Üzleti tippek

Könnyebb asztalt foglalni egy puccos étterembe, mint jó villanyszerelőt találni

A fix24 csapata eljátszott a gondolattal, hogy vajon Brooklyn egyetlen 3 Michelin-csillagos éttermében, a Chef's Table-ben kapnánk-e hamarabb asztalt, vagy a ház körüli problémákra sikerülne-e gyorsabban szakembert találniuk. Ha azt nézzük, hogy az előbb említett étteremben 6 hétre kell előre foglalni, míg egy nemrégiben elvégzett online kutatás szerint a magyar szakemberek 40 százaléka hónapokra előre be van táblázva, kijelenthetjük szerintük, hogy utóbbi feladattal könnyen lehet, hogy jobban meggyűlne a bajunk. (MTI OTS)

Az utóbbi években a Facebookon rendszeresek a „Tudtok jó villanyszerelőt?” „Ismertek megbízható kőművest?” posztok, az embernek pedig az az érzése támad, hogy a megbízható, professzionális kétkezi munkásokat szinte már lepkehálóval kell összevadászni.

De miért ilyen nehéz jó szakembert találni? Akarnak egyáltalán a fiatalok kétkezi munkát végezni? Mely szakmákra lenne a legnagyobb igény? Biztos és hosszú távú megélhetést jelent-e ez? És végül: támogatják-e a szülők és a köztudottan elitista magyar iskolarendszer a gyerekeket abban, hogy merjenek, akarjanak, és tudjanak jó szakemberek lenni?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ a fix24 csapata, amely saját felülete – a jelenleg több mint 40 000 szakembert és 22 000 regisztrált felhasználót számláló szakikereső weboldal – segítségével országosan reprezentatív kutatást végzett.

Van gond

A felmérésből világosan kiderült,

  • a magyarok nagy része nem egyszer szembesült már olyan helyzettel, hogy otthonában valaki kontár munkát végzett.

A kérdőívet kitöltők több mint 70 százaléka járt már pórul, 12,6 százalékuk kifejezetten sokszor került olyan helyzetbe, hogy hozzá nem értő vagy felelőtlen munkásra bízott egy feladatot.

Ezzel párhuzamosan – érthető módon – a válaszadók több mint fele úgy gondolja,

  • a szakemberek reputációja csökkent az elmúlt 5 évben.

Ennek ellenére a többség támogatná a gyermekét abban, hogy a gimnázium helyett szakközép- vagy szakiskolát válasszon.

Ez azért meglepő eredmény, mert a KSH adatai szerint a 2012/13-as tanévhez képest 19 százalékkal csökkent 2017-re azoknak a száma, akik szakközépiskolában folytatják a tanulmányaikat.

Mit mondanak a szakik?

Ugyanezt a kérdést a fix24 feltette a szakembereknek is. Míg a válaszadók nagy része támogatná a gyermekét abban, hogy hozzá hasonlóan kétkezi munkát válasszon, szinte mindannyian elégedetlenek a mai magyar középiskolai oktatással a szakképzést illetően.

A magyar szakemberek közel felének, 41,3 százaléknak van minimum 1 fő alkalmazottja, 35,3 százalékuk pedig jelenleg is keres embert a csapatába. Arra a kérdésre, hogy támogatnák-e egy melléjük kerülő inas szakmai fejlődését, több mint 80 százalékuk igennel felelt. Erre a hozzáállásra pedig igen nagy szükség van a felmérés készítői szerint, mert a kérdőívet kitöltő szakemberek többsége a kevés valós szakmai gyakorlati foglalkozásban látja az utánpótlás kitermelődésének legnagyobb akadályát.

Ha ma újra pályát választhatnának, a legtöbben asztalosnak vagy villanyszerelőnek mennének, ez pedig egybevág azzal, hogy a felhasználók válaszai alapján ma Magyarországon a villanyszerelő számít a legnagyobb hiányszakmának.

Kint sem fenékig tejfel?

A magyar szakemberek fele dolgozott már külföldön, több mint 60%-uk beszél valamilyen idegen nyelven. S bár az általános közhiedelem az, hogy külföldön minden jobb, a kint dolgozó munkások 54%-a nem javasolná kollégáinak, hogy másik országban keressék a boldogulást.

A kutatás nyomán megállapították, hogy az a fiatal, aki úgy dönt, kétkezi munkával (például villanyszereléssel) fogja megkeresni a kenyerét, igencsak jól jár majd.

  • A régi motorosok tárt karokkal várják a szakmai gyakorlatra,
  • nagy valószínűséggel folyamatosan lesz munkája, és
  • ha jól sáfárkodik az idejével és a szaktudásával, akár egy évre előre is tervezhet megrendeléseivel és várható bevételeivel.

Persze nemcsak a szakképzettség, hanem a jó PR is elengedhetetlen manapság az érvényesüléshez. A portál pedig szeretne segíteni ebben, ugyanis sokaknak sem ideje, sem lehetősége nincs arra, hogy megrendeléseit tudatosan szervezze, saját szakértelmét bármilyen platformon reklámozza. Az online szakemberkereső előnye, hogy nemcsak összeköti a keresletet a kínálattal, de nyomon követhetővé is teszi a rendszert, így aki jól végzi a munkáját, a visszajelzések alapján egyre nagyobb népszerűségre tehet szert, a felhasználók pedig jó eséllyel tudják elkerülni a kóklereket. Úgy vélik, a felületet használók számára ez az egyik legfontosabb előnye az online szakemberkeresésnek. Persze a gyorsaság és a könnyen kezelhetőség is a lista élén szerepel.

Háztartási Tinder?

A 2016-ban alapított cég megálmodói azt tűzték ki célul maguk elé, hogy leegyszerűsítve és utánkövethetővé téve a rendszert, megújítják a hazai szakemberkeresés elavult módszereit.

A felület saját jellemzésük szerint tulajdonképpen egy „háztartási” Tinder, hiszen a felhasználó megadja a releváns adatokat, körül írja a problémát, a rendszer pedig automatikusan elküldi ajánlatkérését a közelben lévő és kompetens szakembereknek. Ha megvan a match, az üzletet nyélbe ütik.

A portál nem titkolt szándéka, hogy ezzel a kutatással és az elkövetkezendő időszak kampányaival felélénkítse a szakemberképzés vérkeringését. Kiemelkedő szerepet szeretne vállalni a fiatalok támogatásában, hogy megismerjék a kétkezi munka szépségeit és ezáltal újféle karrierutakat fedezzenek fel.

Kutatásaink és meglepő tapasztalataink alapján készítettünk az olvasók számára egy rövid kérdőívet, amelynek segítségével felmérhetik, vajon a szakemberekkel kapcsolatos hiedelmeik, előítéleteik megállják-e a helyüket manapság is.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik