Üzleti tippek
Budapest, 2018. február 6.
Menedzserszûrés a Fõnix-Med Zrt. diagnosztikai központjában a Váci Greens Egészségközpontban 2018. február 6-án. Az Affidea Diagnosztika Kft. megvásárolta a Fõnix-Med Zrt.-t és leányvállalatát, ezzel a csoport a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok mellett mintegy 30 szakorvosi területen járóbeteg-ellátást és országos lefedettségû vállalat-egészségügyi szolgáltatásokat is kínál.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Így spórolhatnak 10 milliókat a cégek

24.hu
24.hu

2018. 02. 08. 19:58

Idén még inkább megéri megváltozott munkaképességűeket alkalmazni, valamint a meglévő dolgozók rehabilitációs átvilágítása is ajánlott.
Korábban a témában:

Idén már fejenként 1 242 000 forint rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie annak a 25 főnél nagyobb létszámmal működő cégnek, amelynél nem éri el a teljes állomány 5 százalékát a megváltozott munkaképességű dolgozók száma. Ez az összeg 29 százalékkal magasabb a két évvel ezelőtti, és 8 százalékkal a tavalyi értéknél.

Egyes régiókban – elsősorban a Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon – még mindig sok megváltozott munkaképességű személy keres állást, ugyanakkor az ország többi részében igen magas, akár 70 százalékot is meghaladó mértékű a foglalkoztatás, ami e kör alacsony mobilitási képességeit ismerve igen magasnak mondható. A cégek egyre gyakrabban hiába keresnek egy adott pozícióra ilyen munkatársat.

A vállalkozások az egyre nehezebbé váló toborzás helyett rehabilitációs átvilágítással is megoldhatják az előírt összegnek a befizetését: egy-egy ilyen audit a dolgozóknak akár több mint 5 százalékáról is feltárhat kedvezményre jogosító tartós betegséget.

Kevesen tudják, hogy egyes tartós egészségügyi problémával élő dolgozók jogosultak arra, hogy a minimálbér 5 százalékát, vagyis idén havi 6 900 forintot a saját személyi jövedelemadójukból levonjanak. Ráadásul ez az összeg akár 5 évre visszamenőlegesen is jár, ami 400 ezer forint feletti összeget is jelenthet. A jogszabály több olyan, látszólag enyhe betegségnek számító egészségügyi problémát is ebbe a körbe sorol, mint a laktózintolerancia, a cukorbetegség vagy a Crohn-betegség – hívta fel a figyelmet Balog Lajos, a Trenkwalder rehabilitációs üzletágának vezetője.

A rehabilitációs átvilágítások során gyakori eset, hogy bár a munkavállaló és a munkáltató is ismerik a problémát, de azért nem élnek a jogszabály által biztosított lehetőségekkel, mert nincsenek tisztában azzal, hogy ez milyen jelentős kedvezményeket biztosíthat számukra.

A leggyakrabban előforduló problémák

Az elmúlt években elvégzett, több mint 8000 munkavállalót érintő rehabilitációs átvilágítások során a Trenkwalder az alábbi megoszlásban tárt fel különféle, a megváltozott munkaképesség megállapításához elegendő problémákat:

  • a problémák csaknem fele mozgásszervi eredetű,
  • további egynegyed részük valamilyen keringési rendellenességre vezethető vissza,
  • a fennmaradó mintegy 30 százalékba tartoznak a daganatos, pszichés, illetve immunológiai, főként allergiás jellegű tüneteket mutató betegségek.

Kiemelt fotó: MTI / Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. november 18.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Nikola Gruevszkit, Macedónia korábbi miniszterelnökét a Parlament Nándorfehérvári termében 2016. november 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.