Gazdaság

A kormány megint hozzányúl a Munka Törvénykönyvéhez

autogyar(210x140).jpg (Array)
autogyar(210x140).jpg (Array)

A parlament Gazdasági Bizottsága törvénymódosító javaslatot nyújtott be kedden a “munkaidő-szervezés egyes kérdéseiről” címmel – figyelt fel rá a Portfolio.hu.

A törvénymódosítást azzal indokolják, hogy szükség van a teljesítendő munkaidő és az üzemidő jobb összehangolására:

A törvény célja a munkavállalók védelme, a változó gazdasági környezetben munkahelyük megtartásának, folyamatos és egyenletes bérkereseti lehetőségüknek biztosítása, és ezzel párhuzamosan a munkáltatók számára a termelés kiszámíthatóvá és tervezhetővé tétele, valamint a megfelelő munkaerő folyamatosan biztosítása.

Úgy tűnik, bizonyos iparágak, így például az autóipar ciklikusságát figyelembe véve a munkáltatók munkaidő-beosztását tenné rugalmasabbá a módosítás. A törvénymódosítás azt kívánja ösztönözni, hogy rugalmas szabályozásban állapodjanak meg az érintett felek, amikor kollektív megállapodást kötnek. És bár a kérdést a kollektív szerződésekre bízná, azonban számítani lehet arra, hogy a munkáltatók kihasználják, ha nagyobb mozgásterük keletkezik.

Hogy mit jelenthet ez konkrétan? A munkaidőkeret például a jelenlegi 12 hónap helyett akár 3 éves időszakra is nyúlhatna, ezen belül válna lehetővé a munkáltató számára a felhasznált és fel nem használt munkaórák beosztása. Viszont az nem változna, hogy 12 hónap átlagában a heti munkaidő a rendkívüli munkavégzést is beleszámítva nem haladhatja meg a 48 órát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik