Üzleti tippek

Adómegtakarítás K+F-fel

admin
admin

2009. 10. 06. 10:10

A hazai vállalkozások többsége nem él a kutatás-fejlesztéshez (K+F) kapcsolódó adómegtakarítás lehetőségével. Sőt, azzal sincsenek tisztában, ténylegesen mekkora a céges K+F, állítja a Deloitte. Vizsgálja meg ön is a cégét ebből a szempontból.

A magyar társaságiadó-törvény számos, K+F tevékenységgel összefüggő kedvezményt tartalmaz. Ilyen például a K+F közvetlen költségeihez, az azok között elszámolt bérköltséghez, a kapott jogdíjhoz kapcsolódó adó- és adóalap-csökkentés, gyorsított értékcsökkenés. Bizonyos feltételek esetén az innovációs járulék bruttó összegéből is levonhatóak a K+F költségek.

A szolidaritásiadó-törvény a társaságiadó-törvényhez hasonlóan szintén tartalmazza a K+F tevékenységhez kapcsolódó azon kedvezményt, hogy a K+F közvetlen költsége levonható a szolidaritási adó alapjából. Mindezeken túl, a 2010. január 1-jével életbe lépő adótörvény-változásokkal az iparűzési adó alapja is csökkenthető lesz a K+F tevékenység közvetlen költségével, mondta el a Deloitte Zrt. adóosztályának vezetője, dr. Kövesdy Attila.

Ahol lehetnek kiaknázatlan lehetőségek

A hazai adójogi szabályozás tehát kiemelkedően kedvez a K+F-nek, ennek ellenére számos vállalat nincs tisztában azzal, hogy az általa végzett tevékenység mekkora hányada minősül kutatás-fejlesztésnek.
A nemzetközi adatok szerint az egyes iparágakban – iparágtól függően – akár a teljes árbevétel 20 százalékát is elérheti a K+F tevékenységhez kapcsolódó elismert költségek aránya – a cégek között sokan ennek mégis csupán töredékét használják ki.

K+F tevékenységhez kapcsolódó elismert költségek

– High-tech gyártás kb.15%
– IT-szolgáltatások kb. 20%
– Telekommunikáció kb. 10%
– Gyógyszeripar kb. 10%
– Légi közlekedés kb. 10%
– Vegyipar kb. 5%
– Autóipar kb. 6–7%
Forrás: Deloitte Zrt.

Bankszakmai és biztosítási területen is számos tevékenység minősülhet K+F tevékenységnek – a nemzetközi példák alapján az ilyen szektorban aktív társaságok teljes bérköltségének mintegy 1,5 százaléka például jellemzően elismert K+F bérköltségnek minősül.

Vannak továbbá olyan ágazatok is, amelyekben – a társaságok feltételezése ellenére – szintén folytatnak K+F tevékenységet. Ilyen ágazat többek között a média, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, de a kohászat és az építőipar is – közölte a Deloitte Zrt. szakértője.

Nem élnek a lehetőséggel

A vállalatok többsége nem él az adójog által nyújtott lehetőségekkel, mivel nem ismerik pontosan az erre vonatkozó jogszabályokat, sőt gyakran még arról sincs pontos képük, mekkora valójában a vállalatuk által végzett K+F tevékenység mértéke. Annak érdekében, hogy a vállalat ténylegesen az általa végzett kutatásfejlesztési teljesítmény alapján tudja igénybe venni az adókedvezményeket, pontosan fel kell mérnie ilyen jellegű tevékenységeit.

Ehhez előzetesen meg kell vizsgálnia a cég potenciális K+F tevékenységeit, és be kell azonosítania az ezekhez kapcsolódó költségeket. Csak ezek alapján készíthető előzetes becslés arról, hogy a céget megillető K+F kedvezmények kihasználása révén milyen mértékű adómegtakarítás érhető el – tette hozzá.

Melyik tevékenység minősül K+F-nek?

Annak eldöntésére, hogy egy adott szolgáltatás K+F tevékenységnek minősül-e, a válasz elsődlegesen a hazai jogszabályokban keresendő, de támpontot adhatnak még a Magyarországon K+F tevékenységek megítélésére, kezelésére vagy összefogására hivatott hatóságok állásfoglalásai is.

Mivel a hazai jogszabályi definíció meglehetősen szűkszavúan rendezi ezt a speciális kérdéskört, a K+F tevékenységek azonosításához további útmutatást, segítséget jelenthet az úgynevezett Frascati-kézikönyv is. Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) kézikönyve arról rendelkezik, hogyan kell megközelíteni a kutatás-fejlesztési tevékenységeket, hogyan lehet statisztikailag számba venni azokat, valamint az egyes iparágakra lebontva pontosan mely tevékenységek minősülnek kutatásfejlesztésnek – tette hozzá a Deloitte Zrt. szakértője.

Az érvényesíthető kedvezmények és az így elérhető kiadáscsökkentés mértéke természetesen vállalkozásonként eltér, a cég egyedi adottságainak függvénye. Az adójogi kockázatok minimalizálása nem egyszerű feladat, de érdemes vele foglalkozni, főleg a jelen gazdasági környezetben, amikor minden cég keresi, hogyan csökkentheti kiadásait.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.