Üzleti tippek
Nyíregyháza, 2010. július 22.
Petró Edina, a Nyíregyházi Fõiskola nemzetközi kapcsolatok szakán kultúrdiplomáciát tanuló fõiskolai hallgató telefonhívást fogad a Hotel Dzsungel recepcióján. Edina június 14-tõl szeptember 2-ig heti öt napot dolgozik, óránként 430 forintért a nyíregyházi kétcsillagos szállodában.
MTI Fotó: Balázs Attila

Durván esett a felszámolások száma

24.hu
24.hu

2016. 02. 02. 13:42

Meglepő, de a legkockázatosabb szektor már nem az építőipar, hanem a szálláshely-szolgáltatás.
Korábban a témában:

Tavaly szinte felére csökkent a felszámolások száma az előző évhez képest. Ennek következtében a magyar vállalkozások bedőlési aránya is jelentősen mérséklődött.

A kiemelkedően kockázatos iparágak listáján is történtek meglepő fordulatok, mivel a korábban hosszú ideig legkockázatosabbnak ítélt építőipart egy ideje már megelőzte a szálláshely-szolgáltatás. 2015-ben azonban egy másik szektor is maga mögé utasította az építőipart.

Az élelmiszergyártás a vendéglátás után a második legkockázatosabb szektorrá vált.

Tavaly végre csökkenésnek indult a kényszertörlések száma, ugyanis a tavalyi évben 27 százalékkal kevesebb eljárást regisztráltak, mint egy évvel korábban – összegezte a Bisnode.

A 2012 tavaszától megjelent kényszertörlési eljárások száma az elmúlt években folyamatosan növekedett, egészen a tavalyi évig. Ilyen eljárást például abban az esetben indítanak, ha egy cég nem található a székhelyén, nem érhető el, nem adott le beszámolót vagy nem teljesítette adófizetési kötelezettségeit.

2014-ben még több mint 42 ezer kényszertörlést kezdeményeztek, azonban 2015-ben alig haladta meg számuk a 31 ezret.

A vállalkozásások számához viszonyítva arányaiban a legtöbb kényszertörlés a nagykereskedelemben, a szálláshely-szolgáltatás területén és az adminisztratív tevékenységgel foglalkozó iparágban történt. Ezeken a területeken a bedőlési arány (felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya) is magas.

Budapesten, Pest megyében és Komárom-Esztergom megyében indult a legtöbb kényszertörlési eljárás.

Hatalmasat csökkent a felszámolások száma

Míg 2014-ben valamivel több, mint 17 500 ilyen eljárás indult, addig 2015 évben csak alig 10 ezer, azaz 44 százalékkal kevesebb cég szűnt meg ily módon.

Érdekesség, hogy ilyen alacsony még 2008-ban sem volt a fizetésképtelenségi eljárások száma. 2012 volt a legnehezebb év, ugyanis ebben az esztendőben az előző évihez képest több mint dupla annyi, csaknem 23 ezer felszámolási eljárás indult.

Minimálisan a végelszámolások száma is mérséklődött

2015-ben és 2014-ben is valamivel kevesebb, mint 8 ezer végelszámolás történt, ami a felszámolásokhoz hasonlóan alacsonyabb a 2008-as válság előtti szintnél is. Végelszámolások tekintetében is a 2012-es év volt a csúcs, amikor számuk jelentősen meghaladta a felszámolásokét. Abban az évben csaknem három és félszer több végelszámolás indult, mint 2015-ben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.