Pénzügy

Az étel, a gyógyszer és a csekkek miatt aggódtak a nyugdíjasok

A nyugdíjak késésével kapcsolatban több lélektelen kommentben felmerült, ugyan miért akkora gond, hogy csúszás volt az átutalással érkező pénzeknél. Nyilván ez attól is függ, hogy valakinek mennyi a nyugdíja, vagyis hogy egyik hónapról a másikra él-e, vagy nem annyire kifeszített a kasszája. Az elérhető adatok szerint az idősek körében százezreknek jelenthet komoly gondot a megélhetés. Közülük is a nők nehezebb helyzetben lehetnek, mert nekik átlagban 30 ezer forinttal kevesebbre jön ki az időskori ellátásuk.

Egyre több a szegény nyugdíjas

Írtuk, hogy koldusbot jut a vidék nyugdíjasainak, van, akinek 18 ezer forintnál kevesebbel kell beérnie havonta. 2017-ben arról számoltunk be az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) januári kiadványa alapján, hogy bő 71 ezren vannak, akiknek 50 ezer forint alatti az állami nyugdíjuk, és közülük majdnem 5 ezren vannak, akiknek 10 ezer forintnál is kevesebbel kell beérniük, és több mint 20 ezren, akiknek 30 ezer forintnál kevesebb főellátást visz havonta a postás. A minimálnyugdíj összege egyébként 2008 óta változatlan, havi 28 500 forint – tehát20 ezer körül lehetnek, akiknek ennél is kevesebb öregségi nyugdíjat folyósítanak.

Újabban, mióta a nygudíjfolyósító a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) került, már nem közölnek ilyen adatokat, úgy kell kikérni. Tavaly októberben a Pénzcentrum írta meg, hogy 3200 nyugdíjasnak 25 ezer forintnál is kevesebből kell kihúznia, majdnem 1500-an, akiknek 25 ezer forintnál több, de 30 ezer foritnál kevesebb jut. És mintegy hatszázezren lehetnek, akik százezer forint alatti juttatást kapnak. Az átlagnyugdíj egyébként tavaly 130 ezer forint körül volt.

Az mfor.hu írta meg, hogy a KSH adatai szerint évről évre a nyugdíjasok mind nagyobb hányadát érinti a jövedelmi szegénység, és 2017-ben már több mint 200 ezernek voltak komoly anyagi gondjai:

210 ezer magyar nyugdíjas nyomoroghat
Minden tizedik magyar nyugdíjas a szegénységi küszöb alatt él.

Mindezek alapján sokan lehetnek, akiket megoldhatatlan helyzet elé állított az átutalással érkező nyugdíjak késése. Még akkor is, ha a bankok szinte kivétel nélkül úgy nyilatkoztak, hogy ha későn is, de még pénteken teljesítették a jóváírásokat:

Nyugdíjgubanc: túlóráztatnia kellett az államnak a dolgozóit, hogy csillapítsák a népharagot
Sőt, néhány bank is elismerte, tovább kellett bent maradniuk pénteken.

Hogy közvetlen képet is kapjunk, megkérdeztünk pár nyugdíjast, okozott-e nekik nehézséget, hogy utoljára mintegy 40 napja, még december elején érkezett pénzük.

Aki tud, az tartalékol

Annyit leszűrtünk a válaszokból, hogy akik tehetik, mindig tartalékolnak valamennyit a nyugdíjból. Nem mintha attól tartanának, hogy nem jön meg időben a pénzük, mint kivételesen idén januárban, hanem azért, hogyha valamilyen váratlan kiadás adódik, akkor ne legyenek bajban.

Ibolya néni például megijedt, hogy már nem tudnak a hétvégére bevásárolni, pedig kifogytak mindenből. De kiderült, hogy a férje, Józsi bácsi úgy intézte a pénzügyeket, hogy egy kis tartalék azért 40 nap után is maradjon. Jó páran nyilatkoztak hasonlóan, de nem kevesen voltak azok is, akiknek tényleg gondot okozott a késés.

Már csak kenyérre futotta

Elviráéknak csak annyi pénzük maradt péntekre, amiből kenyeret tudtak venni. Mint írta, 1995 óta rokkant nyugdíjas, de ilyen még történt. Írtunk veszprémi olvasónkról, aki már rosszul lett, mert az életmentő gyógyszer kiváltása tolódott egy nappal a késés miatt. Ennyi pénzük már nem volt. Szombaton tudták kiváltani, és akkor jobban lett szerencsére.

Egy rokkant asszony megbetegedett gyermekének váltotta ki pénteken az antibiotikumot, amihez kellett volna probiotikum is, hogy ne okozzon gyomorpanaszokat a gyereknek a gyógyszer. Erre azonban már nem volt pénze. A patikus hallotta, hogy késik a nyugdíjak jóváírása, így adott neki pár darabot. A szomszédjától is kapott még, így átvészelték a hétvégét. Hétfőn pedig már ki tudta váltani a probiotikumot. Facebookon is többen írták, hogy segítenek azoknak, akiknek gondot okoz a csúszás, és írtunk a XV. kerületi polgármester segítő akciójáról is, ő étkezési utalványokat ajánlott fel a bajban lévő időseknek.

Mónika szintén rokkant, a csekkfeladáshoz a szomszédot szokta megkérni, vigye el kocsival, mert ő nem tud elmenni. Péntek reggelre volt megbeszélve, hogy mennek, mert már határidős csekkek voltak. Mivel csak estefelé jött neki a banki sms, így egy szombaton is nyitva lévő postán még időben el tudták intézni a dolgot.

Egy nyugdíjas nő pénteken a postán akarta feladni a csekkjeit, és amikor fizetni akart a bankkártyájával, csak akkor derült ki számára, hogy nincs is pénze. Elnézést kért, és csendben elment.

Ildikó néni átutalással kapja a nyugdíját, a férje, Pista bácsi azonban postán, majd valamikor január végén. Régen volt december 3-a, elfogyott a pénzük, és már nagyon kellett volna a boltba menni, meg a gyógyszertárba, mert kifogytak élelemből és tablettából is. Ő a lányától kért kölcsön tízezer forintot, hogy beszerezze a legszükségesebbeket.

Kiemelt kép: Kummer Jámos /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik