Üzleti tippek

Borúlátóak a magyar kis cégek

Kevesebbet szánnak gépjármű beszerzésre, működési költségekre, informatikára a kkv-k egy friss felmérés szerint. Egyedül a termelési beruházásoknál várható minimális növekedés, és a meglévő dolgozók bérezésére költhetnek többet. A magyar tulajdonú vagy kisebb vállalkozások inkább pesszimisták, a külföldi hátterű, illetve nagyobb árbevételű cégek pedig mérsékelten derűlátók.

Enyhén visszaeső, stagnáló lehet a kkv szektor (a 10 fő feletti vállalkozások) beszerzési, költési, beruházási kedve, költségeiket még többnyire visszafogják – derült ki a GfK és a Napi Gazdaság közös kutatásából. Az összesített beruházási index -5,5 ponton áll egy mínusz száztól plusz százig terjedő skálán – mondták el a keddi tájékoztatón. Ezt enyhe pesszimizmusnak lehet lefordítani. Ezen belül egyedül a legfontosabbnak vett a HR-kiadások indexe volt pozitív (+1,5 pont).

A vállalkozások továbbra is barátságtalan üzleti környezetre számítanak, amit jól mutat, hogy a financiális környezet -18 pontot kapott, valamint hogy pénzügyi eszközállomány bővülését sem várják (-4 pont).

Az alkalmazotti létszám stagnálhat, vagy egy hajszállal csökkenhet (-1 pont), de a munkavállalók bérezésére, juttatásaira valószínűleg többet tudnak majd fordítani (+16 pont). Az alkalmazottak képzése viszont nem valószínű, hogy előtérbe kerülhet (-5 pont).

A beruházások közül egyedül a működés fizikai körülményeinek javítására fordíthatnak kicsivel többet (+4 pont), ezen belül is inkább a termelési jellegű beruházásokban lehet szerény emelkedés. Az irodákra, irodai eszközökre (-14 pont) viszont mostanában várhatóan nemigen költenek.

Jelentős növekedésre számítanak az üzemanyag költségekben, ebből adódóan a költésekben is (+31 pont). Az autókereskedők nemigen számíthatnak a kkv szektorból növekedésre, mert a gépjármű beszerzési kedv is jócskán negatív (-21 pont).

Az informatikával foglalkozóknak szintén rossz hírrel szolgál a felmérés, hiszen az eszközállomány bővítése, új beszerzés is eléggé valószínűtlen (-18 pont). A telekommunikációs szolgáltatásoknál sem várható bővülés (-2 pont).

A felmérést most először végezték el, 338 céget kérdeztek meg arról, hogy az elmúlt egy évhez képest a következő egy évben hogyan tervezik a kiadásaikat, költéseiket és beruházásaikat.

Legpesszimistábbak a 250 millió forintos árbevétel alatti cégek voltak (-13 pont), viszont egymilliárd felett már volt cseppnyi bizalom (+1 pont). Cégméret szerint nézve: a 10-49 főt foglalkoztató kisvállalkozók még nem számítanak bővülésre (-6 pont), 50 fő felett (közepes és nagyvállalatok) azonban már kissé bizakodnak (+1 pont). A többségi magyar tulajdonú vállalkozások inkább borúlátóak (-7 pont), az 50 százalékfeletti külföldi tulajdonosi kört maguk mögött tudó cégek viszont az átlagosnál jobbnak látják a lehetőségeiket (+2 pont). Ágazat szerint nincs jelentős eltérés, mínuszosak a várakozások (3-7 pontig).

Később negyedévente újra és újra megszondázzák a most megkérdezett cégeket, sőt bővítik is a kört, legközelebb 400, jövőre pedig már 500 vállalkozás tervezett költéseiről készülhet az összesítés. A felmérés célja, hogy időről időre segítséget adjon a tervek kiigazításához az alapján, hogy milyen beruházások várhatóak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik