Üzleti tippek

3 tipp a hatékony tárgyaláshoz

Az üzleti világban elengedhetetlen a jó tárgyalókészség. Néhány tipp Brian Tracy világszerte ismert motivációs előadótól és üzleti trénertől.

Tegyen fel jó kérdéseket!

A jó tárgyaló sokat kérdez, és mindig szeretné megérteni pontosan, hogy partnere mit szeretne elérni a megbeszélés során. Mindig az a célja, hogy mindkét fél számára előnyös megoldást találjon. Helyénvaló kérdésekkel megtudhatja, milyen igények vannak a felszínen, és ezáltal rávilágíthat az egyéb megszerezhető előnyökre is, hiszen nem mindig az eladási/vételi ár a legfontosabb.

Legyen türelmes!

A jó tárgyaló nagy türelemmel bír. Először arra fókuszál, hogy megegyezésre jusson a szerződés azon részeinél, ahol az álláspontok megegyeznek. Csak ezután keres békés módot a további problémák megoldására. Elég időt szán az egyes tárgyalási pontok megértésére, hogy megelőzze a későbbi félreértéseket.

Készüljön fel!

Ez biztosítja a tárgyalások 90%-ának sikerét. Minél jobban felkészül előzetesen, annál valószínűbb, hogy a résztvevők számára megfelelő lesz az eredmény. Alapozó lépések: szerezzen be minden lehetséges információt a soron következő egyeztetésről, gondolja végig a tárgyalást az elejétől a végéig, és amennyire lehetséges, legyen felkészült minden eshetőségre. Az előny mindig annak az oldalán van, aki több és jobb információval bír – olvasható a BNI üzleti kapcsolatépítéssel foglalkozó szervezet összegzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik