Pénzügy

Tizenkét év kell Írország talpra állásához

admin
admin

2009. 05. 22. 12:52

Írország a második világháború óta nem látott súlyos recesszióba került. A most megszűnő munkahelyeknek tartósan búcsút inthetnek: 2021-re lehet csak ismét annyi állás a szigetországban, mint a növekedés csúcspontján, két éve volt. Észak-Írország ugyanakkor már 2018-ban elérheti a 2007-es szintet – olvashatjuk egy friss tanulmányban.

A gazdasági folyamatokból egész társadalmi csoportok és országrészek számára komoly szociális problémák olvashatók ki. A válság, amely az ír GDP egytizedét tünteti el a várakozások szerint, egy egész generáció életútjára rányomhatja bélyegét. Brendan Lynch, a tanulmányt készítő Ernst&Young különleges tanácsadója szerint a sziget gazdasága a világgazdaság viharának középpontjába került. A szakértő szerint – bár 2009 első fele hozhatja a legnagyobb visszaesést – a kilábalás lassú és nehézkes lesz, miközben az ír sziget mindkét fele maradandó károkat fog szenvedni.

Az előrejelzés szerint a két ország építőipara 150 ezer állást fog elveszíteni fénykorához képest. Míg az északi területen csupán 10 ezer munkahely van veszélyben, az Ír Köztársaság területén két év alatt könnyen felére zsugorodhat a korábbi húzóágazat. A tanulmány kitér arra is, hogy a fellendülés csúcspontján Írországban minden hetedik munkavállaló az építőiparban dolgozott, szemben az Egyesült Királysággal, ahol csak minden tizenötödik ember megélhetése kötődött ehhez a területhez – szemlézi a UTV-t a Humán Rent Press.

Vita folyik az ír visszaesés okairól: sokan a gazdaság egydimenziós szerkezetét okolják a mostani veszteségekért, az építőipar túlterjeszkedését, a magánszférától való szinte kizárólagos függőséget – a Köztársaságban és az északi területeken egyaránt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.