőre azt írják, 10 perc késéssel indul. Ez lenne az első vonat, ami nyugatra megy a menekültválság óta.

11991155_10204921139571601_10086447_o

11991143_10204921139891609_1838808391_o

9:27 – A Keleti legeldugottabb sarkából indul egy vonat Berlinbe

Menetrend szerint megy, Kaufmann kolléga szerint egyetlen migráns sincs rajta. A vasúton azt mondták, mindig ilyen eldugott helyről megy a vonat.

11986132_10204921114250968_1151943610_o

9:19 – Kétszázan indultak el Vámosszabadiból

A közszolgálati tévé szerint kétszáz menekült indult gyalog útnak Hegyeshalom és Bécs irányába Vámosszabadiból. Az M1 úgy tudja, a Vámosszabadiban található nyílt befogadó állomáson tartózkodók azt követően indultak útnak, hogy megtudták, Ausztria beengedi a Keleti pályaudvar elől pénteken gyalog Bécs felé indulókat.

9:14 – Óriási a torlódás Hegyeshalomnál

Az MTI azt írja, hét kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőnél szombat reggel háromnegyed kilencre, miután az osztrák oldalon csak a Magyarország felől érkező migránsokat engedik át.

9:12 – A Migration Aid úgy tudja, hogy sem busz, sem vonat nem fog indulni a Keletiből

Sőt, a tegnapi buszoztatást szerintük elvileg előre megbeszélték az osztrákokkal. Ausztria ugyanis kvótarendszerben átvett volna szír menekülteket Magyarországtól. De csak szíreket vettek volna át, nálunk mégsem ellenőrizték, kik szállnak fel a buszokra.

11992980_10204921013808457_1731011132_o

A határ két oldalán most négyezren lehetnek, de hamarosan nem engednek át több embert. A dublini egyezmény még mindig életben van, ezért nem lesz buszoztatás.

9:10 – Kezd újra megtelni a Keleti pályaudvar

Kaufmann Balázs villámriporter a helyszínen van. Tegnap körülbelül 90 busz vitte az osztrák határra a menekülteket, utána körülbelül negyed órára kiürült a pályaudvar aluljárója, de most megint tele van emberekkel. Az odaérkező szírek azt mondják, azért jöttek, mert hallották, hogy innen megy busz.

11989163_10204921017168541_1049280120_o

Az emberek táskákkal állnak, mert azt hiszik, hogy indulnak buszok. Amíg viszonylag üres a pályaudvar, a közterület-fenntartóknak van ideje takarítani, aminek nagy erőkkel neki is álltak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik