Üzleti tippek

Zsebbe vágó: így csökkentheti a vízszámlát

Egy kis odafigyeléssel akár a fürdőszobában is jelentősen csökkenthető az ökológiai lábnyomunk. Tippek és trükkök a költségek lefaragása és a fogyasztás minimalizálása érdekében.

Naponta fejenként átlagosan 140 liternyi vizet használunk fel, ebből körülbelül 40 litert tesz ki a fürdésre használt vízmennyiség. Egy átlagos fürdőkád térfogata 150-160 literes, és általában 120 liter vizet szoktunk beleengedni. Ez a zuhanyozáshoz képest egyértelműen pocsékolást jelent, ami 3 perc alatt mindössze 40 liter fogyaszt el. Ráadásul ezt a mennyiséget bármilyen zuhanyrózsával el lehet érni, speciális zuhanyfejjel pedig akár tovább lehet csökkenteni. Könnyen kiszámolható, hogy egyetlen hónap alatt 2,5 köbméter vizet spórolhatunk meg azzal, ha a rövid zuhanyzást választjuk.

Nem csak a vízszámlát csökkenti

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kevesebb melegvíz-használat az energiafogyasztást is mérsékli. Egy kádnyi 38 Celsius-fokos meleg víz elkészítéséhez 4 kW energia és fél köbméter gáz szükséges: ez éves szinten 150 köbméter gázfogyasztást, illetve 266 kilogramm szén-dioxidot jelent.

Energia24-tipp

Az energiatudatos magatartás széles körben történő elterjesztését szolgálja az ELMŰ budapesti, Váci úti székházában az Energia Pont bemutatóterem. Az odalátogatók interaktív kiállításon és különböző installációkon keresztül ismerhetik meg az energiatakarékos és innovatív energetikai megoldásokat.

Ráadásul az Energia Pont szakértőitől háztartásra, cégre szabott tanácsokat kaphatnak az energiafelhasználás optimalizálási lehetőségeiről, így többek között a használati melegvíz-előállításról, a fűtési, világítási technológiákról, továbbá a hőszivattyúkról és a napelemes rendszerekről is.

Brutális vízmennyiséget húzunk le a WC-n

A háztartásokban felhasznált víz 25-30 százalékát a mellékhelyiség öblítésére használjuk el, ez pedig azt jelenti, hogy egy év alatt fejenként 12-15 ezer liter ivóvizet(!) engedünk le a WC-ben.

Ennek a hatalmas mennyiségnek a csökkentésében komoly szerepet játszhat egy vízelzáró szelep alkalmazása, amelyet lényegében bármely víztartályba be lehet szerelni, és ezt követően ténylegesen csak annyi víz folyik le, amennyire szükség van. A kézzel szabályozható, általában kétgombos szerkezetek maximum 6-9 liter vízzel öblítenek, de adott esetben képesek mindössze 1 liter vízzel is megoldani a feladatot. Szakértők szerint egy kis odafigyeléssel akár 30 százalékkal, fejenként évente 3-4 ezer literrel is mérsékelhető a felhasznált vízmennyiség.

Ivóvíz helyett szürke víz

A legzöldebb megoldás az lenne, ha a fürdésnél, kézmosásnál, mosogatásnál keletkező szürke vizet használhatnánk a WC-öblítésére. A zuhanyzás esetében kreatív és egyszerű megoldás a Gris nevű magyar találmány, amely Hannoverben díjat nyert a iF Design Award pályázaton.

 

A praktikus innováció a tusolás során elfolyó vizet kivehető tartályokba gyűjti össze. A rekeszek 10-10 liter víz gyűjtésére alkalmasak, ami azért fontos, hogy a tartályok könnyen mozgathatóak legyenek.

A WC-öblítésre az esővíz is „kézenfekvő” megoldás lehet(ne). A kertben hordókba, vödrökbe – általában öntözésre való – vízgyűjtés profi változatát jelentik a speciális zöld tetők, amelyek megfelelő vezeték- és tartályrendszerrel az összegyűjtött esővizet akár a mellékhelyiségig is el tudják vezetni.

Váltson takarékos csaptelepre

A modern és víztakarékos csaptelepek csak minimálisan kerülnek többe hagyományos társaiknál, azonban alkalmazásuk révén jelentős vízmennyiség spórolható meg. A gyártók szerint az új generációs csaptelepek úgy képesek akár 50 százalékkal is csökkenteni a vízfogyasztást, hogy a kézmosás vagy mosogatás közbeni „komfortérzet” egyáltalán nem csökken.

Fotó: MTI / Nagy Lajos

Az egykaros keverőcsapok révén könnyen és gyorsan beállítható a kívánt hőmérséklet, a fogyasztáscsökkenés pedig megoldható úgy is, hogy a folyó vízhez levegőt kever a csaptelep.

Szárítási dilemmák

A mosott ruhák természetesen a legolcsóbban és leginkább környezetbarát módon a szárítókötélen a levegőn száríthatók meg, de sok esetben, például a magas páratartalmú évszakokban vagy a kisebb lakásokban erre nincs megfelelően lehetőség. Ilyenkor kerülnek képbe a szárítógépek, amelyek kevés helyet foglalnak el és gyorsan el is végzik a munkát. Igaz, nem olcsók, és bizony nem is kevés energiát fogyasztanak. A mosógéppel kombinált 2-in-1 készülékek foglalják a legkevesebb helyet, viszont kevésbé hatékony a működésük, hiszen egy 5 kilogrammra hitelesített mosógép szárításkor csak 2,5 kilogramm ruhával képes megbirkózni. A kondenzációs modelleknél alacsonyabb hőfokon és kisebb fogyasztással dolgoznak a hőszivattyús gépek, amelyek viszont némileg hangosabbak is.

Forrás: Energia Magazin / Energia24

Ajánlott videó

Olvasói sztorik