Pénzügy

Nyugdíj: sokan kapnak hatalmas pofont

Az adókedvezmények rendszere a magas jövedelműeknek éri meg jobban, miközben épp a kisebb jövedelműek körében kellene ösztönözni a nyugdíjcélú megtakarításokat.

A kutatások szerint ahhoz, hogy valaki az aktív éveiben megszokott életszínvonalát fenntarthassa, átlagosan havi ötvenezer forintot kell félretennie – írja a Népszabadság. A lap számításai szerint legfeljebb másfél millióan rendelkeznek hosszú távú megtakarítással a négymillió munkavállalóból.

A legnépszerűbb megtakarítási forma az önkéntes nyugdíjpénztár, ebbe a tavalyi év első kilenc hónapjában 65 milliárd forint folyt be, ez ötmilliárddal több, mint az előző év hasonló időszakában. A kezelt vagyon valamivel ezermilliárd forint felett van, de fejenként nem éri el az egymillió forint megtakarítást sem, ami igen csekély kiegészítést jelenthet a nyugdíj mellé.

A tavalyi év slágere a nyugdíjbiztosítás volt, az első kilenc hónapban 45 ezer szerződés született. A fizetendő díj átlaga havonta húszezer forint körül alakult. Nyugdíj-előtakarékossági számlát az szja-bevallásokból kiindulva évente harmincezren vesznek igénybe.

A vállalatok és szervezetek számára elérhető a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás is, itt a munkáltató adhat juttatást alkalmazottainak jóval egyedibb és rugalmasabb módon, mintha nyugdíjpénztárba utalná az összeget. Bármilyen munkáltató alapíthat nyugdíjszolgáltatót, de sokkal életszerűbb, hogy más cégek alapítják meg ezeket, amihez csatlakozhatnak a munkáltatók. Tavaly jelentősen nőtt ennek a nagysága idehaza, de a kezelt vagyon nem éri el még mindig az egymilliárd forintot sem.

Az adókedvezmény viszont nem jelent elég motivációt, mert egy azonnal elkölthető utalvány is ugyanakkora kedvezménnyel jár, mint egy húsz-harminc éves lejáratú megtakarítás. Az adókedvezmény ráadásul ott éri meg jobban, ahol magasabb a jövedelem és a megtakarítás, miközben épp a kisebb jövedelműek körében kellene ezt ösztönözni – írja a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik