Üzleti tippek

Töltés indul! Tippek okostelefonokhoz

Gyakran kell töltenie az okostelefonját? Van néhány jó tippünk, amellyel kihozhatja a maximumot a mobiljából. Kigyűjtöttük a legjobb aksikímélő ötleteket.

Először is a telefon energiagazdálkodási opcióinál érdemes megnézni, hogy mi meríti leginkább az aksit. A toplistán általában a kijelző, a hanghívás vagy például a wifi szerepel. Az androidos mobilok esetében ezt a statisztikát a Beállításoknál az Akkumulátor menüpontban találja. Természetesen ezekhez az adatokhoz a többi platform, így az iOS (iPhone), illetve a Windows Phone esetében is hozzájuthat.

Fényerő: csak mértékkel!

Ha OLED technológiájú a telefon kijelzője, akkor érdemes fekete témabeállítást használni. Ezek a kijelzők ugyanis csak akkor fogyasztanak, ha a pixelek fehéren világítanak. LCD-panelek esetén a háttérvilágítás folyamatosan energiát fogyaszt. Itt az segíthet, ha beltéri használat esetén lejjebb veszi a fényerőt, illetve bekapcsolhatja a fényszenzoros automatikus fényerő-szabályozást is.

A folyamatos frissítés is leszívja az energiát

Jelentősen megnövelheti az aksi üzemidejét azzal, ha kordában tartja a háttérben futó szinkronizációs folyamatokat. Az is sokat segíthet, ha az alkalmazáslistából (Feladatkezelő) kilövi az esetlegesen hibásan beragadt energiavámpír applikációkat.

Kiváló megoldásnak számít a Sony által kifejlesztett Stamina üzemmód: ennek a beállításával a telefon csak akkor szinkronizál a mobilneten vagy a wifin keresztül, ha a kijelzője aktív. Igaz, így a zsebébe tett telefonon nem csipognak folyamatosan az új e-mailek, de ha bekapcsolja a kijelzőt, akkor pillanatok alatt betöltődnek a friss infók.

A wifit is érdemes kordában tartani

Hasznos a helyfüggő wifi szolgáltatás bekapcsolása is. Ennek a lényege, hogy a wifi csak akkor aktiválja magát, ha „ismerős” (például munkahelyi vagy otthoni) hotspot közelében tartózkodik.

Az alkalmazásboltokban rengeteg appot talál az akkumulátorokhoz, de érdemes a kommenteket is elolvasni. Ezek a szoftverek ugyanis sok esetben nemhogy csökkentik, hanem inkább növelik a fogyasztást.

Van másik!

Egyszerű, de praktikus megoldás, ha beszerez a telefonhoz egy pótakkumulátort. Ha viszont unibody, vagyis egy darabból álló, házilagosan szétszedhetetlen okos mobilja van (például iPhone, HTC One, Sony Xperia Z1), akkor ez a lehetőség ki van lőve.

Az is jó alternatíva lehet (és unibody esetén is működik), ha töltővel kombinált külső akkumulátort vásárol. Ennek a kapacitása általában 2000 és 8000 mAh közötti. Ez utóbbiak akár táblagépek töltésére is alkalmasak, ha a töltőáramuk kellően magas.

Napelemes töltővel is villoghat

Természetesen nem a mostani szürke időjáráshoz ajánljuk, de napos időben jól jöhet, és igazi zöldenergiát biztosít a napelemes töltő. Túrázáshoz pedig akár olyan különleges minikályhát is vásárolhat, amely meleget ad, főzhet rajta, és ráadásként az oldalsó microUSB-porton keresztül még a mobilját is feltöltheti.

Haladóknak

A Samsung legújabb nyolcmagos, Exynos processzorának érdekessége, hogy a négy darab 1,6 GHz-es Cortex-A15 mag csak akkor aktív, ha nagy számítási teljesítményre van szükség. Alaphelyzetben viszont csak a szuperalacsony fogyasztású, négy darab 1,2 GHz-es Cortex-A7 mag működik.

A legújabb mobilchipeknek már 28 nanométeres a csíkszélessége, ezáltal pedig alacsony a fogyasztásuk.

Villámgyors töltés

A Qualcomm ugyancsak 28 nanométeres high-end Snapdragon 800-as chipsetének különlegessége a Quick Charge 2.0 technológia. Ennek segítségével akár 10 perces töltéssel is további 24 órás használati időt érhet el.

Energia24-tippek – Ezeket az appokat ajánljuk

DU Battery Saver (Android)

Az applikáció rendkívül részletes információkat mutat az akkumulátor kapacitásáról, feszültségéről, sőt, még a pontos hőmérsékletéről is. Grafikonon ábrázolja, hogy az elmúlt órákban (napokban) hogyan alakult a töltöttségi szint, és a hátralévő használati időre is elég pontos becslést ad. Ha pedig az „Optimize” funkciót használja, akkor a program automatikusan megtisztítja a telefont a haszontalan energiazabáló háttérfolyamatoktól. De itt még nincs vége a sornak: részletes kimutatást kérhet az éppen futó alkalmazásokról, azok fogyasztásáról, vagy a nem kívánt appokat egyetlen gombnyomással leállíthatja.

Battery Doctor (iOS)

Előzmények

Az iPhone akkumulátorának „orvosa” minden eszközt bevet annak érdekében, hogy némileg kitolja a telefon készenléti és használati idejét. Az app kigyűjti, hogy melyek az „aksizabáló” alkalmazások, és tanácsokat is ad, hogy az egyes funkciók letiltásával milyen eredményeket érhet el. Például megnézheti, hogy a wifi, a Bluetooth, vagy a GPS kikapcsolásával mennyivel bírja tovább az akkumulátor. Szintén sokat segíthet az optimalizálásban, hogy az applikáció rangsorolja a legnagyobb fogyasztókat, amelyek tetszés szerint ki is kapcsolhatók. A fejlesztők kitettek magukért, mivel a Battery Doctor applikáció felülete nemcsak tetszetős, de egyszerű a használata is.

Battery Sense (Windows Phone)

A Nokia hathatós segítségének köszönhetően mostanság egyre többen használnak Windows Phone szoftveres okostelefonokat, és természetesen ezek a mobilok sem maradhatnak aksikímélő alkalmazás nélkül. Az egyik legjobban sikerült ilyen fejlesztés a Battery Sense, amely a Microsoft „élő csempés” operációs rendszeréhez passzoló dizájnt kapott. A miniprogram természetesen csempeként pillanatok alatt kitűzhető a kezdőoldalra. Itt is a funkciók között van a használati szokások feltérképezése, a hátralévő használati idő becslése és a grafikonok készítése is. Az alkalmazás számon tartja, hogy hányszor töltötte már fel a telefont, illetve a készülék milyen hosszú üzemidőt bírt egy-egy feltöltéssel. Érdekesség: az applikáció akár hangvezérléssel is kezelhető, és váratlanul gyors lemerülés esetén riasztani is tud.

Cikkünk az Energia Magazin novemberi száma alapján készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik