Gazdaság

Hozzájárulnak a kollégák pénzügyi egészségéhez a jól összeállított béren kívüli juttatások

erste
erste
A humánerőforrás (HR) terület munkája már évek óta többet jelent annál, hogy van, aki segít az új munkatársak kiválasztásában, vagy kiírja a szabadságokat és intézi a bérszámfejtést. A HR-nek azonban ma már nem csak a munkatársak elkötelezettségének, elégedettségének növelését kell szolgálnia. Hozzá kell járulni ahhoz, hogy a munkatársak el tudjanak igazodni az őket érintő fontos kérdésekben. Ahogy a szülő a gyermekének, a bank az ügyfélnek, úgy a munkáltató a munkatársainak kell segítsen a pénzügyi tudatosságuk fejlesztésében. Így a HR edukációs szerepet is kap, segítenie kell eligazodni a béren kívüli juttatási csomagok között – mondja Mihók Krisztina, az Erste HR vezetője. Az egyes elemek között ugyanis néha nehéz választani, miközben a pénzügyi egészség megőrzésének ezek is fontos elemei.

Ma már alap, hogy a munkavállalók egyszerűen, gyorsan és könnyen tudják kiírni a szabadságot és beadni mondjuk éppen az adókedvezményekhez, vagy a táppénzhez szükséges papírokat – a digitalizáció hatására jelentős átalakulás megy végbe immáron a HR back office jellegű feladataiban is. Míg korábban a HR operációs területen dolgozók feladatainak jelentős része a munkavállalók adatainak kezelésre összpontosult, a technológiai fejlődés mára lehetővé tette ezen tevékenységek automatizálását, csökkentve az adminisztráció szerepét. A kollégák pénzügyi edukálása, a tanácsadás, egyre nagyobb teret nyer a HR-szakemberek munkájában is. A digitalizáció gyorsabb és hatékonyabb adatfeldolgozást tesz lehetővé, így több időt fordíthatnak az értékteremtőbb feladatokra, többek között a munkavállalói igények, a generációk közötti különbségek mélyebb megértésére, a cégen belüli folyamatok további optimalizálására – ezáltal is növelve a munkavállalói élményt, valamint a kollégák elégedettségének és lojalitásának növelésére például azzal is, hogy segítenek nekik eligazodni a juttatási kérdésekben, legyen szó adókedvezményekről vagy a vállalat kínálta csomagokban rejlő lehetőségekről – mondja Mihók Krisztina, az Erste HR-vezetője.

erste

A béren kívüli juttatások amellett, hogy fontos szerepet játszanak a munkavállalók motiválásában és hosszú távú elköteleződésük fenntartásában, hozzájárulnak a pénzügyi egészségük kialakításához és megőrzéséhez. Egy jól kialakított juttatási rendszer mindezek mellett segíteni tud a munkatársaknak az egyéni élethelyzeteik kezelésében. A digitalizáció, és ezzel az adminisztrációval járó terhek csökkenése lehetőséget ad arra, hogy a HR-szakemberek aktívan segítsenek a munkavállalóknak kiválasztani a számukra legmegfelelőbb juttatási elemeket. A különböző életkorú és élethelyzetű kollégák számára más-más szolgáltatások lehetnek előnyösek, ezért a HR-nek elengedhetetlen szerepe van abban, hogy széleskörűen, online fórumokon, webinárokon tájékoztassa, vagy akár személyre szabottan informálja a munkatársakat az egyes program-elemek előnyeiről. Egy fiatal számára például, aki a karrierje elején áll, gyakran a képzést, továbbtanulást támogató juttatások, vagy a lakáshitel törlesztéséhez nyújtott segítség lehet a legvonzóbb. Ezzel szemben egy középkorú, már stabilabb egzisztenciával rendelkező kollégák számára valószínűleg már inkább a nyugdíj-előtakarékosság a fontosabb.

A digitalizáció azt is lehetővé teszi, hogy a HR-szakemberek mélyebb betekintést nyerjenek a munkavállalói preferenciákba és igényekbe, így könnyebben azonosíthatók azok a trendek, amelyek alapján személyre szabott juttatási csomagokat lehet kialakítani. Nemrég az Erste is átalakította széleskörű juttatási programjának egyik legnépszerűbb elemét, az Erste Care lojalitás programot. A rugalmas, több elemében is szabadon variálható programban két év munkaviszonyt követően négy lépcsőben nő a választható juttatások köre. Az első „mérföldkőnél” egészségbiztosítással támogatja a munkavállalókat a pénzintézet, ez minden további lépcsőnél 100-100 ezer forint értékű juttatással bővíthető a kollégák egyéni választása alapján. Jövő évtől a leglojálisabb kollégák már a negyedik mérföldkőbe lépnek, így újdonságként megjelenik a négyhetes alkotói szabadság – a korábbi mérföldkövekben elérhető egy, illetve két hét után. A választható elemek köre is kibővül a lakáshitel törlesztésére felhasználható kerettel, az eddig már igénybe vehető nyugdíjpénztári hozzájárulás a saját fejlődésre fordítható tanulmányi keret, vagy a családtagra kiterjeszthető egészségpénztári hozzájárulás mellett. A program egyszerűbb lesz, mivel minden elem egységes összegben, bármelyik mérföldkőnél elérhetővé, de élethelyzettől függően akár kétszer, háromszor is kérhetik a kollégák ugyanazt a juttatási elemet.

A munkatársak pénzügyi egészségének kialakításához, megőrzéséhez a befektetői, részvénytulajdonosi attitűd erősítésével is hozzájárul az Erste. A bank 2022-ben hirdette meg munkavállalói részvényprogramját, amelyben az összes jogosult munkavállaló előbb 2022-ben, majd 2023-ban és 2024-ben is 350 euró értékű Erste részvényt kapott. Ezen túl az érintett munkatársak további részvényeket vásárolhattak saját megtakarításukból, a befektetést pedig a bank akár meg is duplázta a számukra. A programban résztvevő kollégák befektetésének értéke – a bank részvényárfolyamának emelkedése miatt – tavalyhoz képest mostanra közel 40 százalékkal nőtt, míg azok esetében, akik már 2022-ben is részt vettek a programban, a részvénycsomag értéke megduplázódott. A kollégák a részvényeik után járó osztalékot is megkapják, ez idén közel 300 millió forint juttatást jelentett. A programhoz pénzügyi edukáció társul, amely hozzájárul a munkatársak befektetési ismereteinek bővítéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik