Üzleti tippek

Hogyan kezeljük a cég „fenegyerekét”?

A Fenegyerek egy szervezetben az a profi szakember, akit a főnöke szinte naponta ki akar rúgni, mégsem teszi meg. Molnár Imre stratégiai tanácsadó, coach írása.

Azoktól, akik valamiben igazán profik, ne várjunk elkötelezettséget egy munkahely iránt. Pláne ne egy főnök iránt. Valamicskét ugyan hűségesek lehetnek a munkahelyükhöz, ha ezt a szakmai profizmus megengedi, és ha meg is becsülik őket. Amihez viszont biztosan hűségesek, az a szakmájuk, a szaktudásuk.

„Mernek kérdezni és megkérdőjelezni.”

Egy profi orvos, IT-fejlesztő, tanár, biológus nem a főnöke miatt dolgozik valahol és nem is a brand az, ami vonzza. Egyszerűen csak most éppen ott dolgozik, ahol. Amíg megbecsülik, értékelik. Ha nem kapja meg az elvárt méltóságot, akkor előbb-utóbb kiábrándul.

Udvari bolond és coach

A Fenegyerek egy szervezetben az a profi szakember, akit a főnöke szinte naponta ki akar rúgni, mégsem teszi meg. Kicsit úgy, mint a középkorban az udvari bolond, aki bármit kimondhatott, mégsem vágták le a fejét. Nagyon hasznos szerepet töltött be és nemcsak szórakoztatott. Kicsit tanácsadóskodott, sőt talán mai szóval élve coacholta is a királyt.

Ilyen Fenegyerekek nagyon jók lennének ma is

Pláne nagyobb, több ezer fős munkahelyeken, ahol a realitás, a végrehajtói szint nagyon messzire került a döntéshozóktól. Ahol több évtizede dolgozó termékmenedzserek tényleg elhiszik, hogy a mosópor intelligens. Akik már hosszú ideje nem láttak valódi ügyfelet és azok valódi igényeit, és C.K. Prahalad szavaival élve: uralkodó gondolkodásmódtól fertőzöttek.

Forrás: Northphoto

„Nem hiszik el, hogy intelligens a mosópor.”

Az uralkodó gondolkodásmód a szervezeti intelligencia egyik alapvető elemének tekinthető, míg a szervezeti tanulás a stratégia, a rendszerek, az értékek, az elvárások és a megerősített viselkedés szintjén jelenik meg, melyek aztán visszacsatolásokon keresztül magát az uralkodó gondolkodásmódot is alakítják. Azok a cégvezetők, akik elhiszik saját sajtótájékoztatóikat, PR-cikkeiket, komoly bajban lesznek egy igazi Fenegyerek nélkül.

Az ilyen „céges rosszaságok” izgágák, kezelhetetlenek, mindig a kirúgás határán táncolnak, de mégis ritkán rúgják ki őket. Nem pazarolnak időt a középszerűre, mert saját világképük van. És ami talán a legfontosabb: több kérdésük, mint univerzális válaszuk. Mernek kérdezni és megkérdőjelezni, amit a többség evidensnek fogad el a szervezetben. Kimondják azt, amire senki sem gondolt. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindenki, aki „ellenzéki”, az Fenegyerek.

Ha túl sok a Fenegyerek, akkor az veszélyes, ha túl kevés, akkor elszürkül a szervezet. Abból, hogy megengedhetnek maguknak extra kiváltságokat, nem következik, hogy meg is engedik, és az sem, hogy érdemes megengedniük. „Ha legalább egy elképzelésüket nem neveti ki valaki, akkor nem eléggé kreatívak” – mondja róluk Bill Gates.

A szerző a GS Consulting stratégiai tanácsadója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik