Üzleti tippek

Törvénytelen Balaton

admin
admin

2008. 07. 15. 06:30

A kistelepülések a kormányzattól várnak segítséget a csatornázási problémák megoldására, ráadásul sok helyen szinte lehetetlen kialakítani a vízparti sétányt a túlburjánzó magánépítkezések miatt. A fejlesztők az építési engedélyekre, az önkormányzatok pedig egy erősebb törvényre várnak, hogy felvehessék a harcot az önkényeskedőkkel.

A köztársasági elnök néhány hete visszadobta az Országgyűlés által már megszavazott úgynevezett Balaton-törvényt. Az indoklásban környezetvédelmi szempontok szerepeltek, ugyanis az új szabályozás szerint belterületnek lehetett volna minősíteni csatornázatlan telkeket, továbbá a parttól távolabb szennyvízhálózat nélkül is kiadhattak volna építési engedélyeket.

Vizes hetek a figyelőneten

Múlt héten minden nap a Dunáról írtunk, most a Balatonnal folytatjuk sorozatunkat: bemutatjuk vizeink állapotát, a rájuk leselkedő veszélyeket, tervezzük jövőjüket. Megmutatjuk, milyen gasztronómiai, természeti csodáknak adnak otthont, válogatunk a vízhez köthető szabadidős és kulturális tevékenységekből, de sorra vesszük a köréjük font legendákat, hiedelmeket is. Ezen a héten a Balatonnal, utána a Tiszával, majd a hazai gyógyvizekkel foglalkozunk.

A törvénytervezet a tótól távolabb fekvő településeknek 2015-ig türelmi időt ígért, és hét évre feloldották volna az idén januárban bevezetett építési tilalmat. A 178 községből 66-nál egyáltalán nincs kiépítve a csatornarendszer (jellemzően a parttól távolabbi helyeken), és 43 falunak egyáltalán nincs pénze a több tíz, de gyakran több százmilliós beruházásokra.

Az uniós források lehívásához jelentős önrészre van szükség, de jó néhány település már így is eladósodott. A kiutat éppen az új területek felparcellázásából származó bevételek jelenthetik.

„Nem értünk egyet a fejlesztések leállításával, és szeptemberben azt fogjuk kezdeményezni a kormánynál, amikor a Parlament újból tárgyalja majd a törvényt, hogy vállaljon kezességet a kistelepülések támogatására” – mondta el az FN-nek Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke, és hozzátette, hogy az átmeneti időszakokban, amíg a csatornarendszerek nem épülnek meg, helyi szennyvízgyűjtőkkel kell megoldani a problémát.

Hol a balatoni sétány?

A balatoni településeknek azonban nem a szennyvízkezelés az egyetlen problémája. Már évekkel ezelőtt megszülettek a területrendezési tervek a teljes Balaton körül végigvezető, strandokkal szegélyezett sétányról, amely jelentősen növelné az érintett településeken az ingatlanok értékét, és fellendítené a turizmust a kisebb községben is.

„Százéves a lemaradásunk ezen a területen, ám sajnos Magyarországon nem volt meg az a kultúra, mint mondjuk a francia Riviérán, ahol nem engedték elkeríteni a parti területeket” – vélekedett Suchman. A Balaton-törvény legutóbbi tervezetében egyébként egy szó sincs erről a problémáról, mivel ezt a jogszabály az egyes területekre vonatkozó rendezési tervekre bízza.

A szakértők és a települések csak megbecsülni tudják, hogy összesen mennyibe kerülne a több ezer parti telek kisajátítása – százmilliárdos nagyságrendű tételt jelentene az államnak –, ám erre az elkövetkező években aligha jut majd forrás a költségvetésből.

Szétdarabolják a közkincset

A legújabb törvénytervezet is kötelezően előírja viszont, hogy a településeknek a part 30 százalékát szabad strandként vagy sétányként kell üzemeltetniük. Sokszor azonban még ennyi helyet sem hagynak a partfoglalók. A déli oldalon fekvő Szántódon az önkormányzat már hónapok óta pereskedik egy ingatlanfejlesztővel, aki az egykori Ganz-Mávag-üdülő területén húzott fel több tucat luxusvillát.

Az építők a lakókkal közösen egyszerűen lezárták a strand mellett húzódó 350 méteres sávot, és még a vízparthoz vezető közutat is privatizálták. „Egyszerűen nem vették át a végzést, és az elévülésre játszanak, ez még az előző vezetés sara, de nekünk kell rendbe hozni” – panaszolta Dolgos János polgármester.

Évek óta húzódik Balatonvilágoson is a Sirály utcai magas part feletti rész illegális beépítésének ügye. A zöldterületnek nyilvánított szakaszon több házat is felhúztak engedély nélkül, az önkormányzat határozatait és a bírósági végzéseket át sem vették. A település azt tervezi, hogy ráterhelteti az illetékeket az ingatlanokra, és talán 5–6 év múlva majd el tudják árvereztetni a házakat.

„Nehéz betartatni a jogot, a testületeknek nincs semmilyen komoly szankcionáló erejük. Egészen más a helyzet itthon, mint Horvátországban, ahol néhány éve egyszerűen lebontották az illegálisan felhúzott ingatlanokat” – mondta el az FN-nek Futó Sándor, a Balatonakarattyát, Balatonvilágost, Balatonkenesét és Balatonfűzfőt is magában foglaló építési osztály munkatársa.

Szépítgetés

A Balaton-törvény nem ad nagyobb jogkört az önkormányzatoknak az építési ügyek rendezésében, viszont a helyi döntéshozókra bízza a hirdetések és az óriásplakátok engedélyezését, ezzel is kiszolgáltatva a néhány száz fős településeket a közterületi reklámmultiknak. Ugyanis tilos kihelyezni új táblákat a balatoni térség nagy részén, a már meglévőket – és természetesen azok bővítését – viszont helyi szinten kell engedélyeztetni.

Hasonlóan a tájkép megőrzését szolgálná az a passzus, amely kötelezi az építtetőt a környezetbe illeszkedő látványterv elkészítésére nemcsak az 1000 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi, de minden 10 méternél magasabb és 250 négyzetméternél nagyobb alapterületű épület esetében. Így nem zavarná semmi a Balaton egyedi arcát: a badacsonyi hegy, Tihany, a nádasok s a majdnem két kilométer hosszú kőröshegyi betonvölgyhíd által határolt művészi naplementék hangulatát.

Folyóinkról és tavainkról még többet a FigyelőNet Vizes Hetek aloldalán olvashat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.