Közélet

Besokalltak a nyugdíjasok, Orbánhoz fordultak

Keveslik a nyugdíjemelést, hiányolják az érdekegyeztetést.

A Népszava szerint a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK) a nyugdíjasok szervezeteivel folytatott érdekegyeztetés megkezdésére, a jövő évi 2,7 százalékos nyugdíjemelés újragondolására kéri Orbán  Viktort.

A kormányfőnek címzett levél szerint az idősek megbecsülése nincs arányban az ország gazdasági helyzetével, az infláció pedig éppen a nyugdíjasokat sújtja leginkább.

Nagyobb lehet a nyugdíjasok inflációja, mint a nyugdíjemelés
A jegybank is nagyobb áremelkedéssel számol, mint a kormány.

Miközben a kormány a 2,7 százalékosra tervezett pénzromlás alapján határozta meg az ellátások emelésének jövő évi mértékét, valójában már idén is 10 százalékkal nőttek az idősek kiadásai – áll a Papp Katalin elnök által aláírt levélben.

Az 1990-ben alakult, hangsúlyozottan pártsemleges NYOK kifogásolja, hogy a gazdasági válság miatt felfüggesztett, de vissza nem vont nyugdíjkorrekciós törvényt a kiváló gazdasági teljesítmény ellenére sem léptették újra hatályba, így egyre nagyobb a szakadék az aktív dolgozók és a nyugdíjasok jövedelme között.

Nő a nyugdíjas társadalom kettészakadása is, mert a hosszabb ideje nyugdíjban lévők ellátása nagyon lassan emelkedik. Különösen a 70 év fölöttiek helyzete tarthatatlan. A szervezet partnerséget ajánl a kormánynak, amikor az egyeztetés azonnali megkezdését sürgeti – zárul az Orbán Viktorhoz címzett levele.

210 ezer magyar nyugdíjas nyomoroghat
Minden tizedik magyar nyugdíjas a szegénységi küszöb alatt él.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik