Még nem sikerült feloldani a banktitkot az 1 milliárd eurós kínai hitel körül

Pedig Varga Mihály pénzügyminiszter beígérte.

Bár Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban azt hangoztatta a Magyar Nemzetben, hogy kormánynak a kínai hitelfelvétellel kapcsolatban nincs takargatni valója, sőt kezdeményezi a kínai pénzintézeteknél, hogy a banktitok feloldásával járuljanak hozzá a nyilvánosságra hozható információk bővítéséhez, ez a törekvés nem nagyon látszik a nevében kiadott parlamenti válaszban.

Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető írásbeli kérdéssel próbálta megtudakolni, hogy

A miniszter nevében válaszoló Tállai András államtitkár nem sok újat árult el.

A futamidőről és a kamatozás módjáról ő is pont azt közölte, mint Varga, az adatok bárki számára megismerhetők, ő maga azonban nem vette a fáradtságot, hogy közzé tegye őket.

Tállai szerint a China Development Bank, az Export-Import Bank of China és a Bank of China Limited magyarországi fióktelepe pénzintézetekkel kötött 1 milliárd euró összegű hitel megállapodással többek között infrastrukturális és energetikai fejlesztések finanszírozhatók.

Az államtitkár azt is állította, hogy a kormány nem köt Magyarország számára káros hiteleket, azokat „nem most, hanem 2010 előtt kell keresni”.

A magyar adósságkezelés arra törekszik, hogy az államadósság finanszírozása több lábon álljon, a mostani hitelfelvétel is ebbe a sorba illeszkedik: a hagyományos angolszász és európai piacok mellett többek között Katar, Japán és Kína is partnerünk

közölte Tállai.