Külföld

Kitiltanák Orbánt Svájcból

24.hu
24.hu

2015. 09. 06. 13:20

Meglehetősen keményen reagáltak a svájci szociáldemokraták. Elnökük szerint a magyar kormányfő nem tiszteli az emberi jogokat.

A svájci kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a Svájci Szociáldemokrata Pártnak az elnöke kérte egy vasárnap megjelent interjúban, hogy az alpesi ország fagyassza be Magyarország pénzügyi támogatását az ottani “emberi jogi helyzet és a menekültbotrány” miatt. Christian Levrat ezenkívül azt javasolja a svájci hatóságoknak, hogy tiltsák meg Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a Svájcba való belépést. A pártelnök a SonntagsBlick című, német nyelvű vasárnapi lapnak adott interjújában beszélt erről.

Svájc az Európai Unióval kötött kétoldalú megállapodásai keretében mintegy 1,2 milliárd euróval (370 milliárd forinttal) támogat tucatnyi olyan országot – köztük Magyarországot – amely 2004-ben, vagy azután csatlakozott az EU-hoz.

Amíg Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem tiszteli az emberi jogokat, Svájcnak vissza kellene tartania a Magyarország javára történő kifizetéseit

– jelentette ki  Christian Levrat. Magyarország támogatása helyett további pénzbeni támogatást kellene adni azoknak a szervezeteknek, amelyek igyekeznek biztonságossá tenni a menekültek európai vándorlási útvonalait – mondta.

A balkáni útvonalon kialakult káoszhoz nagy részben Magyarország járul hozzá. Ki kell nyitnunk a határokat, és növelni Svájc befogadóképességét. Svájc mindig nagylelkű volt az ilyen helyzetekben

– mondta a svájci politikus. Szerinte Svájcnak Budapestre nem lenne szabad többé visszaküldenie menedékkérőket.

A magyar külügy álláspontja szerint hazánk “az elképesztően nagy bevándorlótömeg kezelésekor és ellátásakor minden uniós jogszabályt betart, emellett mindent megtesz azért, hogy megvédje a schengeni külső határt”. A minisztérium szerint az olyan nyilatkozatok, mint amit a svájci szociáldemokraták tettek, “a megoldás megtalálását egyáltalán nem segítik, kizárólag felesleges politikai hangulatkeltésre alkalmasak”.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.