Közélet

Elindult Bécsből az autós konvoj a menekültekért

Több mint 130 indult el vasárnap délelőtt, hogy átszállítsák a menekülteket Magyarországról Ausztriába. Az ORFK szerint bűncselekményt követhet el, aki segít a menekülteknek.

A szervezők tájékoztatása szerint az első állomás Miklóshalma (Nickelsdorf) lesz, ahol a dublini rendelet ellen tartanak rövid tiltakozó akciót. Innen indulnak tovább az osztrák-magyar határhoz és Magyarországra.

Várhatóan Budapestig nem mennek el, az útközben vándorló menekülteket felveszik és az osztrák fővárosba szállítják, az autók akár többször is fordulnak. A menetet az osztrák-magyar határig az osztrák rendőrség biztosítja – írja az MTI.

A Kettős Mérce blog azt írja, a konvoj az osztrák határon tüntet. A demonstráció végén három részre szakadnak, egyik részük a hegyeshalmi vasútállomásról szedi fel a menekülteket, egy második részük Győrbe, harmadik pedig Budapestre tart.

Bűncselekményt követhet el, aki segít a menekülteknek Ausztriába jutni

Ezt Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője mondta a rendőrség sajtótájékoztatóján. A szóvivő idézte ezzel összefüggésben a Büntető törvénykönyvet, amely kimondja: aki államhatárnak más által a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Arra azonban nem adott egyértelmű választ, hogy a konvojjal szemben intézkedik-e a rendőrség.

A menet egyelőre rendben halad. – írja a Kettős Mérce.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik