Pénzügy

Drágulhat az áram

Borúlátó elemzést tett közzé az energiahivatal.

A határkeresztező kapacitások szűkössége növelheti az áram árát. Erre hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), amely közleményében felidézte, hogy idén júliusban, augusztusban voltak olyan napok, amikor az előző évinél 50 százalékkal magasabb árszint alakult ki a magyarországi másnapi villamos energia piacon.

A hazai árak a nyári hónapokban a román, szerb, horvát és szlovén másnapi árakkal mozogtak szorosan együtt, de a szűk határkeresztező kapacitások miatt a régió árai jelentősen eltértek a Magyarországtól észak-nyugatra fekvő országok áraitól. Nyáron a hőmérséklet emelkedése együtt járt a régiós villamosenergia-kereslet növekedésével.

A korábbi időszakhoz képest a legnagyobb változást az jelentette, hogy a növekvő kereslet kielégítését főként régiós forrásokból lehetett biztosítani.Az osztrák határkeresztező kapacitások csökkenése miatt nőttek az árak, mivel a régió nyáron gyakran szorult a drágább olasz importra. A vizsgált időszak jellegzetessége volt az is, hogy gyakran az osztrák és szlovák mellett az olasz határkeresztező kapacitás is telítetté vált. Így a keresletet csak régiós forrásokból lehetett kielégíteni.

A MEKH szerint a régió gáztüzelésű erőműveinek termelése elmaradt a téli csúcsértékektől, de a nagyobb óraszámban termelő gázerőművek magasabb költségszintje a régiós árak emelkedését okozta. A nyári villamosenergia-piaci folyamatok elemzése jelezte, hogy a hazai termelés csak korlátozottan reagált az árak emelkedésére, noha voltak gazdaságosan üzemeltethető kihasználatlan kapacitások.

A hivatal szerint vizsgálata eredményei megerősítik a januári jelentésükben megfogalmazott piacfejlesztési célok fontosságát. Egyebek mellett kiemelten fontosnak tartják, hogy az állandó kapacitásszűkületet feloldó, új szlovák-magyar határkeresztező kapacitások 2020-ig megépüljenek. Mint írták, azt is fel kell tárni, hogy a gáztüzelésű erőművek kapacitásai növelhetőek-e a nyári hónapokban, és milyen eszközökkel lehet rugalmasabbá tenni a termelésüket. (mti)

Kiemelt fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik