Közélet

Balla-gyilkosság: felmentették az áldozat fiát

Balla Irma fia (balla irma fia)
Balla Irma fia (balla irma fia)

Bizonyítottság hiányában döntöttek így.

A férfi a jogerős ítéletet megkönnyebbülten vette tudomásul, bár – mint az MTI tudósítójának elmondta – szerette volna, ha bűncselekmény hiányában mentik fel. Magyar György védőügyvéd megismételte korábbi álláspontját, hogy az ítélet nem a védő sikere, hanem az igazságszolgáltatás diadala, képes volt ugyanis arra, hogy az első bíróság óriási szakmai hibáját korrigálja. Védencét – mint mondta – hat és fél éven keresztül anyagyilkosként kezelték, holott nem ő ölte meg édesanyját. Közölte azt is, hogy ügyvédi irodája védencétől megbízást kapott a kártalanítási, illetve kártérítési eljárás megindítására.

Balla Irmát 2007 húsvétkor ölték meg debreceni lakásában. Fiát egy évvel ezután letartóztatták, az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Időközben jelentkezett egy segédmunkás, aki beismerte a gyilkosságot, de ő később visszavonta a vallomását. Az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblára került. A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, arra hivatkozva, hogy “nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni az ügy részbeni felderítetlensége miatt”. Ezzel együtt megszüntették a férfi előzetes letartóztatását.


Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentő ítéletet hozott. A vádlott és védője fellebbezést jelentett be, azt akarták, ne bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában mondják ki a felmentő ítéletet. Az ügyész ezzel szemben a bűnösség megállapítását kérte, így került az ügy újra a Debreceni Ítélőtáblára. Végül csütörtökön megszületett a jogerős döntés: Balla Irma fiát felmentették, ám ezúttal is bizonyítottság hiányában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik