Üzleti tippek

Tízezer egyéni vállalkozóval kevesebb

Tavaly év végén 960 ezer gazdasági szervezet működött Magyarországon, ezen belül 416 ezer társas és 456 ezer egyéni vállalkozás. A költségvetési és társadalombiztosítási szervezetek száma 15 ezer, a nonprofit szervezetek száma 73 ezer volt – áll a KSH mai jelentésében.

A társas vállalkozások 48, az egyéniek pedig 52 százalékot képviseltek a működő vállalkozásokon belül. A társas és egyéni vállalkozások aránya az elmúlt évek tendenciáját követve változott, és tovább eltolódott el a társas vállalkozások irányába.

A csökkenés mögött persze nem csak az húzódik meg, hogy egy kft. vagy bt. alapítása egyszerűbb és sokszor jobb, hanem az is, hogy a KSH számítási módszerei is változtak. Tavaly január 1-jétől a korábbiaktól eltérően az adóbevallást benyújtó vállalkozások közül csak azokat tekintik működőnek, amelyeknek – bevallásuk szerint – volt valamennyi árbevételük, vagy volt beruházásuk, bérköltségük, vagy fizettek járulékot. A működés feltételeinek szigorítása elsősorban az egyéni vállalkozásokat érintette, mintegy 10 és fél ezer olyan egyéni vállalkozó került ki a működők köréből, akinek volt ugyan adóbevallása, de abban 0 forint árbevételt tüntetett fel. Ettől eltérően az APEH mindaddig működőnek tekinti az adószámmal rendelkező vállalkozásokat, ameddig tevékenységük megszűnését nem jelentik be, illetve nem kerülnek felszámolási, végelszámolási vagy csődeljárás alá, ezért a két adat egymástól eltér.

A legtöbb vállalkozás, 40 százalék továbbra is a közép-magyarországi régióban tevékenykedik, 11,7 százalékuk az észak-alföldi, 11,4 százalék a dél-alföldi. A társas vállalkozásokat vizsgálva Budapest dominanciája miatt a közép-magyarországi régió jelentősen kiemelkedik, 50,9 százalékuk itt működött.

Főtevékenység szerint a legtöbb működő vállalkozás az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágban tevékenykedett (arányuk 31,0 százalék), ezt követte a kereskedelem, javítás (21,1 százalék), majd az építőipar (9,4 százalék) és az ipar (8,8 százalék). A többi nemzetgazdasági ág részesedése: egyéb közösségi, személyi szolgáltatás és egyéb tevékenység 6,9 százalék, szállítás, posta, távközlés 4,8 százalék, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 4,6 százalék, mezőgazdaság, erdőgazdálkodás 4,5 százalék, pénzügyi tevékenység 3,1 százalék, oktatás 3,0 százalék egészségügy 2,8 százalék.

A működő vállalkozások 26,3 százaléka foglalkoztatottak nélkül vagy ismeretlen számú foglalkoztatottal tevékenykedett, a legjelentősebb arányt az 1-9 fős vállalkozások képviselték (69,8 százalék). A vállalkozások 3,2 százaléka 10-49 fő közötti foglalkoztatottal, 0,6 százaléka 50-49 fő közötti foglalkoztatottal működött, ennél nagyobb tevékenységi létszámmal alig több mint 0,1 százalékuk rendelkezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik