Gazdaság

KGFB és díjkedvezmény

Korábbi cikkünkben részletesen levezettük, hogy mitől függ a KGFB éves díja. Most kiemeljük az úgynevezett „bonus-malus” besorolási rendszert, ami elsőre bonyolultnak tűnhetik, de viszonylag egyszerű elven működik: aki balesetmentesen közlekedik, díjkedvezményt kap, (bonus), a balesetet okozók pedig magasabb díjat fizetnek (malus).

A KGFB biztosítási díját a bonus-malus besorolás szerint elért fokozat figyelembevételével számítják ki. A biztosító az éves díj megállapításakor az előző biztosítási időszak kártörténeti adatai alapján állapítja meg, mennyit kell fizetnünk.

A besorolás a következő biztosítási időszakban egy osztályt emelkedik, ha a tulajdonos a gépjármű biztosítási díját legalább 270 napon keresztül fizette, és ez idő alatt az érintett gépjárművel nem okozott kárt.

Fontos tudni, hogy a bonus-malus rendszerrel járó előnyök és hátrányok a szerződő, vagyis a jármű üzembentartójának a személyéhez fűződnek, függetlenül attól, hogy a biztosított gépjárművét ki vezette. Vagyis akkor is a mi besorolásunk lesz rosszabb, ha az autónkat más vezeti és balesetet okoz, de akkor is visszük magunkkal a „pontjainkat” ha új járművet vásárolunk.

A rendszer egy alap (A00), 10 bonus (B01-10) és 4 malus osztályból (M01-M04) áll. A legmagasabb B10 fokozatban akár 50 százalékos díjkedvezményt is kaphatnak, a legalacsonyabb M04 fokozat pedig 100%-os pótdíjat is jelenthet az alapdíjhoz képest. Egy-egy károkozás kapcsán a személygépjármű, illetve motor tulajdonosa két kategóriát csúszik vissza a bonus-malus skálán, de egy kármentes évért egy kategóriával kedvezőbb besorolást kap.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a három legfontosabb tudnivalót:

  • Minden autótulajdonos a saját besorolásáért felel, tehát pozíciója kocsijának adásvételekor sem száll át a gépjármű új tulajdonosára.
  • Ha ellopják a gépkocsit és úgy okoznak kárt, az nem érinti a bonus-malus besorolását.
  • Érvényben lévő szerződésben elért bonus-malus fokozatot nem lehet átvinni az üzemben tartó másik gépjárművére (úgynevezett párhuzamos üzemeltetés).

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

Ajánlott videó

Olvasói sztorik