Üzleti tippek

Az IT-beruházások viszik a prímet

iroda(430x286).jpg (iroda, íróasztal, számítógép, telefon, kéz, billentyűzet, )
iroda(430x286).jpg (iroda, íróasztal, számítógép, telefon, kéz, billentyűzet, )
A harmadik negyedévben elért mélypontot követően javult a kkv-k beruházási hajlandósága, idén a cégek nagyjából fele tervez valamilyen fejlesztést.

A célokat tekintve újra az informatikai beruházások vannak az élen. Leginkább az ipari, építőipari szektorban, valamint a kis- és középvállalkozásoknál várhatóak fejlesztések 2016-ban – derült ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb adataiból.

„A beruházási hajlandóság három éve elindult lassú, de biztos növekedése tavaly év elején megállt, és azóta gyakorlatilag egy csökkenő trend figyelhető meg. Ez feltehetően összefüggésben van azzal, hogy a növekedési hitelprogram (NHP) első szakaszában az új hiteleken belül az új beruházási hitelek voltak túlsúlyban, a második szakaszában pedig már 61% volt az ilyen célú hitelek aránya. Így amelyik cég akart, már belevágott a fejlesztésbe. Emellett pedig a kkv-knak szóló uniós pályázatok tömeges megjelenése egyelőre még várat magára” – mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing főosztályvezetője.

A vállalkozások legnagyobb arányban IT-fejlesztésekre készülnek (22%). Ezt követi a gépek, berendezések, valamint a gépjárműpark frissítése és bővítése.

  • Leginkább az ipari, építőipari szektorban várhatóak idén fejlesztések (59%).
  • Nagyjából azonos arányban készülnek bővíteni a mezőgazdasági és a kereskedelmi cégek, míg a szolgáltató szektorban ez az arány már csak 43%.
  • Az agráriumban kiemelkedő a gépek, berendezések beszerzésére fókuszáló vállalkozások aránya (42%), míg az informatikai eszközök korszerűsítésére alig készülnek a többi ágazathoz képest (8%).

A tevékenységi kör mellett a cég mérete is meghatározó, ugyanis minél nagyobb a vállalkozás, annál nagyobb arányban tervez valamilyen fejlesztést. Míg a mikrovállalkozások kevesebb, mint fele (42%) készül beruházni, addig a kis- és középvállalkozásoknál ez az arány már 55% és 56%. Az azonban mérettől függetlenül egységesen jellemző, hogy leginkább informatikai fejlesztéseket terveznek a cégek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik