Gazdaság

Államtitkár: 2030-ra várhatóan 300 ezer munkavállaló esik ki a rendszerből

MTI/Vajda János
MTI/Vajda János

A 30-50 éves korosztály tekintetében bőven az uniós számok felett áll a hazai foglalkoztatás, de a fiatalok körében kissé el vagyunk maradva, erről beszélt Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az MKIK-KAVOSZ Zrt. konferenciasorozatának miskolci állomásán.

A Világgazdaság tudósítása szerint Czomba azt mondta, így szükséges a fiatal és az idősebb korosztályra „lőni” a munkaerőpiaci mozgósítás tekintetében. Ezzel lehet 2030-ra 80-ról 85 százalékra növelni a foglalkoztatási rátát. Ezzel válik fenntarthatóvá a 4 százalékos gazdasági növekedés.

Sajnos a magyar demográfiai sajátosságok miatt évente sok munkavállalót veszít a hazai gazdaság. Várhatóan 2030-ra 300 ezer munkavállaló esik ki a rendszerből. Ezt csak úgy lehetne kiegyensúlyozni, ha családonként legalább 2,3-2,4 gyermek születne.

– fogalmazott, hozzátéve: ma ez a mutató 1,5 és szerinte ennek is örülni kell, mert 1,3-ról nőtt.

Vagyis éppen emiatt a következő időszakban szükséges lesz a harmadik országból származó munkaerő behozatala, de az államtitkár jelezte, hogy ez elsősorban a nagyvállalatok rendszereinek működtetésére lesz alkalmas. A kis- és közepes vállalatok továbbra is jellemzően a magyar munkavállalóknak adnak munkalehetőséget. Tehát a szektor rendkívül fontos a politika számára, mutatott rá.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik