Közélet

Folytatódik a kemecsei “sokkolós” ügy

Panaszt jelentettek be a rokonok a nyomozást lezáró határozat ellen.

2010. karácsony másnapján, rendőri előállítás közben meghalt egy kemecsei férfi. Hozzátartozója akkori feljelentése szerint azért, mert a rendőrök sokkolót használtak elfogásakor. A többszörösen büntetett előéletű, 49 éves férfi ellen négy elfogatóparancs volt érvényben, egyebek mellett testi sértés, hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, lopás, valamint meg nem kezdett egy év négy hónapos jogerős szabadságvesztés miatt körözték. A rendőrök karácsony másnapján egy kemecsei lakásban, az ágy alá bújva találták meg a férfit, amikor elő akarták állítani. Elfogásakor nem tanúsított ellenállást, így testi kényszer alkalmazása nélkül megbilincselték és a járőrkocsiba ültették. Már a kapitányság felé tartottak, amikor a férfi hirtelen rosszul lett, elvesztette eszméletét. A rendőrök azonnal mentőt hívtak hozzá, levették a bilincset, megpróbálták újraéleszteni, de sem nekik, sem a közben kiérkező mentősöknek nem sikerült, meghalt.

A férfi hozzátartozójának rendőrségen tett feljelentését, miszerint a halált az okozta, hogy az egyenruhások sokkolót használtak, a rendőrség már akkor határozottan cáfolta, miközben a panaszt hivatalból továbbította a nyomozó ügyészségnek. A hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt lefolytatott eljárást a nyíregyházi ügyészségen február végén azzal zárták le, hogy nem történt bűncselekmény. Az orvos szakértő megállapítása szerint elektromos áram okozta sérülés a holttesten nem volt. Az elhunyt szívbetegségben, koszorúér-betegségben szenvedett, halála természetes úton következett be.

Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője kedden elmondta: a hozzátartozó a nyomozást lezáró határozat ellen panaszt tett a megyei főügyészségen, ahol 30 nap áll rendelkezésre a panasz elbírálására. Amennyiben azzal a határozattal sem ért majd egyet az érintett, pótmagánvádas eljárásban kérhet jogorvoslatot.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az üggyel kapcsolatban már korábban közölte: tavaly azzal továbbították a nyomozó ügyészségre a feljelentő panaszát, hogyha lezárul a nyomozás és azt állapítják meg, hogy nem történt bűncselekmény, a rendőrség hamis vád miatt kezdeményez eljárást a feljelentővel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik