Gazdaság

Kivonult az Edenred Magyarországról – az utalványok érvényesek, a juttatási kártyákkal viszont már nem lehet fizetni

Horváth Júlia / 24.hu
Horváth Júlia / 24.hu
Olvasónk utalványbeváltási panaszának jártunk utána, amikor szembesültünk vele, hogy az Edenred az év végén megszüntette juttatási kártyaprogramját. Azaz hiába érvényesek még egyes kártyák, azokkal januártól már nem lehetett fizetni. Mivel tulajdonosváltás volt a cégnél, szakértőhöz fordultunk, mik a szabályok ilyenkor. A cégtől pedig megkérdeztük, mi lesz a bent ragadt pénzekkel.

Olvasónk céges juttatásként 23 200 forint utalványt kapott (csekély értékű ajándékként) a munkáltatójától decemberben, Amikor januárban fel akarta használni, arra számított, hogy Edenred-utalványban fizetheti ki teljes vásárlását az elfogadóhelyen, és ha kell, bankkártyával kipótolja a hiányzó összeget, de csalódnia kellett.

Tulajdonosváltás is volt egyébként év végén a cégnél, és az utalványokkal ellentétben a kártyáknál – így a náluk 2022-től elérhető SZÉP-kártyánál is – teljesen megszűnt tavaly év végével a felhasználás lehetősége. Hiába nem jártak le még a kártyák, egyenlegek, januártól nem lehetett fizetni velük.

Horváth Júlia / 24.hu

Így lehet elfogadni az ajándékutalványt

Olvasónk először egy drogérialáncban próbált fizetni januárban, és bár a lánc fent volt (és van) az Edenred oldalán mint elfogadóhely, a pénztáros elutasította az ajándékutalvány elfogadását. Következett egy élelmiszerlánc, ahol a kasszás azt mondta, csak a vásárolt összeg egy részét fizetheti ki az utalvánnyal, a többit készpénzzel kell kiegyenlítenie. Végül egy elektronikai üzletláncban sikerült felhasználnia az utalvány maradékát, ahol arra is volt lehetősége, hogy (az utalvánnyal le nem fedett) maradék összeget bankkártyával rendezze.

A kibocsátót megkeresve megtudtuk, tavaly november elején került magyar tulajdonba az Edenred utalványos üzletága, amit a Rewin Magyarország Kft. vitt tovább. A magyar cég válaszában azt írta, utalványos üzletáguk zökkenőmentesen, változatlanul működik tovább, minden korábbi elfogadóhelyi szerződésük jogfolytonos. Arra is kitértek, hogy 2023 december végétől kizárólag Rewin-utalványokat forgalmaznak, valamint biztosítottak róla, hogy

a 2024. december 31-ig érvényes Edenred-utalványokat partnereik továbbra is elfogadják a lejárati idő végéig.

Ami olvasónk beváltási tapasztalatait illeti, a Rewin (korábban Edenred) és a beváltóhely közötti általános szerződési feltételek alapján az egyes üzletek eldönthetik, hogy a vásárlás teljes- vagy csak részösszegét engedik-e utalvánnyal kifizetni – tudtuk meg, de a Rewin tapasztalatai szerint általában nincs korlátozás ezen a téren. Szintén az üzletek döntése, hogy az utalvány mellett bankkártyával vagy készpénzzel ki lehet-e fizetni a fennmaradó összeget. Ezt a rugalmasságot nem tervezik kivenni a rendszerből, mert ellenkező esetben előfordulhatna, hogy a kasszarendszer adottságai miatt egy üzlet vagy üzletlánc nem tudna csatlakozni hálózatukhoz.

Horváth Júlia / 24.hu

Hozzátették, jó az együttműködésük a nagy beváltókkal, láncokkal, melyek örülnek a minél több vásárlónak, így nem korlátozzák – például valamilyen összeghatárra – az utalványok beváltását. Nem tagadták azonban, előfordul, hogy valamely értékesítési ponton hibázik a kasszás – ilyen esetekkel időnként őket is megkeresik felhasználóik. Hozzátették, a vásárlás helye, napja és ideje említésével szinte minden esetben orvosolni tudják a problémát, és jelzik az esetet beváltó partnerüknek. Felhasználóiknak javasolják, keressék fel a beváltóhelyen az ügyfélszolgálatot is, hogy azonnal és helyben lehessen megoldást találni, vagy jegyzőkönyvet felvenni.

Az a szubjektív megállapítás, amelyet az egyik pénztáros mondott olvasónknak, nevezetesen, hogy „egyre több helyen nem fogadják el az ajándékutalványokat”, a Rewin szerint nem helytálló.

Tulajdonosváltás és helytállás

A társaság weboldalán közölt információkból kiderült, hogy míg az utalványüzletet tovább vitte a Rewin,

az Edenred kártyás programját az év végével lezárták.

Vagyis hiába szerepelt későbbi lejárat a kártyákon, hiába van rajtuk pénz, azokkal januártól már nem lehet fizetni. Szakértőt kérdeztünk, belefér-e egy ilyen lépés tulajdonosváltás esetén, illetve mi a szabály a jogelőd által kötött szerződések teljesítésénél. A Niveus Legal partnere, a Halmos és Jánosi Ügyvédi Iroda képviselője lapunknak azt írta,

fő szabály szerint egy társaság értékesítése nem érinti az általuk vállalt kötelezettségeket, szerződéseket.

Vagyis az új tulajdonos a korábban vállalt kötelezettségekért változatlan feltételek mellett köteles helytállni, ez vonatkozik a korábban megkötött szerződések teljesítésére is. De Dr. Jánosi Zoltán azt is írta, hogy vannak olyan esetek, amikor a társaság szerződései, az azokhoz kapcsolódó általános szerződési feltételek (ÁSZF) vagy jogszabályi előírások tartalmaznak olyan rendelkezéseket, jogkövetkezményeket, amelyek lehetővé tehetik akár az egyoldalú szerződésmódosítást is a tulajdonosváltozással összefüggésben.

Hogy a tulajdonosváltozás milyen jogkövetkezményekkel járhat a társaság által kötött szerződésekre, azt csak a speciális feltételek ismeretében és az adott eset összes körülményének mélyreható vizsgálatával lehet megállapítani, és ez érvényes az olyan komplex kérdésekre is, amelyek a konkrét ügyhöz kapcsolódnak. És mivel az Edenred általános szerződési feltételeinél a belga jog az irányadó, a belga jogot is ismerni kell a véleményalkotáshoz.

Egy ilyen ügyben kérdés lehet szerinte, hogy:

  • az ÁSZF, illetve az egyedi szerződések feljogosították-e a céget a lejárati idő egyoldalú módosítására,
  • ha igen, akkor a cég betartotta-e a módosításra vonatkozó rendelkezéseket,
  • kellő időben értesítette-e az ügyfeleit és a kártyabirtokosokat a lejárati idő változásáról,
  • mi a kártyán maradt pénz sorsa, elvész vagy visszaigényelhető,
  • ha visszaigényelhető elegendő idő áll-e rendelkezésre?
Varga Jennifer / 24.hu

Ezért nem folytatódott a kártyaprogram

Az új magyar tulajdonos, a Rewin megkeresésünkre azt írta, az Edenred korábbi kártyás programját azért nem volt lehetőségük átvenni, mert a kártyaprogramot szolgáltató vállalat az Edenred kizárólagos partnere volt. A francia központ a 24.hu-nak megerősítette, az Edenred-kártyákat valóban deaktiválták 2023. december végén – magyarországi kártyaprogramjuk bezárását tavaly augusztusban jelentették be ügyfeleiknek, és szeptemberben a kártyabirtokosoknak. Ahogy fogalmaztak, szeptember és december között folyamatosan kapcsolatban álltak ügyfeleikkel annak érdekében, hogy közösen találják meg a számukra legjobb, leginkább elfogadható megoldást. Ezzel párhuzamosan szeptembertől kommunikációs kampányt indítottak, hogy közvetlenül tájékoztassák kártyabirtokosaik a változásról, és biztosítsák, hogy az év vége előtt minden esélyük meglegyen a kártyákon fennmaradó összeg elköltésére. Hogy hány kártyán maradhatott mégis pénz, és mekkora összeg ragadhatott be, arra nem válaszoltak.

Azt írták viszont, hogy a Rewin ügyfélszolgálatának támogatásával továbbra is szoros kapcsolatot tartanak ügyfeleikkel és kártyabirtokosaikkal annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak róla, minden lehetséges problémát vagy kellemetlenséget kezelni tudtak. A bent ragadt pénzekkel kapcsolatban biztosítottak, hogy

ügyfeleik és/vagy kártyabirtokosaik az adott kártyatípus ÁSZF-ében foglalt feltételek szerint bármikor visszakaphatják a kártyájukon esetleg megmaradt összeget.

Kérdésünkre hozzátették, az Edenred-kártyákon adott juttatások elég széleskörűek, csak egy kis részük olyan, ami speciális adózású és feltételekkel adható, jelentősebb része bérként adózott juttatás. Azt pedig, hogy milyen jogcímen történt a kifizetés, a juttatást adó cég tudja. Ezért van az, hogy bizonyos esetekben a kártyabirtokos (a dolgozó), bizonyos esetekben pedig a juttatást adó cég (a munkáltató) kapja a visszatérítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik