Gazdaság

Öt magyar nyugdíjas egymilliónál is többet kap havonta

Az öregségi nyugdíjasok több mint felének azonban százezer forintnál kisebb összegből kell kijönnie.

Magyarországon öten vannak, akik havonta egymillió forint feletti öregségi nyugdíjat kapnak, egy ember pedig kétmillió forint feletti nyugellátásban részesül – írja a Világgazdaság. 225 embernek 500 ezer-1 millió forint közötti összeget fizetnek ki, 11 800-an pedig 300 ezer forintnál több nyugdíjat kapnak.

A kétmillió magyar öregségi nyugdíjas több mint felének azonban 50-100 ezer forint közötti összegből kell kijönnie, 72 ezren pedig még 50 ezer forintnál is kevesebb pénzt kapnak havonta.

A több százezres nyugdíjak jellemzően annak köszönhetőek, ha valaki jóval az öregségi korhatáron túl dolgozik, miközben magas volt a keresete az életpályája során. 2013-ban a járulékplafont is eltörölték, ami 250-300 esetben járult hozzá a magas nyugdíj megállapításához.

A magyar nyugdíjasok egyébként átlagban az utolsó fizetésük közel 90 százalékát kapják meg nyugdíjként, míg az uniós átlag 71 százalék. Szakértők szerint azonban az idősek számának növekedése és az aktív népesség fogyása miatt nem tartható fenn a magyar nyugdíjszínvonal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik