Gazdaság

Kockáztatni tudni kell!

Nagyon nehéz döntés, hogy félretett pénzünkkel mihez kezdjünk. A minimális kockázattal járó, kiszámítható megtakarítási termékek azonban általában csak kis hozammal kecsegtetnek, a jól csengő befektetési ajánlatok azonban nagyobb rizikóval járhatnak.

Az első és legfontosabb dolog átgondolni, hogy a magasabb hozam reményében mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni. Ha biztosra akarunk menni, érdemes bankbetétekben és állampapírokban gondolkodni, mert azok lejáratakor a lekötött pénzt és az ígért kamatot is biztosan megkapjuk. A magasabb hozammal kecsegtető befektetési termékek kockázatosabbak, hiszen a szolgáltatók jellemzően nem vállalnak garanciát a hozamra – sokszor még arra sem, hogy a befektetett pénzünket visszakapjuk.

Éppen ezért sok befektető vallja, hogy ugyan a megtakarítások kisebb-nagyobb részével érdemes nagyobb kockázatot vállalni, nem szabad minden pénzt „egy lapra” feltenni. Hasznos, ha pénzünket megosztjuk többféle befektetés között, hiszen ekkor nagyobb esély van arra, hogy lesz olyan, amelyikkel nagyon jól járunk, és ez kárpótolhat, ha egy másik befektetésünk esetleg veszteséges volt. Ez a megosztás végső soron a befektetéseink egészére vetített kockázat csökkentését eredményezi.

Mielőtt döntünk arról, milyen megtakarítási formát választunk pénzünk elhelyezéséhez, fontos, hogy előtte összehasonlítsuk az egyes szolgáltatók által kínált termékeket. A befektetési termékek esetében nincs ígéret arra, hogy milyen hozamot érhetünk el – ilyenkor általában azt mondják meg a szolgáltatók, hogy a múltban mekkora hasznot hajtottak a befektetőiknek. Ez azonos típusú termékek összehasonlításakor jó lehet, de ne felejtsük el: az, hogy az elmúlt néhány hónapban milyen eredményt ért el az adott befektetési forma, nem garancia arra, hogy a következő időszakban is hasonlóan jól teljesít.

A kevesebb kockázattal járó banki termékek esetében az összehasonlítás is egyszerűbb . Ezt legkönnyebben az Egységesített Betéti Kamatlábmutató alapján tehetjük meg, melynek segítségével a betét ténylegesen kifizetendő éves kamatát ismerhetjük meg. Az EBKM-et minden hitelintézet köteles kiszámítani és ügyfelei tudomására hozni. Az ezzel kapcsolatos információkat megismerheti a bankfiókokban, az üzleti napilapokból vagy a hitelintézet honlapjáról is. (Az EBKM-ről részletesebb információkat olvashat a PSZÁF honlapján.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik