Közélet

Rezesovától Szita Bence gyilkosaiig – 2013 legmegrázóbb perei

Kíméletlen kamaszok, brutális szexuális bűnözők, gyerekgyilkosok - mások mellett felettük mondtak ítéletet az idei évben.

Számos jelentős ügyben született döntés a 2013-as évben. Elítélték mások mellett a Bándy Kata megölésével vádolt Péntek Lászlót, a négy ember haláláért felelős Eva Rezesovát és Szita Bence három gyilkosát is. Van, akivel a jövő évben is “találkozhatunk”, mert vagy a vádlottak, vagy az ügyész nem nyugodott bele a kiszabott büntetésbe. A 11 éves kisfiút halálra kínzó trió például kitartóan hangoztatja ártatlanságát, mindannyian felmentésüket kérik.

A bizonyíték egyedülálló, a tettesek mégis tagadtak

Április, Fővárosi Ítélőtábla – egy 2009-es ügyben mondták ki a végső szót, a csepeli kettős gyilkosok sorsáról döntöttek. Az elsőrendű vádlott,a  Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola pedellusa, Kun Tamás tényleges életfogytiglant kapott, társát, Deme Gábort, az intézmény egykori gazdasági igazgatóhelyettesét pedig szintén életfogytiglanra ítélték, ám ő 36 év múlva feltételesen szabadulhat.

Korábban, az első fokon eljáró bírói tanács elnöke indoklásában azt mondta, “két ember hidegvérű kivégzése hallatszik a felvételeken”. Németh Nándor a magyar kriminalisztika történetében egyedülálló bizonyítéknak nevezte a diktafonnal rögzített anyagot, és ahogy ő fogalmazott, ezzel “lehet vitatkozni, de meglehetősen nehéz”. Másodfokon a tettesek új érvekkel, új ügyvédekkel az oldalukon “szálltak ringbe”, ám ennek ellenére ők húzták a rövidebbet: a nem jogerős ítélet szerint Kun 40, míg Deme 32 év után szabadulhatott volna feltételesen. A büntetést mindkettejük esetében súlyosították.

A kegyetlen gyilkosság 2009. január 7-én történt, lövések dördültek a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában. Az igazgató és egy fiatal tanár meghalt. A vád szerint mindkettejüket az iskola biztonsági őre lőtte le. Az ügy hátterében az áll, hogy az alapítvány vezetője rájött, Deme Gábor volt gazdasági igazgatóhelyettes jelentős összegekkel rövidítette meg az intézményt. Takács József vizsgálatot indított, a rendőrséghez fordult volna. Deme félt, hogy a sikkasztásra fény derül, így összefogott a pedellussal, és úgy döntöttek, megölik az igazgatót. Arra nem számítottak, hogy áldozatuk nem egyedül érkezik. Egy fiatal tanárt kért meg, hogy kísérje el. A találkozót estére beszélték meg, az akkor már kihalt iskolába. A lövések közvetlen közelről érték a két férfit. Mindketten azonnal meghaltak. A biztonsági őr a kezén sérült meg.

Különféle mesék láttak napvilágot, Kun például kitartóan állította, csuklyás támadó rontott rájuk. Állítását annak ellenére is fenntartotta, hogy kiderült, egyik áldozata zsebében bekapcsolt diktafon lapult, a felvételen tisztán hallható, ahogy a két férfi az életéért könyörög, közben nevén nevezik a pedellust. Deme Gábor is azt állította, ártatlan. Sokkot kapott, pánikba esett, csak félelmében működött együtt a tettessel – ezt hangoztatta.


Fotó: MTI

Öltek, mert ők voltak a “világ császárai”

Győri Törvényszék, május – Három fiú állt bíróság elé, tizenévesek, akik a tavalyi év egyik legbrutálisabb gyilkosságát követték el. A társaság két embert ölt meg hidegvérrel a soproni lőtéren. Két vádlott 20-20 év fegyházbüntetést kapott nyereségvágyból, több emberen, társtettesként elkövetett emberölés miatt, cinkosuk pedig bűnsegédként 11-et. A bíró bár úgy vélte, 20 év nem elegendő, de a törvény ennél többet nem enged, így ha a vádlottak magaviselete megfelelő, 34-35 évesen szabadlábon lehetnek. Az ítélet egyelőre nem jogerős, két fiú enyhítésért, harmadik társuk – aki a gyilkosságok idején kint őrködött – felmentésért fellebbezett. Az ügyész utóbbi esetében három nap gondolkodás után úgy döntött, nem éri be a harmadik tettesre kirótt büntetéssel. Az egyik lövöldöző az utolsó percig arról próbálta meggyőzni a bíróságot, “csak” lopni akartak a lőtérről, ám barátja “megőrült” és tüzet nyitott.

A kamaszokat tavaly áprilisban vették őrizetbe, miután kegyetlenül kivégeztek két embert a soproni lőtéren. Fegyvereket akartak, hogy bűnözhessenek. Azt is tudták, ezért gyilkolni fognak, de ez egy pillanatig sem tartotta vissza őket. A lőtér vezetőjét akarták megölni. Végül nem „csak” vele végeztek. Megöltek egy 43 éves férfit is, aki pont rossz időben jelent meg a lőtéren. Szerencsére gyermeke nem volt vele, de ez nem sokon múlt, ő kint várt a kocsiban. Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint, ha a 13 éves lány apja után megy, a fiúk gondolkodás nélkül tüzet nyitottak volna.

Az ifjú fegyveresek szép lassan lépdeltek a bűnözés lépcsőin. Mire eljutottak a gyilkossághoz, már nem ismertek mértéket. A fiataloknak egyébként rendezett családjuk van, leérettségiztek és együtt folytatták az iskolát. Egyikük öt nyelven beszélt.

Féltékenységből, pénzért egy 11 éves gyereket

Kaposvári Törvényszék, június – Három kegyetlen gyerekgyilkos állt bíróság elé: egy nő és két hajléktalan férfi. A trió egy 11 éves fiút ölt meg brutálisan. Az ügyet első fokon pár nap alatt lezavarták, és bár számos szörnyű részlet napvilágot látott már korábban is az ügyről, egyre több torokszorító “fejezet” került nyilvánosságra a végzetes eseménysorról. A vádlottak egymásra mutogattak, és szinte nem volt olyan mondatuk, amellyel ne kerültek volna ellentmondásba még saját magukkal is. A bíróság úgy döntött, tényleges életfogytiglant érdemelnek. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak nem nyugodtak bele, egyenesen felmentésüket kérik. Az ügy jövő év elején rajtol másodfokon.

Szita Bence mindössze 11 éves volt, és olyasvalaki felelős a haláláért, akiben megbízott: nevelőapja barátnője. A kegyetlen asszony maga értesítette a rendőrséget, hogy a gyereknek nyoma veszett. Pár napon belül előkerült a holttest. A terv kegyetlen volt és ostoba, a rendőrök pillanatok alatt átláttak rajta. Társai is voltak, két hajléktalan férfi. Nem állt távol tőlük az erőszak, egyikük évekig ült börtönben erőszakos bűncselekmények miatt, míg a másik rendszerint a családján vezette le dühét.

A rendőrség az eljárás alatt nem beszélt arról, mi történt pontosan a végzetes napon, csupán annyit árultak el, az elkövetés eszközeit, a kést és az ásót megtalálták. A vádemeléskor, illetve később a tárgyalóteremben azonban felfoghatatlan részleteket tártak fel. Bencét szívtelen gyilkosai elásták, majd amikor úgy tűnt, lebukhatnak, kihantolták és elvitték máshová. Próbálták elrejteni, nehogy rátaláljanak. Amikor a fiút elföldelték, még életben volt,halálát fulladás okozta, annak ellenére, hogy ütötték, rúgták és több szúrt sebet ejtettek rajta. Az asszony korábban próbálta “méreggel” megölni a gyereket, szalicilsavat vetett be, amelyet elsősorban tartósításra, fertőtlenítésre használnak. Olyan tervei is voltak, hogy a holttestet savval önti le, hogy felismerhetetlenné tegye.

Bence családja, tanárai, ismerősei szerint okos, életvidám, kedves fiú volt. Nevelőanyja mégis akadályként tekintett rá, aki boldogsága útjában áll. A kisfiút ezrek kísérték utolsó útjára. A koporsóján az állt, „Szita Bence, élt 11 évet. Álmodj szépeket”.

Fotó: MTI

Ilyet még nem látott a magyar kriminalisztika

Augusztus, Budapest Környéki Törvényszék – Az ügy, amely egyedülálló a magyar kriminalsztika történetében. Négy férfi állt bíróság elé egy maratoni nyomozás után, akiket “romagyilkossoként”  emleget a közvélemény. Egyelőre csak első fokon született ítélet, három vádlott tényleges életfogytiglant, a negyedik 13 év fegyházat kapott. Ketten nem voltak kíváncsiak az indoklásra, kérték, vezessék vissza őket. Utóbbi döntést az ügyész nem vette tudomásul. A vádlottakat emellett több száz millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték.

Az ítélet kimondta a rasszista indítékot, a tanácsvezető bíró hangsúlyozta: erkölcsileg elvetendő, egyetlen országban sem megengedhető, hogy valakik egy etnikum megrendszabályozása, megzabolázása, megfélemlítése céljából szövetkezzenek bűncselekmények elkövetésére. A rasszista indíték nemcsak a tanúk vallomásaiból nyilvánvaló, de még maguk a vádlottak sem tagadták – tette hozzá. A döntés nem jogerős, az ügy tárgyalása másodfokon folytatódik, a tettesek addig előzetesben maradnak.

A per egyébként 2011-ben kezdődött. A támadások 2008-ban, illetve 2009-ben történtek. A kiválasztott „célpontok” minden esetben romák voltak. Összesen hat embert öltek meg, köztük egy ötéves kisfiút is. 2008 novemberében két ember halt meg, miután a csapat Molotov-koktélt dobott és rálőtt két nagycsécsei család házára. Néhány hónappal később, következő év februárjában egy kisfiút és édesapját lőtték agyon Tatárszentgyörgyön, 2009 áprilisban pedig késő este, saját háza előtt végeztek egy férfival Tiszalökön, miközben épp autójához tartott. Az áldozat munkába igyekezett, amikor tüzet nyitottak rá.

Utolsó gyilkos akciójukat ugyanabban az évben, augusztusban ejtették meg: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán saját otthonukban lőttek rá sörétes fegyverrel egy anyára és kislányára. A 45 éves asszony meghalt – és ők „csak” azok, akik nem élték túl a támadást. Az áldozatok emlékére pár hónapja kisfilmek készültek.

A döbbenetes támadássorozattal vádolt négy férfit 2009. augusztus 21-én fogták el, így az ítélet sürgető volt, mert a korábbi szabályozás azt diktálta, ha az “évfordulóig” nem születik ítélet, a gyilkosokat el kell engedni. A jövőben erre már egy bűnöző sem alapozhat, az ároktői banda két tagjának szökése miatt újragondolták a törvényt.

Fotó: MTI

Azért kellett meghalnia, mert megtetszett gyilkosának

Pécsi Ítélőtábla, augusztus – jogerősen eldőlt, milyen sors vár Bándy Kata gyilkosára. Péntek László pere hatalmas érdeklődés mellett kezdődött februárban, első fokon. A fiatal vádlottat nem kímélte a Pécsi Törvényszék büntetőtanácsa, a tettest – mint visszaesőt – életfogytiglanra ítélték, méghozzá annak lehetősége nélkül, hogy valaha is szabaduljon. Péntek László folyamatosan azt bizonygatta, ismerte a lányt, mit több, egy párt alkottak, csak épp áldozata nem vállalta fel a kapcsolatot, ezért lett dühös és ölte meg.

Másodfokon a vádlott új ügyvéddel az oldalán szállt ringbe: Tuza Péter képviselte az ítélőtábla előtt. A sztárügyvéd – aki a mai napig nem beszélt arról, hogyan lett Péntek védője – mindent bedobott, egészen más alapokra helyezte a védelmet, darabokra cincálta az elsőfokú eljárást, hiányosságokat, pontatlanságokat sorolt, emellett próbált hatni az érzelmekre is. Elmondta, a felek szimbólumok lettek, az ártatlanság és a velejéig romlottság szimbólumai, ez a korábbi döntés oka.

A sztárügyvéd – bár a vágyott 25 évről nem tudta meggyőzni a bíróságot – végül célt ért, hiszen az ítéletet enyhítették. Péntek Lászlót bűnösnek találták emberölésben és kifosztásban is, és mint többszörös visszaesőt, tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtották, ugyanakkor nem zárták ki a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségéből, azaz jó magaviselet mellett 66 évesen elhagyhatja a fegyházat.

Bándy Katát 2012 júliusában ölték meg, egy baráti találkozó után veszett nyoma. Szülinapoztak, iszogattak, beszélgettek, majd hazaindult. Út közben találkozott mámoros állapotban lévő gyilkosával. Szerettei bíztak abban, hogy a lány épségben előkerül, de reményeik pár napon belül szertefoszlottak. Holttestére nem messze a lakásától, a bokrok között, hiányos ruhában találtak rá. Kata szép lány volt, ez lett a veszte, a 26 éves férfinak megtetszett. Megfojtotta őt. A tettest a gyilkosság után egy héttel kapták el, DNS-e buktatta le. Menekülni próbált a rendőrök elől, de elfogták. Hosszú éveket töltött már börtönben, lopott, csalt, rabolt.

Katát szerettei kedves, barátságos, nyitott lánynak ismerték, akit mindenki szeretett, és aki egy légynek sem tudna ártani. Eltűnése tömegeket mozgatott meg, halála pedig mélyen megrázta az országot. Szakember szerint a magyar kriminalisztika történetében még soha nem volt példa akkora összefogásra, mint amely a fiatal pszichológusnő keresésekor volt tapasztalható.

Fotó: MTI

Hidegvérrel szedte áldozatait a gátlástalan páros

Debreceni Ítélőtábla, novemberÍtéletet mondanak az öcsödi “kemencés” gyilkosok felett. A páros két embert ölt meg, de ha rajtuk múlik, egy fiatal lánnyal is végeznek. A 36 éves férfit jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélték, míg mindössze 17 éves cinkosa – kora miatt – csak 20 évet kapott. Az ügyet tavaly, első fokon a Szolnoki Törvényszék tárgyalta, ám a brutális részletek miatt zárt ajtó mögött zajlottak az események.

Mint ismert, a tettesek Öcsödön éltek, szexuális kapcsolat volt közöttük, sőt, össze is költöztek, eközben másokkal is ismerkedtek. Az első áldozat az idősebb gyilkos egyik partnere volt, gyakorta veszekedtek, ezek a viták pedig olykor tettlegességig fajultak. A páros 2010 májusában határozta el, hogy megölik a férfit, vagy ahogy ők mondták, „elslinkelik”.  Egy esküvőre készülve végeztek vele, nyugtatót csempésztek a cukorba, amellyel a kávéját édesítette, majd pálinkával itatták, hogy később ne tudjon védekezni. Végül nejlonzacskót húztak a fejére és megvárták, míg megfullad. Holttestét ezután betették a kemence tűzterébe és nappal később azt 300-500 fokon elégették. A maradványokat pedig a folyóba dobták.

A másik gyilkosság hónapokkal később, 2010 októberében történt. A 17 éves gyilkos a szarvasi autóbusz-pályaudvaron hívta meg magukhoz egyik kortársát, aki az iskolából ment volna haza Kunszentmártonra. A tinédzser elfogadta a invitálást, együtt Öcsödre utaztak. A lakásban az elsőrendű vádlott közölte az áldozattal, hogy tetszik neki, és szexuális kapcsolatot akar létesíteni vele.  A fiút a földre teperték, a kezét műanyag madzaggal összekötötték, egy ágybetétre fektették, lábait szétfeszítették. 3-4 napig tartották így kikötözve. Ezalatt az idősebb férfi többször gátlástalanul megerőszakolta a kunszentmártoni kamaszt.  Majd amikor „ráunt”, elhatározta, hogy őt is megölik, hiszen már túl sokat tud. Az összekötözött fiút a férfi egy nagyméretű késsel ölte meg. A fiatal holtteste nem fért bele a kemencébe, ezért feldarabolták, hogy el tudják égetni.

2010 decemberében egy lányt is elcsaltak magukhoz, azzal az indokkal, hogy pultosként segítsen a helyi sörözőben. Őt is kikötözték, mint előző áldozatukat, és többször megerőszakolták mindketten. A kamasz ráadásul egy elektromos gázgyújtóval majd elektromos árammal kínozta a fiatalt. A lánynak végül sikerült megszöknie, elrágta a kezén lévő zsinórt  és kimászott a fürdőszoba ablakán.

A lány az utcán kért segítséget, és értesítette a rendőrséget. Beszélt a nyomozónak a páros korábbi rémtetteiről is, mivel a fiú – mondván, úgyis megölik – nem csinált titkot a második gyilkosságból.

A bíró indoklásában azt mondta, a vádlottak a társadalomra nézve olyan mértékben veszélyes személyiségek, olyan fajta elvetemültség és gátlástalanság jellemzi őket, amely indokolja a jelenlegi magyar büntetőjog legsúlyosabb büntetésének alkalmazását.

Aki elé kivágtak, és akit elvakítottak

Gödöllői Járásbíróság, november – Egy szörnyű baleset és egy név, amit legalább a fél ország megjegyzett az elmúlt csaknem másfél évben: Eva Rezesova. Az ügyész legalább tíz évre szerette volna börtönben tudni a négy ember halálért felelős asszonyt, ám a bíróság másképp döntött: Rezesova hat év fogházbüntetést kapott, ami a gyakorlatban azt jelenti, nem kizárt, hogy már három évet sem kell rács mögött töltenie. Az ítélet nem jogerős, minden érintett fellebbezett. A milliomosnőt a döntés után házi őrizetbe helyezték, ám nem sokáig örülhetett, december elején ismét előzetesbe küldték, mondván, semmi nem köti ide, ráadásul a kiemelkedő vagyoni háttér és külföldi kapcsolatrendszere megkönnyítheti a dolgát, ha úgy dönt, megpróbálja elhagyni az országot.

A szlovák milliomosnő és “stábja” kismillió fronton igyekezett bizonyítani az elmúlt hónapokban, nem ő a ludas a történetben, az eljárás alatt újabb és újabb állítások cikáztak, milyen okok vezettek a tragikus balesethez. Ennek fényében a  vád, a védelem és a sértettek jogi képviselője is beadványokkal „bombázta” a bíróságot. Rezesovának egy új szakértőt is sikerült kiharcolnia “menet közben”, a dolog érdekessége, hogy a neves szaktekintélynek számító Melegh Gábort korábban a védelem is felkérte, ám akkor a szakember nem vállalta az esetet összeférhetetlenségre hivatkozva. A millimosnő egyebek mellett azzal próbálta menteni magát, hogy a másik autó kivágott elé, de még az utolsó pillanatban is változtatott vallomásán, keresztbehúzva ezzel a kitűzött ítélethirdetést: azt mondta, elvakította a szemből érkező jármű fénye.

A végzetes baleset tavaly, augusztus 21-én hajnalban történt az M3-as autópályán. Az ittas nő egy kocsinak ütközött, hátulról szaladt bele a járműbe, amely így nekicsapódott a szalagkorlátnak. Az autó kigyulladt, benne négy utasával. Hárman bennégtek a kocsiban, negyedik társukért küzdöttek az orvosok, de két nappal később ő is meghalt a kórházban.

Kiderült, a millimosnő nem sokkal a tragédia előtt megivott egy deciliter vodkát az egyik pihenőnél, és legalább 165 kilométer per órával száguldott, az ütközést már nem tudta volna elkerülni akkor sem, ha 130 kilométer per órával halad. A bíróság indoklásában elhangzott az is, hogy áldozatai későn – és körülbelül 100 kilométer per órával – “jöttek ki” egy másik jármű takarásából. A bírónő az ítélethirdetéskor beszélt arról is, a rosszkor és rosszul levett vér- és vizeletminták miatt nem lehet egyértelműen cáfolni a vádlotti vallomásban szereplő, italfogyasztással kapcsolatos állításokat, ráadásul a helyszínen tett nyilatkozatát azért nem tudták figyelembe venni az eljárás alatt, mert a rendőrök nem ismertették a jogait.

Fotó: MTI

Ballától, Romonyán át a múmiás gyilkosig

A bíróságokon egész évben gőzerővel folyt a munka, kisebb és komolyabb ügyekben is “tonnaszám” születtek ítéletek. Áprilisban például a megismételt elsőfokú eljárás végén az Egri Törvényszék hét év három hónap fegyházbüntetésre ítélte Wappler Lászlót, mert a bíróság szerint a férfi bűnsegédként részt vett Szlávy Bulcsú 1997-es meggyilkolásában. Szeptemberben  bizonyítottság hiányában felmentették Balla Irma fiát, és még ugyanebben a hónapban tényleges életfigytiglannnal sújtották a barátnőjét és a nő új választottját kivégző romonyai gyilkost. Októberben jogerősen életfogytiglanra ítélték a vadászpuskás presszóst, aki lelőtt két embert, és szintén októberben első fokon ítélet született például a melegekre vadászó, homofób gyilkos ügyében: a gyógyszerészt megölő férfi életfogytiglant kapott. Ugyancsak jogerős ítéletet hoztak a Cozma-ügy garázdái ellen is, az élettársát megölő múmiás gyilkost pedig decemberben – ugyancsak – jogerősen tizennyolc évvel sújtották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik