Gazdaság

Májustól nem kell a gyógyszerésznek személyesen jelen lennie a patikában

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A Magyar Gyógyszerész Kamara tiltakozása ellenére a belügyminiszter kedden kiadta az új rendeletét, amely májustól alapvetően változtatja meg a gyógyszerészek kötelezettségeit – szúrta ki a hvg.hu.

A változtatás lényege: májustól megengedhető lesz, hogy a fiókgyógyszertár nyitvatartási idejében – néhány kivételtől, például a helyszínen történő gyógyszerkészítéstől eltekintve – a gyógyszerész személyesen ne legyen jelen. Ugyanakkor azt biztosítani kell, hogy a gyógyszerész „hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhető, és az eszközön keresztül a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható” legyen, és ilyen módon felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást adjon – írja a hvg.hu.

Az ehhez szükséges személyi és technikai feltételek biztosítása a gyógyszertár működtetőjének feladata.

Távfelügyelet útján végezhetik majd például a gyógyszerbiztonsági ellenőrzést, és így hívhatják fel a figyelmet az azonos hatóanyagú, de eltérő nevű gyógyszerek párhuzamos szedésével járó kockázatokra is. A gazdasági portál emlékeztet, hogy Magyar Gyógyszerész Kamara már tavaly júliusban elhibázottnak nevezte a javaslatot, ám nem tudta megakadályozni az új rendelet megszületését. Idézik Hankó Zoltánt, a kamara elnökét, aki szerint semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül, mert „ez alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés”. Igaz, az intézkedéssel a gyógyszertári vállalkozások jelentős költségmegtakarítást érhetnek el, különösen azok, amelyek több patikát is működtetnek.

A portál emlékeztet, hogy a kamara már 2020 elején egy komplett javaslatcsomagot adott le az akkori Emberi Erőforrások Minisztériumának, amely álláspontjuk szerint érdemben javíthatta volna a kistelepülések gyógyszerellátását, ám az Emmi nem tárgyalt az ügyben a szakmai testülettel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik