Erre kell figyelni az új épületenergetikai szabályok miatt

Aki eladná az ingatlanát, vásárolna, építkezik vagy felújít, annak erről tudnia kell.

Új épületenergetikai szabályok léptek érvénybe 2023. novembertől, így aki éppen eladná az ingatlanát, vásárolna, építkezik vagy felújít idén, annak már az új követelményeknek kell megfelelnie. A Pénzcentrum összeszedte ezzel kapcsolatban a legfontosabb tudnivalókat, változásokat.

Az energetikai tanúsítványra (ami az adott épület energiafogyasztását mutatja be) továbbra is szükség van az adásvételeknél, bérbeadásnál és új épületek építésénél is, viszont már csak az új, átalakított verzió fogadható el. A régi típusú tanúsítványok januártól már abban az esetben sem jók, ha a lejáratként meghatározott 10 év még nem telt el. Ennek oka, hogy az új épületenergetikai követelményekhez igazodva a tanúsítvány értékei is változtak. Az új szabályok alapján az épületeket két skálán is értékelik. Az eddigi, összesített energetikai minőségen túl a szén-dioxid kibocsátásuk alapján is mérik az ingatlant.

Az újonnan épülő ingatlanoknak meg kell felelniük a közel nulla energiaigényre vonatkozó energiahatékonysági előírásoknak az energetikai minőség és a CO2 kibocsátás értékei alapján is. Vagyis 2023. november 30-a után már minden engedélyezésre benyújtott épületnek el kell érnie legalább az „A” energiaosztályt. Ezt továbbra is a használatbavételi kérelemmel együttesen benyújtott energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

A beépített építőanyagok és épületszerkezetek hőszigetelő képességére vonatkozó minimális követelményt az építési szabályok részletezik. Az energetikai szabályok ezekre az egységekre és az új épület egészére is érvényesek. A követelmények elérése az építtető felelőssége, vagyis úgy kell megtervezni, kivitelezni ezeket a házakat, hogy az építésük és a használatuk minél kevésbé terhelje a környezetet.