Üzleti tippek

Kifakadt a szakszervezet a Munka Törvénykönyve tervezett módosításán

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja a Munka törvénykönyvének újabb változtatását, amely lehetővé tenné a munkáltatónak, hogy akár három évre emelje a munkaidőkeret számítását – írták közleményükben. Ez nem más szerintük, mint egy rabszolgatörvény!

Úgy vélik, a kormány egyéni képviselői beadvány mögé bújva, gyáva módon kívánja a multik érdekeit védeni a munkavállalók kárára.

Elfogadhatatlan, hogy társadalmi vita és a munkavállalói érdekképviseletekkel folytatott egyeztetések nélkül egy ilyen munkavállaló-ellenes törvénymódosítást a parlament elé terjesztettek – fejtették ki.

Ez a törvényváltoztatás álláspontjuk szerint egyértelműen mutatja, hogy a kormány nem az emberek oldalán áll, hanem a multik érdekeit tartja szem előtt.

Mint írtuk, tágítanák a munkaidőkeretet – a korábbi két hónap, jelenlegi egy év helyett három évre terjesztenék ki.

A szakszervezet szerint a törvénymódosítás elfogadásával a munkavállalók számára követhetetlen lesz, hogy három év távlatában a munkáltató miként számolja el a túlmunkát. Borítékolható, hogy ezzel a módosítással csak a nagy, több ezer főt foglalkoztató cégek járnak jól.

Egyértelműen a multiknak kedveznének

Nem ők az egyetlenek, akik a módosítást a rabszolgasággal hozták összefüggésbe. A VDSZ szerdai MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti, számításaik szerint a módosítás az amúgy is extrém módon túlterhelt magyar dolgozók plusz juttatás nélküli túlórái akár évi 400 órával emelkedhetnek.

A VDSZ felháborítónak tartja, hogy a kormánypárti képviselő a szociális partnerek megkérdezése nélkül olyan módosító javaslattal állt elő, amely a szakszervezet szerint egyértelműen a multinacionális cégeknek kedvez az alacsony keresetű munkavállalókkal szemben, különös tekintettel az ipari vállalatokra.

Korábban a Vasas Szakszervezeti Szövetség is tiltakozott a módosítás ellen. Balogh Béla, a szakszervezeti tömörülés országos elnöke az MTI-vel azt közölte, az egyéves munkaidőkeret alkalmazása – kollektív szerződés mellett – ma is lehetőség, amellyel a munkáltatók közül egyre többen élnek, jóllehet ez megterhelő a munkavállalók számára.

Közölte, már most sem mindig megfelelően adják ki a pihenőidőt, és gyakori a 10-21 napot meghaladó egybefüggő munkavégzés. Kijelentette: a törvénytelenségek és szabálytalanságok mellett megengedhetetlen, hogy a valamikori kéthavi munkaidőkeret egyoldalúan hároméves munkaidőkeretre nőjön, miközben a semmitmondó korlátozás mellett a munkavállalói érdekek, a család és munka egyensúlya, a magánélet teljesen alárendelődik a munkáltató akaratának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik