Pénzügy

Fontos nyugdíjlevelek érkeznek

Tavaly már január 11-én beszámolhattunk arról, hogy érkeznek a nyugdíjemelésről szóló értesítők. Idén aznap érdeklődtünk is a Magyar Államkincstárnál, hogy mikorra várhatóak az értesítők, lesz-e azoknál is csúszás, mint a nyugdíjak átutalásánál. Választ azonban még nem kaptunk, viszont csütörtökön egyik nyugdíjas olvasónk már jelezte, hogy megkapta a nyugdíjlevelet, ezek szerint a napokban lehet számítani a fontos küldeményre.

Olvasónk, Erzsike néni öregségi nyugdíjas, bő egy éve meghalt férje után pedig kap özvegyi nyugdíjat is. Idén 2,7 százalékos nyugdíjemelés történt, és ezen az sem változtatott, hogy az MNB is magasabb inflációt becsült az idei évre, mint a kormány a költségvetésben. Hiába jelezték a nyugdíjas szervezetek csalódottságukat, és annak sem lett eredménye, hogy magához a miniszterelnökhöz fordultak.

Ha utánaszámolunk, stimmel az emelés, sőt úgy tűnik, Erzsike néniét hét forinttal megtoldották:

A „saját jogú korrekció” azt jelenti, hogy  akik a nyugdíjak korrekciós célú emeléséről szóló 2005-ös törvény (Gyurcsány-éra) alapján saját, illetve hozzátartozói jogon korrekciós emelésre jogosultak, azoknál ezek összegét külön feltüntetik az éves értesítőn.

A nyugdíjas érdekképviseletek szerint a nyugdíjemelés igazságtalan, és többféle javaslatuk van arra, hogyan lehetne igazságosabbá tenni. A nyugdíjak az utóbbi években jelentősen leszakadtak a bérektől, és maga az emelés is növeli a nyugdíjszakadékot:

Néhány kiváltságosnak 54 ezer forinttal is nőhet a nyugdíja jövőre
Több mint háromezren viszont 675 forintnál is kevesebb emelést kapnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik