Üzleti tippek

Kirobbanó formában vannak a tőzsdék

A globális pénzügyi válság óta nem mért jó teljesítményt nyújtottak idén a világ tőzsdéi a gyorsuló világgazdasági növekedés közepette.

A Financial Times kimutatása szerint a több mint 3 ezer közepes és magas tőkeértékű cég részvényárfolyamaiból képzett, piaci tőkeérték alapján súlyozott FTSE All-World Index csaknem 22 százalékkal emelkedett 2017-ben.

Ez 2009 óta a legnagyobb éves növekedés, és az indexcsoport negyedszázados történetében is a negyedik legjobb éves teljesítmény.

A mutató összesített nettó tőzsdei kapitalizációja meghaladja a 45 ezer milliárd dollárt. A FTSE All-World Index decemberben 1,8 százalékkal nőtt, és 14 hónapja folyamatos nyereségben van, ami rekordnak számít.

Az összetevők közül a Londoni Értéktőzsde (LSE) legnagyobb tőkeértékű cégeinek FTSE-100-as indexe a legjobban teljesítők között volt: dollárárfolyamon számolva idén 17 százalékkal (egyedül decemberben 5 százalékkal) emelkedett, és rekordszinten, 7687,77 ponton zárta az évet.

A vezető londoni index kiugró teljesítményének fő hajtóerői között volt a nyersanyagárak emelkedése, emellett a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát övező piaci bizonytalanságok is enyhültek.

A széles merítésű amerikai S&P 500-as és a tokiói Nikkei 225-ös index egyaránt 20 százalék körüli növekedéseket produkált az elmúlt egy évben, a hongkongi Hang Seng pedig 36 százalékkal erősödött. A globális befektetési házak várakozása szerint a befektetői hangulat jövőre is tovább hajthatja felfelé a vezető indexeket.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzői szerint 2018 „a befektetői eufória” éve lehet.

A ház a jövő évi tőzsdei folyamatokra adott prognózisában közölte: az S&P 500-as indexre 2863 pontos felső előrejelzési célszintet határozott meg 2018 elejére, a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite pedig a cég várakozása szerint eléri a 8 ezer pontot.

Ha a tőzsdei hegymenet kitart, akkor az S&P 500-as 2018. augusztus 22-én minden idők leghosszabb erősödési időszakának rekordját állíthatja be, ha pedig a részvények a hetedik egymást követő évben is túlteljesítik a kötvénypiacokat, akkor 1928 óta ez lenne az első ilyen hétéves időszak, és az utóbbi 220 évben is csak a harmadik – idézte az MTI a Bank of America-Merrill Lynch stratégiai elemzőit.

Kiemelt fotó: MTI / EPA / Justin Lane

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik