Pénzügy
Debrecen, 2013. november 22.
A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. újonnan üzembe helyezett alállomása Debrecen-Józsa közelében 2013. november 22-én. A 7,8 milliárd forintból létesített új alállomás a 400 kilovoltos átviteli hálózat és a térség 120 kilovoltos elosztóhálózata közötti kapcsolatot biztosítja.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Drágulhat az áram

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 12. 07. 15:59

Borúlátó elemzést tett közzé az energiahivatal.

A határkeresztező kapacitások szűkössége növelheti az áram árát. Erre hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), amely közleményében felidézte, hogy idén júliusban, augusztusban voltak olyan napok, amikor az előző évinél 50 százalékkal magasabb árszint alakult ki a magyarországi másnapi villamos energia piacon.

A hazai árak a nyári hónapokban a román, szerb, horvát és szlovén másnapi árakkal mozogtak szorosan együtt, de a szűk határkeresztező kapacitások miatt a régió árai jelentősen eltértek a Magyarországtól észak-nyugatra fekvő országok áraitól. Nyáron a hőmérséklet emelkedése együtt járt a régiós villamosenergia-kereslet növekedésével.

A korábbi időszakhoz képest a legnagyobb változást az jelentette, hogy a növekvő kereslet kielégítését főként régiós forrásokból lehetett biztosítani.Az osztrák határkeresztező kapacitások csökkenése miatt nőttek az árak, mivel a régió nyáron gyakran szorult a drágább olasz importra. A vizsgált időszak jellegzetessége volt az is, hogy gyakran az osztrák és szlovák mellett az olasz határkeresztező kapacitás is telítetté vált. Így a keresletet csak régiós forrásokból lehetett kielégíteni.

A MEKH szerint a régió gáztüzelésű erőműveinek termelése elmaradt a téli csúcsértékektől, de a nagyobb óraszámban termelő gázerőművek magasabb költségszintje a régiós árak emelkedését okozta. A nyári villamosenergia-piaci folyamatok elemzése jelezte, hogy a hazai termelés csak korlátozottan reagált az árak emelkedésére, noha voltak gazdaságosan üzemeltethető kihasználatlan kapacitások.

A hivatal szerint vizsgálata eredményei megerősítik a januári jelentésükben megfogalmazott piacfejlesztési célok fontosságát. Egyebek mellett kiemelten fontosnak tartják, hogy az állandó kapacitásszűkületet feloldó, új szlovák-magyar határkeresztező kapacitások 2020-ig megépüljenek. Mint írták, azt is fel kell tárni, hogy a gáztüzelésű erőművek kapacitásai növelhetőek-e a nyári hónapokban, és milyen eszközökkel lehet rugalmasabbá tenni a termelésüket. (mti)

Kiemelt fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.