Üzleti tippek

365 milliárd forint jut környezetvédelemre a következő két évben

admin
admin

2004. 11. 05. 00:00

Környezetvédelmi beruházásokra az Európai Unió támogatásával összesen mintegy 365 milliárd forintot fordítanak 2006 végéig Magyarországon. Erről Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter beszélt csütörtökön a strukturális alapokból finanszírozott projektek első pályázati szakaszának eredményhirdetésén.

A még előcsatlakozási alapként az EU-csatlakozás előtt megnyílt ISPA-keret 150 milliárd forintnyi, a nagy projekteket támogató kohéziós alap 177 milliárd forintnyi, míg a regionális egyenlőtlenségek csökkentését célzó strukturális alapok 38,5 milliárd forintnyi környezetvédelmi fejlesztési forrást jelentenek Magyarország számára.

2007-től háromszor, négyszer több támogatás érkezhet
Persányi Miklós szerint nem kell félni attól, hogy az ország nem tudná felhasználni az EU által rendelkezésre bocsátott környezetvédelmi támogatásokat. Hozzátette, hogy 2007-től a környezetvédelemre rendelkezésre bocsátott EU-források évente minimum megháromszorozódnak, de akár meg is négyszereződhetne.
miniszter a már lekötött ISPA-támogatások kapcsán elmondta, hogy azt önkormányzati társulások 7 megyei jogú város szennyvízkezelésére és 12 térség komplex hulladékgazdálkodási rendszerének kiépítésére használják fel. A rendelkezésre álló 150 milliárd forintból 82,5 milliárd forintot biztosít az unió, 52,5 milliárd forintot az állam és 15 milliárd forintot az érintett önkormányzatok.

A kohéziós alap támogatásából öt nagy környezetvédelmi projekt valósul meg, köztük Európa jelenlegi egyik legnagyobb zöld beruházásaként, 135 milliárd forintért a budapesti szennyvíztisztító. A beruházásokhoz szükséges forrásokat a kohéziós alap 124 milliárd forintnyi támogatása és a magyar állam 32 milliárd forintnyi önrésze fedezi – mondta Persányi Miklós. 

A strukturális alapokból Magyarország számára zöld projektekre lehívható 38,5 milliárd forintból 28,2 milliárd forint pályázati úton hozzáférhető, a fennmaradó hányad központi környezetvédelmi projektekre jut. Központi projekt a Vásárhelyi-terv kivitelezése, a Natura 2000 természetvédelmi hálózat kiépítése, valamint a levegő- és zajszennyezésmérő hálózat fejlesztése. A finanszírozás 70-75 százaléka uniós, 20-25 százaléka állami, 0-5 százaléka saját erős – tette hozzá a miniszter.

Persányi Miklós elmondta, hogy Nemzeti fejlesztési terv (NFT) keretében meghirdetetett, június 30-án zárult első pályázati fordulóban 29 pályázó adta le pályaművét 55 milliárd forintot igényelve. A beadott pályázatok közül hat önkormányzat 9,5 milliárd forint értékben nyert támogatást környezetvédelmi beruházásokhoz. 

Donáth Béla, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fejlesztési igazgatóságának vezetője elmondta: a nyertesek kimerítették az NFT környezetvédelmi és infrastruktúra operatív programjának zöld jogcímei közül a szennyvízkezelési, az egészségügyi, illetve építési hulladékokkal kapcsolatos fejezeteket.

A pályázóknak még érdemes jelentkezniük a vízminőség-javításra, az állati hulladékok kezelésére és a környezeti kármentesítésre vonatkozó jogcímek támogatásaira. Az igazgató szerint az idén július elsejétől már folyamatosan pályázható környezetvédelmi NFT-keretet legkésőbb 2005 közepéig lekötik a pályázók.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.