Gazdaság

Egyértelműen látszik: hátat fordítanak a készpénznek a magyarok

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A mobiltárcás fizetéseknél hozta a legnagyobb mértékű növekedést 2023 az elektronikus fizetési forgalomban. Az ATM-es készpénzfelvételek értéke viszont érezhetően csökkent tavaly – írja a vg.hu.

Csaknem egytizedével, 2251,1 milliárd forintra csökkent Magyarországon a bankkártyás készpénzfelvételek értéke a múlt év negyedik negyedévére az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett pénzforgalmi adataiból. A külföldi kártyás pénzfelvételek értéke is közel ekkora, 8,3 százalékos mértékben csökkent 2023. utolsó negyedévében, és alig haladta meg a 25 milliárd forintot – olvasható a portálon.

Az egy tranzakcióra jutó érték mind a belföldi, mind a külföldi műveleteknél érezhetően csökkent,

hiszen előbbiek száma 3,7, utóbbiaké pedig 2,4 százalékkal esett vissza éves alapon.

Készpénz befizetésére viszont egyre szívesebben használják a magyarországi magánszemélyek és vállalkozások a hazai ATM-eket: itt egyetlen negyedév alatt 784,7 milliárd forintos forgalom keletkezett, amely 11,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A befizetési tranzakciók száma pedig bő 18 százalékkal emelkedett 2022. negyedik negyedévéhez képest, így meghaladta a 3,6 milliót.

Az MNB statisztikái szerint ugyanakkor a tavalyi év egyértelműen a mobiltárcás fizetési forgalom növekedéséről szólt. A jegybank adatai szerint a 2023. utolsó negyedévében regisztrált (belföldi és külföldi) mobiltárcás fizetési műveletek száma már meghaladta a 104,7 milliót, ami kiugró, 35,2 százalékos emelkedést tükröz az egy évvel korábbihoz képest.

Eközben a mobiltárcás tranzakciók értéke megközelítette a 785 milliárd forintot,

amely 44 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A forgalom drasztikus növekedéséhez persze hozzájárult az is, hogy a mobiltárcába regisztrált bankkártyák száma tavaly majdnem 63 százalékkal nőtt, és az év végén meghaladta a 2,87 milliót.

A belföldi kártyás vásárlási tranzakciók száma 8,6, értéke pedig 10 százalékkal nőtt egy év alatt, így utóbbi a negyedik negyedévben már kevéssel maradt el a 4000 milliárd forinttól. A külföldi vásárlások értékénél – fontos, hogy ebbe az internetes rendelésekhez kapcsolódó kártyás fizetések is beletartoznak – viszont jóval gyorsabb, közel 20 százalékos növekedést mért az MNB, 640,3 milliárd forintnyi forgalom mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik