Pénzügy

Havi 50 ezer forintból élnek a magyar egyetemisták

egyetemistak(210x140).jpg (Array)
egyetemistak(210x140).jpg (Array)

A hallgatók többsége a szűkös anyagiak ellenére pozitívan látja jövőjét és az elhelyezkedési esélyeit, de így is sokan szeretnének külföldön munkát vállalni.

Az Aktív Fiatalok Kutatócsoport 2015-ös jelentésére hivatkozva ismertette a Magyar Nemzet, mennyiből és hogyan is élnek ma a magyar egyetemisták, és mik a terveik.

Bár a többségnek takarékoskodnia kell, összességében mégsem tartják kedvezőtlennek anyagi helyzetüket a fiatalok. A válaszadók hatvan százaléka a pénze okos beosztásával jól kijön, egynegyede pedig egyenesen azt állítja, hogy gondok nélkül él. Mindössze egy százalékra tehető azok aránya, akiknek kifejezetten kedvezőtlenek a körülményeik (nélkülöznek) és csak alig két százalék számolt be arról, hogy rendszeresen anyagi gondjai vannak.

A felsőoktatásban tanuló nappalisok háromnegyede kap egyébként anyagi támogatást a szüleitől, amelyet 41-41 százalékuk egészít ki tanulmányi ösztöndíjjal és/vagy saját munkajövedelemmel. A jelentés arra is kitér, hogy a diákok 20 százaléka szorul rendszeres szociális támogatásra.

Elégedettek és bizakodóak, de

Átlagosan havi ötvenezer forintból élnek, és igen visszafogottan költekeznek a diákok, legnagyobb hányaduk étkezésre és utazásra költi a pénzét, emellett jó részüknek bulizásra, kocsmázásra (70 százalék) is futja, közel kétharmaduk pedig ruházkodásra is áldoz a bevételeiből. Spórolni főleg a kulturális fogyasztáson szoktak, erre csak a megkérdezettek fele költ.
Étkezésre havi 16 ezer forintot, utazásra nyolcezret, bulira kilencezret fordítanak.

A felmérés szerint a magyar egyetemisták és főiskolások jövőképe viszonylag kedvező: 40 százalék bizakodó, és úgy gondolja, jók az elhelyezkedési lehetőségei azzal a végzettséggel, képzettséggel, amellyel rendelkezni fog.

Ennek ellenére továbbra is nagyon sokan szeretnének külföldön munkát vállalni. A megkérdezettek 63 százaléka szeretne rövid ideig, azaz pár hétig vagy hónapig külföldön dolgozni, 52 százalék hosszabb távon, akár több évre is itt tudná hagyni Magyarországot, 37 százalék pedig hajlandó lenne végleg letelepedni valamelyik másik országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik