Gazdaság

Elmenekül Matolcsy az IMF elől

matolcsy-györgy (matolcsy györgy, )
matolcsy-györgy (matolcsy györgy, )

Épp akkor lesz szabin a nemzetgazdasági miniszter, amikor a valutaalap küldöttsége Budapesten lesz. Azt nem tudni, hogy Orbán fogadja-e a delegációt – írja az origó.

A jövő héten indulnak újra a két éve megszakadt egyeztetések az IMF-fel és az Európai Bizottsággal, de Matolcsy György nélkül, mert a nemzetgazdasági miniszter a szabadságát tölti – tudta meg az origó.

A valutaalap és a bizottság küldöttsége 16-án, hétfőn érkezik Budapestre, a menetrend szerint 17-én kezdődne az első megbeszélés a magyar féllel, 25-én pedig már le is zárják az első fordulót. Matolcsy egyébként nincs benne a magyar delegációban, de a Valutaalap és a bizottság nem csak a kijelölt tárgyalókkal szokott egyeztetni.

A szokás az, és vélhetően most is így lesz, hogy felkeresnek számos intézményt, így elmennek a nemzetgazdasági minisztériumba, kivesézik a költségvetést, ellátogatnak a jegybankba, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez. Azt egyelőre nem tudni, hogy Orbán Viktorral találkoznak-e vagy sem. A kormányfő egy minapi interjúban elmondta, hogy lemerült és két hét szabadságra megy.

Matolcsy György egyébként nem ápol túl jó kapcsolatot az IMF-fel. A két évvel ezelőtti szakításkor, az utolsó tárgyaláson ő is – és Orbán is – ott volt. Az IMF-hez és a bizottsághoz való visszakéredzkedést az ő közleménye tartalmazta, de előtte pár nappal a parlamentben még kritizálta a Valutaalapot. Azóta többször is érvelt a gyors IMF-tárgyalások ellen, a Heti Válaszban írt jegyzetében pedig újra szabadságharcról, küzdelemről értekezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik