Gazdaság

Aligha lesz egyezség az IMF-fel

Orbánék csak akkor állapodnak meg a valutaalappal, ha anélkül csődbe menne az ország - olvasható a Raiffeisen Bank elemzésében.

A kedden kezdődő megbeszélések kapcsán kiadott összefoglaló megállapítja: a nemzetközi szervezetek aligha lesznek maradéktalanul elégedettek a Költségvetési Tanács megerősítésére tett intézkedésekkel. Emellett a kormány behozott olyan új adókat, mint például a pénzügyi tranzakciós illeték vagy a telefonadó, melyekkel lényegében átmenti, tartóssá teszi a korábbi különadókat – írja az mfor.hu.

Emellett hiányzik a látszata annak, hogy a magyar gazdaságpolitika megnyugtató válaszokat adna a költségvetési kihívásokra. Az sem segíti a gyors megegyezést, hogy a miniszterelnök többször is kijelentette: nem kér olyan programból, amelyet Washingtonból vagy Brüsszelből diktálnak, amire szüksége van, az kizárólag az elővigyázatossági hitelkeret.

Az IMF viszont nem erről, hanem készenléti hitelről akar egyeztetni, amelynek jóval keményebbek a feltételei. Az elemzők szerint ha mégis eljön a pénzügyi Armageddon, vagyis komolyan veszélybe sodródik a magyar állam fizetőképessége a piaci források elapadása miatt, akkor a kabinet hajlandó lenne gazdaságpolitikai kompromisszumokra, de addig semmiképp.

A gyors megállapodás tehát kizárt, sőt valószínűbb az, hogy nem is kerül sor rá – írják összegzésükben a Raiffeisen Bank szakértői.

Megszegik az egyezséget?

A hitelmegállapodást csakis a piaci nyomás fogja kikényszeríteni, azaz például a forint jelentős gyengülése, vagy az állampapír hozamok elszállása – mondta a CNBC reggeli műsorában egy mértékadó piaci elemző.

Peter Attard Montalto, a Nomura szakértője úgy látja: ha lesz is egyezség, akkor sem lesz tartós, ugyanis Budapest nem tartja be a feltételeket. Várakozása szerint a megállapodás nem tart majd ki 2013 vége után, tekintettel a 2014 tavaszán esedékes hazai parlamenti választásokra – adta hírül a portfolio.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik