Gazdaság

Jó hogy van több munka, de jobb lenne, ha meg is lehetne élni belőle

penztarca(210x140).jpg (Array)
penztarca(210x140).jpg (Array)

Az LMP szerint amíg a munkából nem lehet megélni, a kormánynak semmi oka nincs az ünneplésre amiatt, hogy százezerrel többen dolgoznak, mint tavaly.

A KSH frissen publikált foglalkoztatási adatai (százezerrel többen dolgoztak, mint tavaly) láttán sem a kormánynak, sem a dolgozói szegénység által sújtott millióknak nincs oka az ünneplésre – állítja az LMP. A több munkahely akkor jelent majd előrelépést szerintük, ha a magyar családok meg is tudnak élni a tisztességesen elvégzett munkából.

Úgy vélik, az sem véletlen, hogy a KSH többé nem publikál létminimum-adatokat. A 2014-es adatok szerint a létminimum 87 351 forint volt, ami továbbra is 20 ezer forinttal haladja meg a minimálbért.

 

Létminimum alatt élt a háztartások 35-36 százaléka, ami azt mutatja: 2010 óta gyakorlatilag nem csökkent a létminimum alatt élők aránya, és mintegy 2,2 millió ember keres a létminimum alatt.

A zöldpárt szerint csak akkor tud kilábalni Magyarország az elhúzódó válságból, ha minden magyar dolgozó meg tud majd élni a fizetéséből. Ettől azonban egyre távolabb kerülünk, mivel a kormány továbbra is csak a munkaerő olcsóságában akarja az unió éllovasává tenni Magyarországot.

Úgy vélik, a dolgozói szegénység felszámolásához többkulcsos adórendszerre, minimálbér-emelésre, a családok terheinek csökkentésére, valamint a magyar kis- és középvállalkozások támogatására lenne szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik