Üzleti tippek

A kockázat el van vetve

Összeomolhat a család, ha tartóoszlopa kidől. Halál ellen persze nincs biztosítás, de a hátramaradottakról gondoskodni már nálunk is egyre elfogadottabb, felelős cselekedet.

A piacon menedzserbiztosításnak is nevezik azt a kockázati életbiztosítást, amelynél nem a megtakarítás a cél, hanem kizárólag a családtagokról, szeretteiről való gondoskodásra szolgál az ügyfél halála esetén. Vagyis: a biztosító akkor fizet, ha a biztosított a futamidő alatt elhunyna.

A konstrukciót általában 15–65 év közötti (az AXA Biztosítónál 20 éves kornál idősebb) magánszemélyek köthetik, általában úgy, hogy lejáratkor az ügyfél nem lehet több, mint 70–75 éves. 65 év felett például a Grawe Életbiztosítónál kötelező orvosi vizsgálat a szerződéskötés feltétele.

A biztosítás minimális futamideje általában 1–5 év, egyes biztosítók a maximális szerződési periódust is meghatározzák, 35–45 évre, az Aegon Biztosítónál 20–25 évre. Érdemes legalább 10 éves futamidejű életbiztosítást választani, hiszen ez után az éves befizetett díj 20 százaléka, maximum 100 ezer forint évente levonható a személyi jövedelemadóból (szja). További 10 százaléknyi adólevonás jár abból az összegből, amivel az ügyfél az adott évben növelte díjbefizetését. (Az szja-kedvezmény már csak az évi 6 millió forint alatti jövedelműeket illeti meg.)

Az alapvetően betegség miatti halálra szóló életbiztosítás más fedezetekkel is kiegészíthető. Ilyen például a baleseti halál, a rokkantság, a Magyarországon jellemző kritikus betegségségek: például szívinfarktus, agyvérzés. De akár kórházi napi térítés, műtéti beavatkozás esetén is kifizetés járhat az ügyfélnek.

A biztosítók többsége a befizetések után évi 3,5 százalék (az Aegon Biztosító 2 százalék) évi garantált hozamot is jóváír az ügyfélnek, sőt, ha ennél jobb hozamot érnek el a befizetések fialtatásával, annak 85–90 százaléka is az övé. Ezt azonban nem visszafizetéssel vagy esetleg a díj csökkentésével kapja vissza, hanem oly módon, hogy megnövelik az esetleges biztosítási eseménykor kifizethető összeget.

„Az utóbbi időben fokozta a biztosításkötési kedvet, hogy a kockázati életbiztosítás lakáshitel-kiegészítő fedezeteként is szóba jöhet” – mondja Maják Viktor, az Union Biztosító igazgatója. E társaságnál a ma legmagasabb összegre szerződött ügyfél kedvezményezettjei 24 millió forintot kapnának, ha a biztosított elhunyna.

Több biztosító honlapján díjkalkulátor is van, a kívánatos biztosítási összeg vagy díj kalkulálására. Szinte minden biztosító kedvezményt ad a féléves vagy éves díjfizetés ösztönzése végett. A K&H Életbiztosítónál 5 százalék engedmény jár, ha a díjat a K&H Banktól utalják csoportos beszedési megbízással, az Aegon Biztosító pedig a nemdohányzó ügyfeleknek számítja meg olcsóbban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik