Pénzügy

Az esküvőre sosem sajnáltuk a milliókat

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 05. 06. 13:51

Válság ide, válság oda, a menyasszonyok nem engednek az esküvő árából. Van, ahol 8 milliónál is többet költenek az „igen" kimondására. A jövőben ez húzhatja a turizmust.

Egy felmérés szerint a gazdasági válság ellenére is igaz, hogy a menyasszonyok elszántabbak az esküvői költségvetésnél, mint valaha. Mindössze 22 százalékuk mondja azt, hogy hajlandó lenne olcsóbb esküvőt szervezni, ha azt a gazdasági klíma úgy kívánná.

Átlag 8,5 millió – ilyen is van!

Szintén a felmérés szerint a nők 59 százaléka egyedül szervezi esküvőjét, mindössze 36 százalék vonja be a tervezésbe vőlegényét, néhány százalékuk pedig a szülők álláspontjára is kíváncsi.

Tavaly egy-egy ilyen nagy alkalomra átlagosan 8.5 millió forintot költöttek az Egyesült Királyságban, olvasható You & Wedding szaklap elemzésében.

A turizmus számára jó hír, hogy a You & Your Wedding 21st Century Bride Survey 2015 kutatás kimutatta azt is, hogy a nászutak 24 százalékát Európába szervezik.

Ami kevésbé jó hír, hogy mindebből még kevés érződik Magyarországon. Hiszen az angolok leginkább „csak” legénybúcsúikat szervezik ide. Hosszabb távon azonban a magyar települések is nyertesei lehetnek az esküvői turizmusban érezhető változásoknak – írja az évente több mint egymillió vendéget fogadó Hévíz turisztikai elemzése.

Hévízen már érzik

Úgy látják ugyanis, hogy az esküvői turizmus fellendülőben van. Ide nem legénybúcsút tartani járnak a fiatalok, a városba már az egész családot elhozzák. Nem ritka a száz-kétszáz fős esküvő sem. Gyakran 3-4 millió forintot is elmulatnak egy-két nap alatt – írja a tavaly 1 millió feletti vendégéjszakát generáló Hévíz piaci elemzése. Sok magyar állampolgár is szívesen szervezi ide az esküvőjét. Ennek egyik oka, hogy itt a házasságkötő termen kívül is számos különleges helyszínen megtarthatják az eseményt.

Vonzó lehet a különleges helyszín

A párok visszajelzése szerint: azért választották az „igen” kimondására éppen Hévízt, mert sok önkormányzat nem engedi a különleges helyeken való házasságkötést. Ezzel szemben Hévízen, akár hőlégballonban repülve is tehetnek fogadalmat egymásnak a szerelmesek.

A nyitottságnak köszönhetően itt egyre több az esküvői turista. Egy-egy nagyobb násznép 2-3 napot is eltölthet a városban. Az ilyen vendégek általában a minőségi szolgáltatásokat nyújtó éttermeket, hoteleket keresik.

Nem csak a magyarok kedvelik

Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint: a gyógy- és konferenciaturizmus mellett akár az esküvőturizmus is komoly tényezővé válhat a jövőben. Szerinte nem csak a jegyesek, de friss házasok között is egyre kedveltebb desztináció Hévíz.

A magyarok mellett sok osztrák, német és orosz házaspár is itt tölti a mézesheteket. Sokan azért, mert egyre többen ismerik azokat a kutatásokat, amelyek a fürdőzés jótékony hatásait mutatták ki a gyengébbik nemmel kapcsolatban. A népgyógyászati dokumentumok mellett, orvosi vizsgálatok is igazolják ugyanis, hogy a fürdőkúráknak jótékony hatása van a meddőségi problémákra Az ismeretterjesztésnek köszönhetően, egyre több nő jár fürdőbe, ha teherbe szeretne esni.

A világ legdrágább esküvői

Noha, az angol átlag 8,5 millió forintot költ az egész esküvőjére, az igazán gazdagok ennyit csak a menyasszonyi ruhára is képesek kifizetni.

Jó példa erre, Madonna és Guy Ritchie 2000-es esküvője, ahol Madonna egy 80 ezer dolláros, akkori áron körülbelül 20 millió forint értékű ruhát viselt, amit egyik barátja, Stella McCartney tervezett.

Bill Clinton első lánya, Chelsea Clinton 2010-ben ment férjhez, egy 3 millió dolláros ünnepi ceremóniával egybekötve. A ruháját Vera Wang tervezte, amely 32 ezer dollárba (akkori áron, 8 millió forintba) került. 

Wayne Rooney, Manchester United játékosának esküvője is 8 millió dollárban állt meg.

2011-ben, a hercegi pár, Vilmos és Kate esküvőjére 34 millió dollárt költöttek. Ha ma forintban ennyit szeretne áldozni esküvőjére, annak mai árfolyamon több mint 9 milliárd forintot kellene befizetnie a kasszába.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.