Üzleti tippek

Emlékszik még az újévi fogadalmaira?

Jobban figyelek az egészségemre. Leteszem a cigit. Kevesebbet dolgozom. Többet leszek a családommal. Eredményesebbé teszem a vállalkozásomat. És még sorolhatnánk... Sokan tesznek újévi fogadalmakat, amelyek aztán többnyire a feledés homályába merülnek. Papp Eszter független business coach tanácsai, hogy szakértői szemmel mire érdemes vigyázni.

Gyakorlati tipp: Darabolja fel a mamutot!

„Úgy érzi, túl nagy falat, amit kitűzött? Közelebb kerülhet a megoldáshoz, ha vonzó apró lépésekre bontja a célt. Így nemcsak az önre nehezedő nyomás csökkenhet, de egyúttal a lelkesedését is növelni tudja, amely tovább viheti egyik részeredménytől a következőig” – tanácsolja Papp Eszter.

Lelki tipp: Belső hit abban, hogy idén tényleg sikerül

Vannak olyan fogadalmai, amelyek már nem először kerültek a listájára? Szánjon rá néhány nyugodt percet, és figyelje meg, hogyan érzi magát, amikor ezekre gondol? Ha vannak már személyes kudarcai a korábbi évek fogadalmai kapcsán, akkor az első lépés a belső hite, valamint az önbecsülésének megerősítése lehet. Ezekhez – hogy ne csak nagy szavak legyenek – a coachingnak is vannak segítő módszerei, például:

– Gondolja végig, hogy valószínűleg a kudarcok mellett voltak már sikerei is. Fókuszáljon most csak ezekre. Támaszkodjon azokra a helyzetekre, amikor kitartott, amikor sikerült betartania a fogadalmát részben vagy egészben. Minden kisebb eredményt arra használjon, hogy erősítse magát: „meg tudom csinálni, korábban is volt már erre példa”.

– Csak támogató emberekkel ossza meg a terveit. Ez nagyon fontos, hogy védje a határait, és ne beszéljen a célkitűzéseiről olyanokkal, akik csak gyengítenék. Az igazi barátok, szeretetteljes emberek viszont a segítségére lehetnek, hiszen méltatják részeredményeit, együtt örülnek a sikereinél, illetve bátoríthatják, ha meginogna útközben.

Fotó: Shutterstock

– Készüljön fel a nehezebb helyzetekre is azzal, hogy átgondolja, ilyen esetekben mit tehet, gyűjtsön ötleteket ezeknek a leküzdésére. Fontos, hogy nézzen szembe a várható nehézségekkel legalább egyszer, de aztán azt várja, hogy jól alakulnak a dolgai. Minél több időt tölt azzal, hogy érzékletesen elképzeli, milyen az, amikor már el is érte a célját, annál több hasznos belső erőforráshoz juthat.

Egyedül nem megy? Reális a vállalása?

Olyan célokat tűzzön ki, amelyek pontosan meghatározhatóak és a sajátjának érzi ezeket, tehát nem csak mások erőltetik önre. A terveihez rendeljen határidőket, és legyen mérhető az eredmény.

Érdemes szakember segítségét kérni, aki védett környezetben segíti ügyfeleit. „Sokan rálátnak az elakadásaikra, akár a tervek megfogalmazásáig is eljutnak, de hogy reális célokat tűznek-e ki, illetve meg is valósítják-e azokat, az már kérdéses. A kudarcélmény pedig időnként többet árthat az önbecsülésnek, mint azt elsőre gondolnánk. A coaching folyamata, az elfogadó környezet, a szakértői támogatás és a célirányos feladatok sokat segítenek abban, hogy az ügyfelek a gyakorlatba is át tudják ültetni a kitűzött célokat” – összegezte a szakértő.

Ön is kipróbálná a coachingot?

A hatékony együttműködéshez természetesen fontos a személyes szimpátia. Szakértőnk várja azok jelentkezését, akik egy ingyenes, úgynevezett nulladik találkozón szívesen nyernének betekintést egy coaching ülésbe, és megtapasztalnák ezt a támogató beszélgetési formát. További részletekért kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik