Pénzügy

Magyar-román munkaügyi ellenőrzés készül

Hazánkban számos román állampolgár dolgozik, sok esetben a jogszabályok megkerülésével, munkavállalási engedély nélkül, Romániában pedig egyre több magyar vállalkozás működik. A hatékonyabb munkaügyi ellenőrzéséhez a két ország illetékes hatóságának együttműködése szükséges. Ezért fontos, hogy a román és a magyar fél is információkat nyújtson a másiknak a helyi a törvényekről, rendelkezésekről.

Marianna Basuc állami főfelügyelő, a Román Munkaügyi Felügyelőség vezetője és Papp István, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke együttműködési megállapodást írt alá Budapesten. A cél a biztonságos foglalkoztatás, a munkahelyi biztonság és az egészségvédelem kiszélesítése, fejlesztése. A megállapodás fontos része a rendszeres tapasztalatcsere és a helyi szinten alkalmazott gyakorlatok megismerése. Ide tartoznak azok az együttműködések is, amelyeket a határmenti megyék helyi munkaügyi felügyeletei kötöttek egymással, ezeket mindkét ország támogatni kívánja a jövőben.

Hangsúlyt kapnak a munkaügyi nyilvántartások, a legális munkavállalás feltételei és a be nem jelentett munkavégzés elleni küzdelem is. Több magyar gazdasági szervezet létesít telephelyet, kirendeltséget Románia területén, de emellett nagy számban vállalnak munkát hazánkban a román állampolgárok. Kényes területet jelentenek például azok a vállalkozások, amelyek építkezéssel foglalkoznak, és állandóan úton vannak. A megbeszélésen kitértek arra is, hogy külön figyelmet kell fordítani a külföldön bejegyzett, de Magyarországon, magyar munkavállalókat kiközvetítő, kölcsönbe adó cégekre.

Romániában még munkakönyvvel dolgoznak

A Román Munkaügyi Felügyelőség – a régebbi magyar gyakorlathoz hasonlóan – megyei felügyelőségeket működtet. Ezeken belül külön szervezeti egységek foglalkoznak a munkaüggyel és a munkavédelemmel, illetve a munkáltatókat, dolgozókat külön tájékoztatási osztály segíti. Romániában még munkakönyv alapján veszik nyilvántartásba a munkavállalókat.

A magyar munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekért felelős hatóság 1 budapesti központtal és 7 regionális felügyelőséggel dolgozik. Az OMMF működteti az Európai Munkavédelmi Ügynökség nemzetközi hálózatának hazai egységét, a Nemzeti Fókuszpontot is, melynek az unió más országaiból érkező munkavédelmi információk terjesztésében kiemelt szerepe van. Magyarország mint korábban belépett EU tagállam számos integrációt és hatósági működést érintő tanáccsal láthat el egy újabban belépett tagállamot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik