Pénzügy

Nagyon ráfizethetünk a milliós nyugdíjakra

A kormány 2013-ban törölte el a járulék- és nyugdíjplafont, azóta nő a milliós nyugdíjak száma Magyarországon. Tavaly júniusban még csak ketten kaptak 1 és 2 millió forint közötti nyugdíjat, augusztusban viszont már 5 embernek volt 1 millió forint feletti nyugdíja.

 

Már tavaly augusztusban beszélgettünk a témáról Simonovits András nyugdíjszakértővel, aki azt mondta, undorítóak a milliós nyugdíjak, és a kormánynak vissza kellene állítani a járulék- és nyugdíjplafont. Simonovits szerint ugyanis a kötelező tb-nyugdíjnak nem feladata, hogy gondoskodjon a leggazdagabbak, legjobban keresők milliós nyugdíjáról.Akkor azt mondta, arról nincsenek adatok, mennyibe kerül majd ez a költségvetésnek, ám úgy vélte, nem kizárt, hogy alaposan ráfizetünk majd a nyugdíjplafon eltörlésére.

Most újra megkerestük a közgazdászt, aki továbbra is úgy látja: van miért aggódnunk a milliós nyugdíjak miatt.

A nyugdíjszakértő szerint ugyanis:

minél több plafonmentes év lesz, annál nagyobb súlyuk lesz az új nyugdíj kiszámításában. Negyven év múlva ugyanis már a 1,5-2 millió forintos havi bruttó bér után is 1 millió forint nyugdíj jár majd. És ez nem az infláció miatt lesz – tette hozzá.

Az igazi probléma azonban szerinte az egykulcsos szja-s évek elszaporodása. Az egykulcsos szja miatt ugyanis egyre több magas, és egyre több alacsony nyugdíj jelenik meg, és ez már alááshatja a nyugdíjrendszer egyébként is borulékony egyensúlyát – figyelmeztet.Hogy mi is az összefüggés az egykulcsos szja, és a nyugdíj között? Ahogy nyugdíj- és járulékplafon, úgy egykulcsos szja is 2013 óta van Magyarországon. Az szja előbb 16 százalékos volt, majd 2016-tól 15 százalékra mérséklődött.

Mi a baj ezzel? Az szja csökkenésével nő a nettó keresetek aránya a bruttó keresethez képest, mivel ugyanakkora bruttó keresetből kevesebb adót fizetnek az állampolgárok. Márpedig a nyugdíjat a nettó keresetekből számítják ki. Ami azt jelenti, hogy növekszik a nyugdíj a befizetett nyugdíjjárulékokhoz képest.

Ez pedig felborítja idővel a nyugdíjrendszer egyensúlyát, ami így hosszú távon fenntarthatatlan lesz. A szakértő szerint az egykulcsos szja akár 10 százalékos hiányt is okozhat a nyugdíjrendszerben.

Simonovits hozzátette: jelenleg csak a törpepártok merik megfogalmazni a visszatérést a valóban progresszív személyi jövedelemadóhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik