Gazdaság

Friss adat a nyugdíjakról: egyre hatalmasabb a szakadék két tábor között

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Az elmúlt öt évben tovább mélyült az anyagi szakadék magyar nyugdíjas és nyugdíjas között. Ez a korábban lassan zajló folyamat, hogy az alacsony nyugdíjat kapók egyre inkább elszegényednek, a magas járandóságot kapók pedig egyre tehetősebbek lesznek, a többszöri magas nyugdíjemelések hatására felgyorsult – írja a pénzcentrum.hu.

2020-ban még háromezer nyugdíjas, illetve más ellátásban részesülő személy sem volt az országban, akinek a havi járandósága a félmillió forintot meghaladta volna. 2024-ben már több mint 60 ezres tábort alkotnak. Eközben van 181 ezer öregségi nyugdíjas, akinek még a 120 ezer forintot sem éri el a havi ellátásának az összege – hívják fel a figyelmet a portálon.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatsorából kitűnik, mekkora anyagi különbségek alakultak ki nyugdíjas és nyugdíjas között Magyarországon. Mivel a nyugdíjsávokról korábban közzétett jelentés sávjai eltértek a korábbi évekből rendelkezésre álló adattól, az összevetés nehézségekbe ütközött. Az új adatokból viszont kitűnik, hogy szakadtak két táborra az elmúlt öt év során a magyar nyugdíjasok a jövedelmük alapján. A friss adatsor szerint pusztán 1 év alatt 71 százalékkal nőtt az 500 ezer forint feletti nyugdíjat vagy ellátást kapók száma.

Arányuk az ellátásokra jogosultak között 1,6 százalékról 2,7 százalékra emelkedett.A legmagasabb sávban több mint 60 ezren vannak, akik félmilliós ellátást kapnak. Egészen pontosan, ha az öregségi nyugdíjasokat nézzük, akkor 500 és 600 ezer forint között csaknem 35 ezer, 600 ezer forint felett pedig több mint 24 ezer idős kap juttatást a KSH adatsorai alapján.

Arányaiban a leginkább a 300-350 ezer forint közötti ellátást kapók tábora nőtt 5,8-ról 7,4 százalékra, de a 350-400 ezer forint közötti járandósággal rendelkezők aránya is 3,3-ról 4,5-re emelkedett. A 180 ezer forint alatti nyugdíjat vagy ellátást kapók aránya minden nyugdíjsávban csökkent.

A legkisebb nyugdíjsávokban egyre kevesebben vannak, 120 ezer forint alatti ellátást így is közel 200 ezren kapnak. A 200 ezer fő közül pedig 181 ezren öregségi nyugdíjasok, akiknek az év eleji adatok szerint a nyugdíja a 120 ezer forintot sem éri el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik