Gazdaság

A lakosságnak eladott minden köbméter gázon 30 forintot kereshetett az MVM szeptemberben

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Rekordmennyiségű orosz gáz érkezett szeptemberben, az ára pedig harmadik hónapja 120 forint körül mozog köbméterenként. Ez sokkal kevesebb az átlag felett fogyasztók számára meghatározott 767 forintos tarifánál.

Az Eurostat legfrissebb adatai némi árcsökkenést mutattak szeptemberben: az orosz importgáz köbméterenként 0,313 euróért, átszámítva 121 forintért érkezett Magyarországra. Ez azt jelenti, hogy júliustól – sorozatban a harmadik hónapja – 120 forint körül mozgott a beszerzési ár. Azóta mondhatjuk, hogy (euróban) durván a hetedére esett a földgáz ára a tavaly októberi csúcshoz képest, amikor 2,522 euró/köbméteres szinten, azaz ezer forint környékén tetőzött.

TTF tőzsdei gázárak az elmúlt két évben, euró/MWh

A szeptemberi 121 forint nem sokkal magasabb, mint a 102 forintos kedvezményes lakossági tarifa, ám amíg ezen vesztesége van az MVM Zrt.-nek, addig a 767 forintos lakossági piaci tarifán sokszoros a nyereség.

A Központi Statisztikai Hivatal inflációs számításában 155 forintos lakossági átlagárat vett figyelembe szeptemberben, ez alapján az MVM július óta minden köbméteren 30 forint körüli összeget kereshetett a lakosságnak értékesített gázon.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy októberi Kormányinfón elismerte, hogy a pillanatnyi világpiaci ár alacsonyabb, mint, amit az átlagfogyasztás felett fizetni kell, de azzal érvelt, hogy „nem azt a gázt adjuk ki a tárolókból, amit most veszünk, vagyis nem tudjuk azonnal az árakban érvényesíteni mindezt.” Azt is közölte, hogy az év végéig maradnak a lakossági energiaárak, és halványan annyit ígért, hogy jövőre megvizsgálja a kormány, hozzányúlnak-e a tarifákhoz.

Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázelemzője már nyáron arról beszélt lapunknak, hogy a világpiaci árak várható alakulása a jövő év elején lehetővé teheti a tarifák csökkentését, néhány hónappal az önkormányzati és európai parlamenti választás előtt, amikor ez politikai hasznot hozhat. Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető pedig épp kedden nyilatkozott arról, elképzelhetőnek tartja, hogy a jövő évi választások miatt, valószínűleg a fűtési szezon után, csökkenjen a gáz ára.

A téma azóta a nemzeti konzultációs kérdések között is felbukkant, mindjárt az első helyen, igaz, más összefüggésben. Ott azzal riogatják a lakosságot, hogy Brüsszel el akarja töröltetni a rezsicsökkentést.

Szeptemberben szokatlanul sok orosz gáz érkezett, 800 millió köbméter volt a leszállított mennyiség. Ez idén az eddigi legnagyobb havi tétel, korábban jellemzően 300–400 millió köbméter érkezett egy-egy hónapban, augusztusban lódult meg a szállítás, akkor 653 milliót szállított az orosz fél.

A korábbi hivatalos közlések szerint 4,5 milliárd köbméter éves gázmennyiség szerepel az orosz-magyar szerződésben. Tavaly ehhez képest további 740 millió köbméter rendkívüli készlet beszerzésére került sor extra áron – arról, hogy ez milyen nyomasztó terhet jelent a magyar gazdaság számára, itt írtunk részletesen. Az idén az első kilenc hónap alatt összesen 4,3 milliárd köbméter körül volt az orosz gázszállítás, ami közelít az egész éves megállapodásban rögzített mennyiséghez. De ez még nem a vége, az idén is megfejelték a szerződést, a Gazpromot vezető Alekszej Miller bejelentése szerint 1,3 milliárd köbméterrel. Hogy milyen áron, azt nem közölték.

Az irányadónak tekintett holland tőzsdén cikkünk írásakor mindenesetre megawattóránként 46 euró körül mozgott az ár, ez átszámítva köbméterenként 0,485 euró, a mostani árfolyamon tehát 187 forint körüli árat jelent.

Az utóbbi hetekben Ukrajnán kívül minden más irányból ömlik a gáz Magyarországra, a tárolók 97,8 százalékos töltöttséget mutattak az FGSZ Földgázszállító Zrt. honlapja szerint. Holoda Attila volt energetikai helyettes államtitkár szerint azonban nem kell aggódni amiatt, hogy nem lesz hová tenni az energiahordozót. Az adatok értelmezéséhez emlékeztetett: tavaly is jóval több földgáz érkezett a csőrendszeren Magyarországra, mint amennyit elfogyasztottunk: 17 milliárd köbméterből 9,3 milliárd körüli volt a belföldi felhasználás.

Nemcsak nálunk, hanem Európa-szerte csurig vannak a tárolók, az európai átlagtöltöttség 98,94 százalékon állt. Ukrajna azonban hatalmas tárolókapacitással rendelkezik, és ezek a tárolók csak 38,5 százalékig teltek meg, a nyugat-európai államok pedig az idén a 30. hét környékén „felfedezték” ezt a lehetőséget – magyarázta Holoda Attila, hová tarthat a magyar határt átlépő orosz gáz jelentős része. Más része Szlovákián keresztül Ausztriába, illetve más nyugat-európai országokba is mehet.

Azt is hozzátette, hogy – ha erről a külügyminiszter nem beszél is – a Magyarországra érkező orosz importgázt nem mind az MVM vásárolja, hiszen 16 kereskedő rendelkezik engedéllyel, köztük a MET. Becslése szerint a Svájctól Szingapúrig üzletelő MET Csoport csekély mértékben vesz részt a hazai gázellátásban, az éves belföldi fogyasztás 6–8 százaléka erejéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik